ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Εργαζόμενος ο ένας στους πέντε φοιτητές το 2016

elstat-ergazomenos-o-enas-stoys-pente-foitites-to-2016-2219548

Περίπου ένας στους πέντε νέους εργάστηκε πέρυσι κατά τη διάρκεια των σπουδών του, με τους περισσότερους εξ' αυτών να βρήκαν την εργασία τους μέσω συγγενών, φίλων ή γνωστών. 

Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από την ειδική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τη θέση των νέων στην αγορά εργασίας, η οποία διεξήχθη παράλληλα με την έρευνα εργατικού δυναμικού το β' τρίμηνο 2016. Ο πληθυσμός – στόχος της έρευνας ήταν τα άτομα ηλικίας 15 έως 34 ετών και το ποσοστό απόκρισης σε αυτήν ανήλθε στο 97,2%.

Επίσης, οι κύριες διαπιστώσεις της έρευνας ήταν οι ακόλουθες:

– Οι κύριοι λόγοι που οι ερευνώμενοι δεν συνέχισαν τις σπουδές τους, είναι είτε το ότι θεωρούσαν το επίπεδο σπουδών τους ικανοποιητικό, είτε το ότι ήθελαν να εργαστούν.

– Το ποσοστό των ατόμων που είχαν υποστήριξη από τον ΟΑΕΔ ή κάποιο άλλο δημόσιο οργανισμό για να βρουν εργασία ήταν 2,4%.

– Στην πλειονότητά τους, οι ερευνώμενοι δήλωσαν ότι η εκπαίδευση που έχουν ολοκληρώσει τους βοηθά στα εργασιακά τους καθήκοντα.

– Περισσότεροι από τους μισούς ανέργους δήλωσαν διατεθειμένοι να αλλάξουν τόπο κατοικίας, προκειμένου να αναλάβουν εργασία. Ωστόσο, το ποσοστό των απασχολουμένων που πραγματικά χρειάστηκε να το κάνουν ήταν 5,4%.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)