ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βόμβες μολότοφ και αντιασφυξιογόνες μάσκες στην κατάληψη GARE στα Εξάρχεια

Βόμβες μολότοφ και αντιασφυξιογόνες μάσκες στην κατάληψη GARE στα Εξάρχεια

Αντιμέτωποι με κακουργήματα βρίσκονται οι τέσσερις αναρχικοί, που συνελήφθησαν κατά τη χθεσινή αιφνιδιαστική επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την εκκένωση κατάληψης στην οδό Καλλιδρομίου και το μεσημέρι της Δευτέρας οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα. Πρόκειται για δύο Έλληνες και δύο Γερμανούς σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε από την υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας δικογραφία -μεταξύ άλλων- για παράβαση του νόμου περί εκρηκτικών υλών.

Οι δύο Έλληνες περιγράφονται από αστυνομικές πηγές ως δραστήρια μέλη του αναρχικού – αντιεξουσιαστικού χώρου. Ο ένας από τους δύο μάλιστα, έχει στο παρελθόν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Για τους δύο αλλοδαπούς συλληφθέντες, η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε «ανοικτή γραμμή» με τις αρμόδιες γερμανικές αρχές. Σημειώνεται ότι και μεταξύ των 12 συλληφθέντων στα επεισόδια στα Εξάρχεια το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου υπήρχαν δύο Γερμανοί.

Συγκεκριμένα, στους τέσσερις συλληφθέντες ασκήθηκε ποινική δίωξη για:

– Κατοχή εκρηκτικών και εκρηκτικών βομβών με σκοπό να προκαλέσουν κίνδυνο κατά ανθρώπων και περιουσιακών στοιχείων

– Απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας από κοινού

– Απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συρροή

– Διατάραξη οικιακής ειρήνης κατ εξακολούθηση

– Οπλοκατοχή

– Αρνηση δακτυλοσκόπησης και διέγερση πολιτών σε απείθεια.

Στα δικαστήρια, όπου οδηγήθηκαν, είχαν συγκεντρωθεί αλληλέγγυοι οι οποίοι φώναζαν συνθήματα υπέρ των συλληφθέντων και εναντίον των αστυνομικών.

Η επιχείρηση εκκένωσης πραγματοποιήθηκε υπό άκρα μυστικότητα τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Συμμετείχαν αστυνομικοί της Ασφάλειας, των Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας κ.ά. Στο εσωτερικό της κατάληψης (γνωστής ως GARE) βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, αντιασφυξιογόνες μάσκες και βόμβες μολότοφ, ενώ όλα τα κατασχεμένα αντικείμενα στάλθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εξερεύνηση. Εξάλλου, η χθεσινή επιχείρηση στην οδό Καλλιδρομίου φέρεται να εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για την απενεργοποίηση των λεγόμενων «μπαχαλάκηδων», που τέθηκε επιτακτικά σε εφαρμογή μετά τον τραυματισμό της δικηγόρου Αναστασίας Τσουκαλά, το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου. 

Στο άκουσμα της είδησης για εκκένωση της κατάληψης αναρτήθηκαν στο Athens Indymedia κείμενα που καλούσαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τη ΓΑΔΑ κοκ. Η κατάληψη στο κτίριο, που βρίσκεται στην οδό Καλλιδρομίου 74, είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2016. «Η κίνησή μας αυτή επιχειρεί να ανοίξει μια ακόμη εστία οργάνωσης του αναρχικού αγώνα, έδαφος κοινωνικής αντίστασης και αυτοοργάνωσης μέσα στην γειτονιά των Εξαρχείων, ένα ακόμη οχυρό στο μέτωπο των καταλήψεων, ένα κόμβο διεθνιστικής αλληλεγγύης και δικτύωσης” έγραφαν στο πρώτο τους κείμενο – ανακοίνωση την 20η Οκτωβρίου 2016, τα μέλη της κατάληψης.