Εκτός από χασίς διακινούσαν και μετανάστες

Εκτός από χασίς διακινούσαν και μετανάστες

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υποθέσεις διακίνησης παράτυπων μεταναστών έχει συμμετοχή το κύκλωμα μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων χασίς από την Αλβανία σε Ιταλία και Τουρκία με ταχύπλοα σκάφη που εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού Σώματος. Οπως προκύπτει από τα επίσημα δικαστικά έγγραφα, ένα από τα ταχύπλοα σκάφη του εγκληματικού δικτύου είχε εμπλακεί σε περιστατικό διακίνησης μεταναστών από την Ελλάδα στην Ιταλία το καλοκαίρι του 2011. Πρόκειται για το ταχύπλοο «Ιόνιον», που ανήκει σε εταιρεία συμφερόντων του 63χρονου επιχειρηματία της Μυκόνου, ο οποίος συνελήφθη μαζί με ακόμη 10 άτομα για συμμετοχή στο κύκλωμα των ναρκεμπόρων.

Από στοιχεία που έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία προκύπτει ότι ο 63χρονος επιχειρηματίας εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης δύο εταιρειών: η πρώτη είναι μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης που έχει στην ιδιοκτησία της το μεγάλης ιπποδύναμης ταχύπλοο «Ταταμίτα». Κατασχέθηκε στις 4 Αυγούστου από τις ιταλικές αρχές για μεταφορά 2,2 τόνων χασίς. Δεν είναι τυχαίο ότι 13 ημέρες μετά τον εντοπισμό του από την Guardia di Finanza, η Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού προχώρησε σε άρση απορρήτου στο κινητό τηλέφωνο του 63χρονου…

Η δεύτερη εταιρεία είναι μια ναυτιλιακή με έδρα τη λεωφόρο Ποσειδώνος, στον Αλιμο. Είχε στην ιδιοκτησία της ταχύπλοο με τρεις εξωλέμβιες μηχανές, που βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στην Παλαιοκαστρίτσα Κέρκυρας, τον Δεκέμβριο του 2016. Στην ίδια ακριβώς διεύθυνση στον Αλιμο, όμως, έχει την έδρα της μία ακόμα ναυτιλιακή εταιρεία, που οι ερευνητές του Λιμενικού συνδέουν με τον 63χρονο. Τη στιγμή της σύλληψής του, εξάλλου, ο επιχειρηματίας είχε μαζί του φακέλους με έγγραφα της συγκεκριμένης εταιρείας, με σκοπό να τα καταστρέψει. Γιατί; Ταχύπλοο σκάφος της εταιρείας με δύο μηχανές μεγάλης ιπποδύναμης είχε, τον Μάρτιο του 2015, εντοπιστεί να πλέει ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του νομού Θεσπρωτίας. Στο ταχύπλοο επέβαιναν δύο Αλβανοί υπήκοοι, εκ των οποίων ο ένας συνελήφθη το Σάββατο για συμμετοχή στην υπόθεση μεταφοράς 1,6 τόνου χασίς από την Αλβανία με προορισμό την Τουρκία. Στην ίδια εταιρεία ανήκε και το σκάφος που είχε εμπλακεί σε διακίνηση παράτυπων μεταναστών στην Ιταλία, το 2011. Συνολικά, το κύκλωμα είχε υπό τον έλεγχό του έξι «υπερταχύπλοα», ορισμένα από τα οποία φυλάσσονταν σε parking, σε Πόρτο Ράφτη και Καλύβια Θωρικού.

Από καταθέσεις μαρτύρων προκύπτει ότι μεσούσης της έρευνας και συγκεκριμένα στα μέσα Σεπτεμβρίου, μέλη του κυκλώματος ναρκεμπόρων πραγματοποίησαν μεταφορά μεγάλης ποσότητας χασίς από την Αλβανία στις ακτές της Τουρκίας. Για την υπόθεση συνελήφθησαν, μετά την κινηματογραφική καταδίωξη του Σαββάτου, έντεκα άτομα, όχι όμως και τα ηγετικά μέλη του εγκληματικού δικτύου. Ο συνήγορος του χειριστή του ταχυπλόου με τον 1,6 τόνο χασίς Γιάννης Γλύκας δήλωσε σχετικά με τον πελάτη του: «Πρόκειται για τον τελευταίο τροχό της αμάξης, ο οποίος λειτούργησε υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης». Οι απολογίες των κατηγορουμένων αρχίζουν σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή