Προκήρυξη θέσεων για νέους γραμματείς στα υπουργεία

Προκήρυξη θέσεων για νέους γραμματείς στα υπουργεία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίστροφη μέτρηση για την εκκίνηση του νέου συστήματος επιλογής γραμματέων στα υπουργεία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η αρχή θα γίνει από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης όπου η σχετική προκήρυξη για τη θέση του νέου γραμματέα δεν αποκλείεται να εκδοθεί ακόμη και εντός της ημέρας, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει «μπαράζ» προκηρύξεων των αντίστοιχων θέσεων στα υπόλοιπα υπουργεία.

Τις προσεχείς ημέρες, κατά πληροφορίες, έχει οριστεί συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της αρμόδιας υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγας Γεροβασίλη, όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να συζητηθεί και το συγκεκριμένο θέμα.

Ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η πρώτη αυτή φάση που αφορά στην έκδοση των προκηρύξεων για 72 θέσεις γραμματέων (ειδικών, διοικητικών, τομεακών), καθώς και των αναπληρωτών τους, να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα και να «τρέξει» η διαδικασία, η οποία σημειωτέον αποτελεί προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση και έχει καθυστερήσει σημαντικά.

Οι θέσεις για τους νέους γραμματείς βάσει του μνημονίου έπρεπε να έχουν προκηρυχθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Κυβερνητικές πηγές αποδίδουν την καθυστέρηση σε τεχνικά ζητήματα, ωστόσο είναι γνωστό ότι ο νέος νόμος έχει συναντήσει αντιδράσεις και εντός της κυβέρνησης, καθώς κάποιοι υπουργοί, αλλά και νυν υπηρετούντες γενικοί γραμματείς, δεν επιθυμούν να αλλάξει το ισχύον καθεστώς.

Κατά την αντιπολίτευση, πάντως, η καθυστέρηση είναι σκόπιμη, προκειμένου, όπως καταγγέλλεται, να γίνουν φωτογραφικές προκηρύξεις θέσεων αλλά και οι υπάρχοντες γενικοί γραμματείς να αποκτήσουν την εμπειρία, η οποία «μετράει» στα προαπαιτούμενα προσόντα για τις θέσεις, ώστε να επανατοποθετηθούν.

Βάσει του νέου νόμου, οι νέοι γραμματείς επιλέγονται από το Μητρώο Στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης ύστερα από εισήγηση του Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Διοικήσεων.

Πρόκειται για εννεαμελές ανεξάρτητο όργανο, το οποίο θα αξιολογεί τα προσόντα των υποψηφίων και θα καλεί σε δομημένη συνέντευξη τους δέκα επικρατέστερους για κάθε θέση. Εν συνεχεία, θα εισηγείται τους τρεις επικρατέστερους και η τελική επιλογή θα ανήκει στον υπουργό. Στη διαδικασία θα μπορούν να συμμετέχουν και ιδιώτες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια διαδικασία προβλέπεται για το σύνολο των επιτελικών στελεχών του Δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή