«Δεν αιτιολόγησαν τους ελέγχους»

«Δεν αιτιολόγησαν τους ελέγχους»

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν μας έχουν διευκρινίσει επαρκώς γιατί επανέφεραν τους συστηματικούς διαβατηριακούς ελέγχους σε επιβάτες πτήσεων από την Ελλάδα. Ο κώδικας συνόρων Σένγκεν προβλέπει ότι κάθε χώρα που επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορά της οφείλει να στείλει σε όλα τα κράτη–μέλη της Ε.Ε. και στην Κομισιόν μια έκθεση εκτίμησης απειλής (threat assessment), στην οποία να αιτιολογεί την απόφασή της. Πέραν κάποιων αναφορών για σύλληψη χιλίων ταξιδιωτών από Ελλάδα δεν μας δόθηκαν περαιτέρω διευκρινίσεις».

Αυτό επισήμανε στην «Κ» αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., με αφορμή ενεργοποίηση του άρθρου 25 του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν, που επιτρέπει την προσωρινή επαναφορά των συνοριακών ελέγχων εντός χώρου Σένγκεν ως έσχατη λύση για λόγους «εσωτερικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης». Η ίδια πηγή ενημέρωσης διευκρίνισε ότι το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έχει ζητήσει τόσο από τον Γερμανό αστυνομικό σύνδεσμο όσο και απευθείας από τον επικεφαλής της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Γερμανίας λεπτομερή λίστα με τα πλήρη στοιχεία των συλληφθέντων.

Χωρίς ονόματα

Σε κορυφαίους αξιωματούχους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επιδείχθηκε –προ εβδομάδων– ένα έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο αναφέρονται οι εθνικότητες 850 συλληφθέντων, όχι όμως και τα πλήρη στοιχεία ταυτότητάς τους. Από το σχετικό έγγραφο –αφορά περιστατικά εντός του έτους– προκύπτει ότι σημαντικός αριθμός παράτυπων μεταναστών είναι Σύροι και Ιρακινοί καθώς και ότι τη σχετική «λίστα» συμπληρώνουν υπήκοοι Αλβανίας, Σκοπίων, Γεωργίας, στους οποίους επιτρέπεται να ταξιδεύουν εντός της Ε.Ε. χωρίς βίζα.

Σημειώνεται ότι, όταν τον περασμένο Ιούλιο η Ελλάδα είχε ζητήσει να εξαιρεθεί από την υποχρέωση να εφαρμόζει συστηματικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορά της (στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου και πιο αυστηρού Κώδικα Συνόρων Σένγκεν) η Διεύθυνση Προστασίας Συνόρων της ΕΛ.ΑΣ. είχε καταθέσει έγγραφο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στον Frontex και στα κράτη–μέλη της Ε.Ε., στο οποίο εξηγούσε αναλυτικά τους λόγους του αιτήματός της.

Για την απόφαση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ να προχωρήσει σε επαναφορά των ελέγχων σε επιβάτες πτήσεων από Ελλάδα ενημερώθηκε αρχικά ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της 12ης Οκτωβρίου. Δύο εβδομάδες αργότερα, την 26η Οκτωβρίου, η επικεφαλής του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων της ΕΛ.ΑΣ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη ταξίδεψε στο Βερολίνο και είχε συνάντηση για το θέμα με τον επικεφαλής της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Γερμανίας. Μετά την επιστροφή της οργάνωσε εκπαιδεύσεις (σε θέματα πλαστότητας εγγράφων) υπαλλήλων ιδιωτικών εταιρειών security και επίγειας εξυπηρέτησης, σε περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, ενώ παρόμοιες εκπαιδευτικές ημερίδες προγραμματίστηκαν στα αεροδρόμια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου, με τη συμμετοχή αστυνομικών συνδέσμων από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία, την Αγγλία κ.ά. Η πρώτη απ’ αυτές έγινε την Παρασκευή στο «Ελ. Βενιζέλος».

Τα έκτακτα μέτρα στα γερμανικά αεροδρόμια τέθηκαν σε ισχύ τη 12η Νοεμβρίου χωρίς αρχικά να προκύψουν απρόοπτα. Μάλιστα, η διαδικασία διαβατηριακού ελέγχου των επιβατών των 18 πτήσεων από Ελλάδα που ήταν προγραμματισμένες εκείνη την ημέρα εκτυλίχθηκε υπό το βλέμμα Ελλήνων αξιωματικών και δίχως απρόοπτα. Οι πρώτες σοβαρές αντιδράσεις προκλήθηκαν τη 17η Νοεμβρίου έπειτα από αναφορές επιβατών που ταξίδευαν με προορισμό τη Στουτγάρδη ότι μεταφέρθηκαν για διαβατηριακό έλεγχο σε gate εκτός χώρου Σένγκεν. Για το θέμα ενημερώθηκαν άμεσα κορυφαίοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και ζήτησαν εξηγήσεις από Γερμανούς ομολόγους τους. Εκείνοι επικαλέστηκαν εργασίες ανακατασκευής στις αφίξεις του αεροδρομίου και δεσμεύθηκαν να αποκαταστήσουν τη διαδικασία.

Παρέμβαση Κομισιόν

Τελικά, στο θέμα παρενέβη η Κομισιόν. Σε τριμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες εκπρόσωποι των γερμανικών αρχών έδωσαν εγγυήσεις ότι οι διαβατηριακοί έλεγχοι θα γίνονται στους χώρους Σένγκεν των αεροδρομίων, ενώ η ελληνική πλευρά δεσμεύθηκε για εντατικότερους ελέγχους στα αεροδρόμια. Την προσεχή Τρίτη ή Τετάρτη, στο μεταξύ, αναμένεται να «πιάσουν δουλειά» οι τέσσερις Ελληνες αστυνομικοί που αποφασίστηκε να σταλούν στα αεροδρόμια του Μονάχου και της Φρανκφούρτης. Αποστολή τους θα είναι να καταγράφουν τη διαδικασία ελέγχου των προερχόμενων από Ελλάδα επιβατών, όπως αντίστοιχα κάνουν οι Γερμανοί αστυνομικοί «σύνδεσμοι» στο «Ελ. Βενιζέλος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή