Γερμανός πρέσβης σε Απόστολο Τσαούση: «Καλή επιτυχία» στους αγώνες στο Μεξικό

Γερμανός πρέσβης σε Απόστολο Τσαούση: «Καλή επιτυχία» στους αγώνες στο Μεξικό

5' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα, Γενς Πλαίτνερ, συνάντησε σήμερα το πρωί στην Γερμανική Σχολή Αθηνών, τον 31χρονο Βολιώτη αθλητή κολύμβησης, με πρόβλημα τετραπληγίας, Απόστολο Τσαούση, που αύριο αναχωρεί για το Μεξικό, προκειμένου να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης ΑμεΑ.

«Ευχόμαστε στον Απόστολο καλή επιτυχία στους Αγώνες του Μεξικού», δήλωσε ο Γενς Πλαίτνερ η οποία μάλιστα κοινοποιήθηκε και στο Twitter της γερμανικής πρεσβείας.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κολύμβησης ΑμεΑ είχαν αναβληθεί λόγω των καταστροφικών σεισμών, που έπληξαν την Πόλη του Μεξικού στις 19 Σεπτεμβρίου, συμπτωματικά ημέρα γενεθλίων του Απόστολου, και μέχρι πρότινος ήταν άγνωστο το που και το πότε θα διεξαχθούν. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι οι Αγώνες θα διεξαχθούν στο ίδιο τόπο, στην Πόλη του Μεξικού δηλαδή, μεταξύ 27 Νοεμβρίου και 7 Δεκεμβρίου 2017.

Αναλυτικότερα, στη σύντομη συνομιλία που είχε ο Γερμανός πρέσβης με τον Απόστολο Τσαούση, του ευχήθηκε καλή επιτυχία για τους Αγώνες, αλλά και τον συνεχάρη επειδή πρόσφατα (8/11) ορκίστηκε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μάλιστα με βαθμό 8,89!

Οι δύο τους μίλησαν για αθλητισμό και σπουδές. «Συγγνώμη έχω πολύ καιρό να μιλήσω γερμανικά», είπε ο Απόστολος Τσαούσης στον Γερμανό πρέσβη. «Μιλάς μία χαρά, σου εύχομαι καλή επιτυχία», απάντησε εκείνος.

Ο Απόστολος Τσαούσης ήταν μαθητής της B' Λυκείου της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, την εποχή που έπαθε το ατύχημα. Τον Ιούνιο του 2013, σε ηλικία 16 ετών, μερικές ημέρες πριν την έναρξη των ενδοσχολικών εξετάσεων, σε μια βουτιά που επιχείρησε στην παραλία της Βούλας, προσέκρουσε με το κεφάλι στον πυθμένα της θάλασσας, με αποτέλεσμα λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης να προκληθεί τετραπληγία (αναπηρία σε ποσοστό 90%), χάνοντας την πλήρη κινητικότητα των κάτω άκρων του, καθώς και να επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό η κινητικότητα των άνω άκρων του.

«Η οικονομική κρίση περιόρισε τον προϋπολογισμό για την συμμετοχή της εθνικής παραολυμπιακής ομάδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μεξικού. Ετσι ήταν αυστηρότερα τα όρια συμμετοχής, μέχρι την 6η θέση στην παγκόσμια κατάταξη και εγώ ήμουν όγδοος. Ετσι θα έπρεπε, εάν ήθελα να συμμετάσχω, να ταξιδέψω με δικά μου έξοδα. Απευθύνθηκα με επιστολή μου στον σύλλογο Αποφοίτων της Γερμανικής Σχολής. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τον σύλλογο Αποφοίτων, τον σύλογο Γονέων και Κηδεμόνων και το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας μέσω της πρεσβείας, μου επιτρέπουν να ταξιδέψω», είπε ο Απόστολος Τσαούσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Πηγαίνω στο Μεξικό με στόχο να διεκδικήσω ότι καλύτερο μπορώ. Δεν θέλω να μιλήσω για μετάλλια, αλλά μπορώ να δώσω την υπόσχεση πως θα προσπαθήσω. Στεναχωρήθηκα για την κατάσταση που προκάλεσαν οι σεισμοί στο Μεξικό. Μάλιστα συζητήθηκε ακόμα και η αναβολή των αγώνων. Την ίδια στιγμή όμως αισθάνθηκα τυχερός που δεν ήμουν εκεί», συμπλήρωσε. Εχοντας δίπλα του τον Γερμανό πρέσβη, περιτριγυρισμένος από τον πρόεδρο του συλλόγου Αποφοίτων, Κώστα Γαλάνη, το Νίκο Αθανασίου, πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ελληνικού Τμήματος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, τη Βίκυ Αθανάσογλου, πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, τον Martin Sch?ller, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, την Annette Brunke-Kullik, Διευθύντρια της Γερμανικής Σχολής Αθηνών και τα μέλη του ΔΣ της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, Richard Epstein και Latifah Peters, έδειχνε πραγματικά ευτυχισμένος. Λίγο πιο μακριά, η μητέρα του, Αννίτα Ζάμπαλου, ο άνθρωπος που στέκεται πάντα δίπλα και πίσω του. Μαζί του, αύριο, σε ακόμη ένα ταξίδι, στο Μεξικό.

