Γ. Επιθεωρητής Προστασίας Συνόρων: «Με ποια νομική βάση κάνει ελέγχους η Γερμανία;»

Γ. Επιθεωρητής Προστασίας Συνόρων: «Με ποια νομική βάση κάνει ελέγχους η Γερμανία;»

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εκφράσαμε και την έκπληξη μας και την δυσαρέσκεια μας σε οποιοδήποτε επίπεδο» δήλωσε σήμερα στο ραδιόφωνο του Alpha η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, Αντιστράτηγος και Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων για τους ελέγχους και ταυτόχρονα την ταλαιπωρία του επιβατικοπυ κοινού που γίνεται στα αεροδρόμια της Γερμανιας. 

Η κ. Τσιριγώτη όσον αφορά την διαδικασία που προβλέπεται υπογράμμισε πως «δεν πραγματοποιούνται διαβατηριακοί έλεγχοι από την ελληνική αστυνομία. Σύμφωνα με την σύμβαση Σένγκεν οι έλεγχοι στα ταξιδιωτικά έγγραφα γίνονται από τις αεροπορικές εταιρείες. Σαφώς και το γνωρίζει πάρα πολύ καλά (το γερμανικό υπουργείο) γι’ αυτό και εμείς με οποιονδήποτε τρόπο και σε οποιοδήποτε επίπεδο εκφράσαμε τόσο την έκπληξή μας, όσο και την δυσαρέσκειά μας».

Ταυτόχρονα κατηγόρησε την Γερμανία για μονομερείς ενέργειες.

«Ενημερωθήκαμε για τις προθέσεις της Γερμανίας με διαφορετικό τελείως τρόπο. Οι έλεγχοι που θα έκαναν σύμφωνα με την μονομερή απόφαση των γερμανικών αρχών θα γίνονταν με τρόπο που δεν θα επιβάρυνε και δεν θα ταλαιπωρούσε το επιβατικό κοινό».

Τέλος η κ. Τσιριγώτη έθεσε και νομικό θέμα περιμένοντας μία απάντηση από την Γερμανία: 

«Περιμένουμε να μας πουν με ποια νομική βάση προβαίνουν στους ελέγχους. Και η ευρωπαϊκή επιτροπή συγκάλεσε εκτάκτως σύσκεψη σε τεχνικό επίπεδο και περιμένουμε να συλλέξει τα στοιχεία που πρέπει να συλλέξει και να εκφέρει την γνώμη της. Οι έλεγχοι σύμφωνα με τις επιστολές που έστειλε η γερμανική πλευρά στις αεροπορικές εταιρείες είναι για 6 μήνες. Οι γερμανοί αστυνομικοί στα πλαίσια της αστυνομικής συνεργασίας για την εφαρμογή της συνθήκης Σένγκεν, βρίσκονται στην Ελλάδα σε συγκεκριμένα αεροδρόμια από το 2012. Ομοίως και εμείς σε τακτικά χρονικά διαστήματα στέλνουμε αστυνομικούς στα αεροδρόμια της Γερμανίας.  Την εβδομάδα που μας έρχεται, με το που πάρουν τις ταυτότητές τους για να μπαίνουν ελευθέρα στα γερμανικά αεροδρόμια, θα πάνε και οι δικοί μας συνάδελφοι.  Οι συνάδελφοι έχουν ρόλο συμβουλευτικό  και όχι επιχειρησιακό».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή