Διεθνές συνέδριο για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Κ. Καστοριάδη στο Πάντειο

Διεθνές συνέδριο για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Κ. Καστοριάδη στο Πάντειο

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία» του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου διοργανώνει ένα διεθνές συνέδριο με αντικείμενο όλες τις πλευρές του καστοριαδικού στοχασμού. Το συνέδριο, που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 1, το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017, έχει ως στόχο να υπογραμμίσει την επικαιρότητα της σκέψης του Καστοριάδη στις μέρες μας και να φέρει κοντά ερευνητές και φοιτητές από μια πληθώρα διαφορετικών ακαδημαϊκών υποβάθρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 65 ομιλητές από επτά διαφορετικές χώρες που θα συμμετάσχουν, μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά για την ομιλία τους, δίνοντας στο συνέδριο πραγματικά διεθνή χαρακτήρα. Είσοδος ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες στο site του συνεδρίου: http://castoriadis2017.blogspot.gr/

«Ο Κορνήλιος Καστοριάδης απεβίωσε στο Παρίσι στις 26 Δεκεμβρίου του 1997. Σήμερα, δύο δεκαετίες μετά τον θάνατό του, οι φιλοσοφικές του ιδέες εισδύουν όχι μόνο στον λόγο και τις πρακτικές των κοινωνικών κινημάτων, αλλά και σε διάφορα πεδία της φιλοσοφικής διαμάχης εκτός και εντός των ακαδημαϊκών θεσμών: διδακτορικές διατριβές, καινούρια βιβλία, άρθρα σε φιλοσοφικά περιοδικά, εξετάζουν την επίδραση των ιδεών του Καστοριάδη στη μετέπειτα φιλοσοφική και πολιτική σκέψη.

Ανάμεσα στα ερωτήματα τα οποία θα προσπαθήσουμε να πραγματευτούμε είναι τα εξής: Ποιες είναι οι καινούριες τάσεις στο εσωτερικό του καπιταλιστικού φαντασιακού; Πώς θα μπορούσαμε να σκεφτούμε σήμερα για το κοινωνικοϊστορικό; Μας βοηθούν οι ιδέες του φιλοσόφου να προσεγγίσουμε και να υπερβούμε τη σύγχρονη κρίση των κοινωνιών μας; Τι κατευθύνσεις ανοίγει το καστοριαδικό έργο για περαιτέρω θεωρητικό στοχασμό;» (από το δελτίο τύπου του συνεδρίου)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή