Φοιτητές ΤΕΙ, πτυχιούχοι ΑΕΙ

Φοιτητές ΤΕΙ, πτυχιούχοι ΑΕΙ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εισήχθησαν σε ΤΕΙ αλλά θα αποφοιτήσουν από πανεπιστήμιο. Αυτό είναι το βασικό σενάριο που εξετάζεται για το πτυχίο των νυν φοιτητών των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς, οι οποίοι θα αποφοιτήσουν μετά την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Ωστόσο, αυτό θα γίνει αφού ανταποκριθούν με επιτυχία στα ακαδημαϊκά κριτήρια που θα τεθούν.

Ειδικότερα, στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διεργασίες για την ίδρυση του νέου πανεπιστημίου. Εν αρχή είναι το… έμβλημα. Ετσι, λοιπόν το έμβλημα του νέου ΑΕΙ θα είναι η προτομή του Πλάτωνα, καθώς η Ακαδημία Πλάτωνος τοποθετείται (και) στη Δυτική Αττική. Στο έμβλημα, που έχει αναλάβει να φιλοτεχνήσει ομάδα από το Τμήμα Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθηνών, θα αναγράφεται η φράση του Πλάτωνα «Επιστήμη ποιητική ευδαιμονίας». Την προσεχή Δευτέρα, οι Σύγκλητοι των δύο, υπό συγχώνευση, ΤΕΙ θα συνεδριάσουν για να λύσουν και τις τελευταίες εκκρεμότητες. Κατόπιν, πιθανότατα την Πέμπτη, θα συνεδριάσει η οκταμελής επιτροπή του υπουργείου Παιδείας με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Γεώργιο Αγγελόπουλο, που θα κάνει την τελική εισήγηση, και κατόπιν το νομοσχέδιο θα βαδίσει προς τη Βουλή, αφού πάρει το πολιτικό «πράσινο φως» από τον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου.

Μεταξύ των θεμάτων που είναι ακόμη σε εκκρεμότητα περιλαμβάνεται και η τύχη των Τμημάτων Φυσικοθεραπείας και Εργοθεραπείας του ΤΕΙ Αθηνών, τα μέλη των οποίων ζητούν να συνεχίσουν αυτόνομα. Χθες, για το θέμα έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας και εκπρόσωποι των τμημάτων συναντήθηκαν με στελέχη του υπουργείου, τα οποία τους διαβεβαίωσαν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν με ακαδημαϊκά κριτήρια και ότι ο κ. Γαβρόγλου θα τοποθετηθεί αφού έχει στα χέρια του την τελική εισήγηση για τη δομή του νέου ΑΕΙ.

Βασικό, επίσης, ζήτημα είναι ποιος φορέας θα απονείμει το πτυχίο στους νυν φοιτητές, οι οποίοι εισήχθησαν στο ΤΕΙ Αθηνών ή Πειραιώς και θα αποφοιτήσουν από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το βασικό σενάριο που εξετάζεται είναι να δοθεί στους φοιτητές η δυνατότητα να πάρουν πτυχίο πανεπιστημίου, αφού προηγουμένως εξετασθούν σε επιπλέον μαθήματα. Η λύση αυτή κινείται στη φιλοσοφία των πρακτικών του ΔΟΑΤΑΠ, που κρίνει την ακαδημαϊκή ισοτιμία των πτυχίων. Τη διαδικασία μετάβασης από το πτυχίο του… ΤΕΙ σε πανεπιστημίου διευκολύνει η διάρθρωση των προγραμμάτων σπουδών των τμημάτων ΤΕΙ που αντιστοιχούν σε 240 ακαδημαϊκές μονάδες, καθώς είναι τετραετούς φοίτησης. Επίσης, θα υπάρξει μέριμνα για τους φοιτητές που ήδη φοιτούν στα δύο ιδρύματα, για τη διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους.

Από την άλλη, υπάρχουν και διαμαρτυρίες του προσωπικού για τη μετάβασή του από το ΤΕΙ στο πανεπιστήμιο. Χαρακτηριστικά, ο σύλλογος διδασκόντων του ΤΕΙ Πειραιά σε ψήφισμά του δηλώνει πως στο υπό ίδρυση πανεπιστήμιο θεωρεί, μεταξύ άλλων, «αδιαπραγμάτευτη την αυτοδίκαιη ένταξη όλων των μελών ΔΕΠ των δύο ιδρυμάτων στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια περί δήθεν επαναξιολόγησης των μελών διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού (ΔΕΠ) είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει προβλήματα, δεδομένου ότι τα μέλη ΔΕΠ των ΤΕΙ έχουν ήδη αξιολογηθεί το 2001».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή