Επεισοδιακή αναστολή αποχής συμβολαιογράφων εντός και εκτός συνέλευσης

Επεισοδιακή αναστολή αποχής συμβολαιογράφων εντός και εκτός συνέλευσης

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύριο κάνουν «πρεμιέρα» εκτός απροόπτου οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, καθώς χθες οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν κατά πλειοψηφία τη λήξη της αποχής που είχαν κηρύξει διαμαρτυρόμενοι για τις επιθέσεις εις βάρος τους.

Στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε, οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν τη λήξη των κινητοποιήσεών τους και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις αρχές Φεβρουαρίου του 2018, οπότε και θα επανεκτιμήσουν τη στάση τους, αναλόγως με τη συνέπεια της κυβέρνησης ως προς την τήρηση των δεσμεύσεών της.

Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, πέντε μέλη της διοίκησης του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών και Πειραιώς, οι κ. Κωνσταντίνος Βλαχάκης, Ευαγγελία Σταμέλου, Στυλιανός Ρέβελας, Φωτεινή Τριγάζη και Ελένη Τσερτσιγιάννη παραιτήθηκαν καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις από την πλειοψηφία της διοίκησης, οι οποίες, όπως επισημαίνουν, οδήγησαν τους συμβολαιογράφους μετά ένα χρόνο εξευτελισμών να καλούνται να πάρουν θέση και να απολογηθούν για τη σωτηρία της χώρας ενόψει αξιολόγησης.

Οι συλλογικότητες

Ενταση, πάντως, σημειώθηκε και εκτός του κτιρίου όπου πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση, καθώς συγκεντρώθηκαν μέλη συλλογικοτήτων που αντιδρούν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Μεταξύ άλλων, το «παρών» έδωσαν μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω» με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, μέλη της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας κατά των Πλειστηριασμών», αλλά και η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Τα μέλη του κινήματος «Δεν Πληρώνω» επιχείρησαν να μπουν στην αίθουσα και να αναβάλλουν τη συνέλευση. «Δεν θα επιτρέψουμε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την εξαθλίωση των συμπολιτών μας» τονίζουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Η απόφαση για αναστολή των κινητοποιήσεων ελήφθη κατά πλειοψηφία και αφού είχε αποχωρήσει σημαντικός αριθμός συμμετεχόντων στη γενική συνέλευση. Ειδικότερα, 158 συμβολαιογράφοι ψήφισαν υπέρ της αναστολής των κινητοποιήσεων και της σύγκλησης νέας γενικής συνέλευσης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις για την προστασία των συμβολαιογράφων και της διαδικασίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Επτά συμβολαιογράφοι ψήφισαν τη λήξη της αποχής, αλλά χαρακτήρισαν άτυπη τη χθεσινή σύγκληση της γενικής συνέλευσης, ζητώντας η σχετική απόφαση να επικυρωθεί από την επόμενη, 36 συμβολαιογράφοι ψήφισαν υπέρ της συνέχισης της αποχής για την πρώτη κατοικία έως του ποσού των 300.000 ευρώ και άδειες για τη συμμετοχή τους στους υπόλοιπους πλειστηριασμούς, ενώ 37 ψήφισαν υπέρ της συνέχισης της αποχής μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν τη λήξη των κινητοποιήσεών τους, αφού είχε προηγηθεί συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη.

Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκαν αλλαγές στον ποινικό κώδικα, ώστε να γίνονται αυτόφωρες συλλήψεις όσων επιτίθενται εις βάρος συμβολαιογράφων κατά τη διάρκεια πλειστηριασμών, λήψη αστυνομικών μέτρων για την προστασία τους αλλά και αλλαγές στο πλαίσιο διεξαγωγής των πλειστηριασμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή