Λέσβος: Μαζικές κινητοποιήσεις κατά της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ

Λέσβος: Μαζικές κινητοποιήσεις κατά της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λουκέτο σε όλα τα καταστήματα, τα σούπερ-μάρκετ και τις καφετέριες της Λέσβου μπήκε την Τετάρτη με το σύνολο των επιχειρηματιών να συμμετέχουν στην καθολική απεργία που κήρυξε το συντονιστικό των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων σε Λέσβο, Λήμνο και Αη Στράτη.

Ενάντια στην προωθούμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά από 1η Ιανουαρίου 2018 που θα αυξήσει το ΦΠΑ από το 17 στο 24%, μεγάλη συγκέντρωση εξελίχθηκε σε πορεία έως στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Από το πρωί στελέχη του Εργατικού Κέντρου πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στη ΔΟΥ Μυτιλήνης και ανήρτησαν πανό στο κτίριο της εφορίας, με συνθήματα κατά των «νέων αντεργατικών μέτρων, των πλειστηριασμών και της φοροληστείας» εναντίον των λαϊκών νοικοκυριών.

Έξαλλοι, οι φορείς του Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου ανέφεραν την επιστολή του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ προς τον δήμαρχο της Κω (στις 20 Νοεμβρίου) ότι δεν έχει έλθει απολύτως κανένα αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση για «αξιολόγηση της κατάστασης» σε ό,τι αφορά το ειδικό καθεστώς των νησιών. Κι αυτό, ενώ έχει προηγηθεί η διαβεβαίωση της Υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου πως ο ΦΠΑ «βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς».

«Ρεαλιστικά, αυτό που πρέπει να παλέψουμε τώρα είναι η παράταση της αναστολής της αύξησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ για ένα χρόνο» τόνισε ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου που αναφέρθηκε στη σχετική τροπολογία που κατέθεσε με άλλους τρεις βουλευτές της ΝΔ και απορρίφθηκε. «Εάν εξασφαλίσουμε τη συναίνεση της ΕΕ και των δανειστών για ετήσια παράταση, θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τη νομοθεσία, ώστε να παραμείνουν τα νησιά μας στο χαμηλό συντελεστή. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός επεσήμανε: «Δεν δεχόμαστε αντίδωρα και αναστολές εφαρμογής όλων όσων δικαιούμαστε και κερδίσαμε με αγώνες. Δικαιούμαστε πολύ περισσότερα, γιατί είμαστε το σύνορο της Ελλάδος, το σύνορο της Ευρώπης».

«Το να ζεις κοντά σε έναν εντελώς αναξιόπιστο γείτονα που εμπορεύεται ανθρώπινες ψυχές και σου μεταφέρει ένα τεράστιο πρόβλημα, δεν είναι σοβαρή υπόθεση; Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι από την μία μέρα στη άλλη, το κόστος ζωής θα αυξηθεί πολλαπλάσια από το ποσοστό του ΦΠΑ. Η απώλεια της ανταγωνιστικότητας σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής ζωής του τόπου θα επιφέρει απώλεια θέσεων εργασίας και βέβαια ακόμα περισσότερα λουκέτα και κατ' επέκταση κοινωνικά προβλήματα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του εμπορικού Συλλόγου, Παναγιώτης Παπαρίσβας.

Το συλλαλητήριο έγινε στο Νομό Λέσβου μία εβδομάδα μετά το «παναιγαιακό» σε Σάμο και Χίο, λόγω της μεγάλης κινητοποίησης της 20ης Νοεμβρίου για το προσφυγικό. Εξάλλου την ερχόμενη Τρίτη το προσφυγικό πρόβλημα των νησιών «ταξιδεύει» στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπου θα γίνει διαμαρτυρία από Λέσβιου, Χιώτες και Σαμιώτες με αίτημα την αποσυμφόρηση των νησιών. Μάλιστα, ο δήμαρχος Χίου, Μανόλης Βουρνούς απείλησε με ασφαλιστικά μέτρα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε περίπτωση που προχωρήσουν οι εργασίες επέκτασης στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στο νησί. Επίσης έχει ζητηθεί η συνδρομή των Ομοσπονδιών Χιακών Σωματείων Αττικής και Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής, ενώ έως και 50% έκπτωση θα κάνουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες για να μεταφερθούν οι νησιώτες στον Πειραιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή