Η παρουσία της τουρκικής οργάνωσης DHKP-C στη χώρα μας

Η παρουσία της τουρκικής οργάνωσης DHKP-C στη χώρα μας

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόπειρα μεταφοράς όπλων και εκρηκτικών με φουσκωτό από τη Χίο στα τουρκικά παράλια έγινε την 30ή Ιουλίου 2013. Για την υπόθεση είχαν συλληφθεί –μεταξύ άλλων– τρεις Τούρκοι, μέλη της ακροαριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης DHKP-C. Επρόκειτο για τον 34χρονο –τότε– Μεχμέτ Γιαϊλά, τον 55χρονο Χασάν Μπιμπέρ και τον 54χρονο Σινάν Οκτάι Οζέν, γνωστό με το προσωνύμιο «Κώστας».

Οπως είχε προκύψει από την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, οι κατηγορούμενοι είχαν προμηθευτεί τα όπλα από συνεργούς τους στην ηπειρωτική Ελλάδα και σκόπευαν να τα μεταφέρουν με το φουσκωτό στα απέναντι τουρκικά παράλια. Στο μικρό ταχύπλοο είχαν βρεθεί δύο αντιαρματικοί όλμοι, τέσσερις χειροβομβίδες, δύο πιστόλια, 195 σφαίρες και δύο αυτοσχέδιοι ωρολογιακοί μηχανισμοί. Ο Χασάν Μπιμπέρ, που συνελήφθη στο φουσκωτό, κατηγορείτο από τις τουρκικές αρχές για συμμετοχή στην οργάνωση DHKP-C, ενώ ήταν ύποπτος για ανάμειξη στην επίθεση με χειροβομβίδες στο τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης στην Αγκυρα, την άνοιξη του 2013. Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Τουρκίας καθώς επίσης και το FBI είχαν επιδείξει ζωηρό ενδιαφέρον και για τον δεύτερο από τους συλληφθέντες στο ταχύπλοο, Μεχμέτ Γιαϊλά. Το ένα από τα αδέλφια του, ο Σαφάκ Γιαϊλά είχε συμμετάσχει στην επιχείρηση δολοφονίας του εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ μέσα στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, την άνοιξη του 2015. Την ευθύνη της δολοφονικής επίθεσης είχε αναλάβει η οργάνωση DHKP-C. Το τρίτο από τα αδέλφια, ο Μπουλούτ Γιαϊλά φέρεται να είχε απαχθεί την 30ή Μαΐου 2013 από την οδό Σόλωνος στα Εξάρχεια και μεταφερθεί, υπό μυστηριώδεις συνθήκες, αρχικά στην Αδριανούπολη και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της Τουρκίας, στην Κωνσταντινούπολη. Παρότι αυτόπτες μάρτυρες είχαν καταγγείλει το περιστατικό στο Α.Τ. Εξαρχείων, δίνοντας μάλιστα στην ΕΛ.ΑΣ. τον αριθμό κυκλοφορίας του ύποπτου αυτοκινήτου, η υπόθεση παραμένει μέχρι σήμερα στο σκοτάδι. Σύμφωνα με πληροφορίες, δικηγόροι που ασχολήθηκαν με το συμβάν προσέφυγαν στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στο μεταξύ, σε μία από τις αντιαρματικές ρουκέτες και σε ένα κινητό τηλέφωνο που είχαν βρεθεί στο φουσκωτό της Χίου, οι Ελληνες αστυνομικοί είχαν ανιχνεύσει γενετικό αποτύπωμα του 52χρονου Χουσεΐν Τεκίν, εις βάρος του οποίου εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης για συμμετοχή στην ίδια τρομοκρατική οργάνωση. Εντοπίστηκε στις αρχές του 2014 σε κρησφύγετο με όπλα στην οδό Γενναδίου στου Γκύζη. Δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου στον τουρκικό Τύπο περιέγραφαν τον Τεκίν ως αρχηγό του ένοπλου σκέλους της οργάνωσης DHKP-C. Ρεπορτάζ της «Χουριέτ» στις 12 Μαρτίου 2014 ανέφερε ότι ο συλληφθείς, γνωστός με το ψευδώνυμο «Αδελφός», είχε αναδειχθεί στην ηγεσία του ένοπλου σκέλους της οργάνωσης μετά τον θάνατο του ιδρυτή της, Ντουρσούν Καρατάς, το 2008.

Στο διαμέρισμα – κρησφύγετο της οδού Γενναδίου είχαν βρεθεί ένα καλάσνικοφ, πιστόλια, υποπολυβόλα, φυσίγγια, χειροβομβίδες, χάρτες, ρούχα και έντυπο υλικό με το έμβλημα της οργάνωσης DHKP-C, πυροκροτητές κ.ά. Εκτός της εμπλοκής του στις υποθέσεις Χίου και Γκύζη, ο Τεκίν είχε μισθώσει διαμέρισμα στην οδό Μιαούλη στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης, όπου είχαν βρεθεί εκρηκτικά. Το κρησφύγετο είχε αποκαλυφθεί ύστερα από «κατά λάθος» έκρηξη βόμβας στα χέρια μέλους της οργάνωσης.

Επίθεση με ρουκέτες

Για την υπόθεση στου Γκύζη είχαν ακόμα συλληφθεί ο Ισμαήλ Ακόλ και ο 28χρονος Μπιλγκεχάν Καρπάτ. Ο πρώτος, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ήταν ο δράστης της δολοφονίας του γενικού διευθυντή της αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota στην Τουρκία, Οζντεμίρ Σαμπαντσί, το 1996, στην Κωνσταντινούπολη. Ο δεύτερος έπεσε νεκρός αρχές του 2017 στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στη Ραιδεστό της Τουρκίας. Σύμφωνα με την τουρκική αστυνομία συμμετείχε στην επίθεση με ρουκέτες στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος ΑΚP και στο κτίριο της Διεύθυνσης Ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης, την 21η Ιανουαρίου 2017. Σε παράλληλη επιχείρηση συνελήφθη και ο 42χρονος Σερίφ Τουρούν ή «Ερκάν», επικεφαλής της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατουμένους στην Τουρκία, με έδρα τα Εξάρχεια. Για τον θάνατο του Καρπάτ και τη σύλληψη του «Ερκάν» είχαν δημοσιεύσει κείμενο στο Διαδίκτυο τα φυλακισμένα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» και του «Επαναστατικού Αγώνα». Σημειώνεται ότι τα αιτήματα των τουρκικών αρχών για την έκδοση στη γείτονα χώρα των κατηγορουμένων μελών του DHKP-C έχουν –στο παρελθόν– απορριφθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή