Δημοκρατική Συμπαράταξη: «Αποθήκες ψυχών τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου»

Δημοκρατική Συμπαράταξη: «Αποθήκες ψυχών τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου»

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακοίνωση για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης προσφύγων στους καταυλισμούς νησιών του Ανατολικού Αιγαίου εξέδωσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη με αφορμή την έρευνα της «Κ» για τους τρεις διαδοχικούς θανάτους στη Μόρια τον Ιανουάριο του 2017.

Στο ρεπορτάζ της «Κ» με τίτλο «Μία εβδομάδα, τρεις θάνατοι, καμία ευθύνη», παρουσιάζεται η ιστορία του 46χρονου Σύρου Μουσταφά Μουσταφά ο οποίος αν και είχε καταφέρει να φτάσει στη Γερμανία επέστρεψε στην Ελλάδα για να επανενωθεί με ένα από τα παιδιά του, βρέθηκε στον καταυλισμό της Μόριας και πέθανε στον ύπνο του στις 28 Ιανουαρίου 2017. Τέσσερις ημέρες νωρίτερα στην ίδια σκηνή είχε βρεθεί νεκρός ο 20χρονος Αιγύπτιος Αχμέντ Μοχάμεντ Αμπντελαζίζ. Στις 30 Ιανουαρίου ένας ακόμη άντρας με καταγωγή από το Πακιστάν πέθανε στη σκηνή του. Ολες οι ενδείξεις παραπέμπτουν σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες σε δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα. Εκανε τόσο κρύο που οι πρόσφυγες εκείνες τις ημέρες έβαζαν μέσα στις καλοκαιρινού τύπου σκηνές τους τενεκέδες με κάρβουνα για να κρατηθούν ζεστοί. Μέχρι σήμερα, δέκα μήνες μετά, δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση για τα ακριβή αίτια των τριών θανάτων. Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου η δικογραφία διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία, αλλά εκκρεμεί ακόμη η ιατροδικαστική έκθεση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με αφορμή το ρεπορτάζ της «Κ»:

«Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου βυθίζονται κάθε μέρα στο τέλμα της κυβερνητικής πολιτικής. Η κυβέρνηση δημιουργεί προβλήματα και τα συγκαλύπτει. Χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες παραμένουν σε άθλιες συνθήκες στα νησιά εξαθλιωμένοι σωματικά και ψυχικά με τον χειμώνα να πλησιάζει απειλητικά.

Η κυβέρνηση δεν προστατεύει ούτε τους πρόσφυγες ούτε τους κατοίκους. Το κοινωνικό πείραμα συνεχίζεται στις πλάτες αθώων ανθρώπων. Συγκυβερνούν ο κυνισμός, η απόγνωση και η απελπισία. Η ασφάλεια των ανθρώπων και η κοινωνική συνοχή ''κρέμονται από μία κλωστή''.

Παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις για αποσυμφόρηση των νησιών η κατάσταση γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη. Η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη παρά την αύξηση των ροών από την Τουρκία. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουν καταδικαστεί να είναι αποθήκες ψυχών, τόποι εξορίας και ευτελισμού αρχών και αξιών.

Η αναιτιολόγητη και ύποπτη καθυστέρηση στις έρευνες για την διαπίστωση των αιτιών που οδήγησαν στον θάνατο 3 ανθρώπους στη Μόρια (ένας εκ των οποίων είχε επιστρέψει στην Ελλάδα για να επανενωθεί με την οικογένειά του) τον Ιανουάριο του 2017 αποτελεί ντροπή για ένα ευνομούμενο κράτος δικαίου. 

Απαιτούνται άμεσα απαντήσεις για τους λόγους καθυστέρησης και, επιτέλους, απόδοση των ευθυνών εκεί που υπάρχουν». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή