ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Εργαζόμενος ο ένας στους πέντε φοιτητές το 2016

ΕΛΣΤΑΤ: Εργαζόμενος ο ένας στους πέντε φοιτητές το 2016

Περίπου ένας στους πέντε νέους εργάστηκε πέρυσι κατά τη διάρκεια των σπουδών του, με τους περισσότερους εξ' αυτών να βρήκαν την εργασία τους μέσω συγγενών, φίλων ή γνωστών. 

Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από την ειδική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τη θέση των νέων στην αγορά εργασίας, η οποία διεξήχθη παράλληλα με την έρευνα εργατικού δυναμικού το β' τρίμηνο 2016. Ο πληθυσμός – στόχος της έρευνας ήταν τα άτομα ηλικίας 15 έως 34 ετών και το ποσοστό απόκρισης σε αυτήν ανήλθε στο 97,2%.

Επίσης, οι κύριες διαπιστώσεις της έρευνας ήταν οι ακόλουθες:

– Οι κύριοι λόγοι που οι ερευνώμενοι δεν συνέχισαν τις σπουδές τους, είναι είτε το ότι θεωρούσαν το επίπεδο σπουδών τους ικανοποιητικό, είτε το ότι ήθελαν να εργαστούν.

– Το ποσοστό των ατόμων που είχαν υποστήριξη από τον ΟΑΕΔ ή κάποιο άλλο δημόσιο οργανισμό για να βρουν εργασία ήταν 2,4%.

– Στην πλειονότητά τους, οι ερευνώμενοι δήλωσαν ότι η εκπαίδευση που έχουν ολοκληρώσει τους βοηθά στα εργασιακά τους καθήκοντα.

– Περισσότεροι από τους μισούς ανέργους δήλωσαν διατεθειμένοι να αλλάξουν τόπο κατοικίας, προκειμένου να αναλάβουν εργασία. Ωστόσο, το ποσοστό των απασχολουμένων που πραγματικά χρειάστηκε να το κάνουν ήταν 5,4%.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)