«Μίσησα την θάλασσα. Για δύο χρόνια δεν μπήκα και κάναμε κάθε καλοκαίρι διακοπές στο Πήλιο. Ηταν εκείνος, ο Απόστολος, που μου είπε: πρέπει να κολυμπήσεις, θα το κάνω και εγώ», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η μητέρα του, συζητώντας για τις δυσκολίες που έχουν συναντήσει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά κυρίως για την δύναμη που δείχνει ο υιός της. «Ποτέ δεν αναρωτήθηκα γιατί συνέβη αυτό σε εμένα. Απλά προσπάθησα να πάρω δύναμη και να συνεχίσω. Ιδιαίτερα, όταν χρειάστηκε να πάω στη Γερμανία για οκτώ μήνες, σε ένα ειδικευμένο κέντρο αποθεραπείας, είδα περιστατικά πιο σοβαρά, πιο βαριά. Κατάλαβα ότι το ατύχημα αυτό μπορεί να μου στέρησε πολλά πράγματα, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να σταθεί ικανό στο να περιορίσει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες μου. Είναι μία δοκιμασία για τον εαυτό μου», τόνισε ο Απόστολος, έχοντας τη μεγαλύτερη διάκριση στην αθλητική του διαδρομή, την 5η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μόντρεαλ το 2015 στα 50μ ύπτιο της κατηγορίας S1.

Αρχηγός της ομάδας μπάσκετ της Γερμανικής σχολής, στα χρόνια του σχολείου, πριν το ατύχημα, είχε τον αθλητισμό πάντα μέσα στις προτεραιότητές του: «Ο αθλητισμός είναι σημαντικός στον άνθρωπο. Κοινωνικοποιεί, βοηθά τους ανθρώπους να συναναστρέφονται, να προσπαθούν μαζί, να τα καταφέρνουν μαζί. Ο αθλητισμός μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Η κολύμβηση ειδικότερα, εκτός από την βοήθεια που μου έχει προσφέρει και εξακολουθεί να το κάνει, στον τομέα αποκατάστασης, με βοήθησε να διαμορφώσω μία στάση ζωής, μου έδωσε δύναμη και κουράγιο. Το 2010 ήρθα αντιμέτωπος με τον μεγαλύτερο μου φόβο, το υγρό στοιχείο. Ήθελα να ξεπεράσω τις φοβίες που μου είχε αφήσει το νερό και η θάλασσα μετά το ατύχημα μου (την ημέρα εκείνη είχε πνιγεί και επανήλθε με τεχνική αναπνοή), αποφάσισα να δοκιμάσω να κολυμπήσω. Βλέποντας ότι γινόμουν πιο δυνατός, επέλεξα να δοκιμάσω να αγωνιστώ», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μία διαδρομή που ξεκίνησε το 2010. Εκείνος, όπως και όλα τα άτομα με αναπηρία, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινότητά τους. Περισσότερο από τις υποδομές και λιγότερο από τους ανθρώπους, όπως λέει ο ίδιος: «Στην Αθήνα ήταν πολύ δύσκολα και αυτός ήταν ο λόγος που αποφασίσαμε να φύγω από το οικονομικό Πανεπιστήμιο Πληροφορικής και να μετακομίσουμε στο Βόλο. Εκεί ήταν καλύτερα για εμένα, μπορούσα να πηγαίνω μόνος μου στη Σχολή. Και εδώ στη Γερμανική Σχολή, βλέπω ότι έχουν γίνει υποδομές για άτομα με αναπηρία. Τότε που συνέβη το ατύχημά μου δεν υπήρχαν.

Οσο αφορά στους ανθρώπους, θέλω να είμαι δίκαιος και να πω ότι δεν έχω αντιμετωπίσει ρατσισμό. Δεν το έχω διαπιστώσει εγώ στην ελληνική κοινωνία». Ο Κώστα Γαλάνης, πρόεδρος του συλλόγου Αποφοίτων της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, που πρωτοστάτησε στην πραγμάτωση της χορηγίας για την κάλυψη του ταξιδιού του Απόστολου Τσαούση, στο Μεξικό, είχε κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένος: «Εγινε μία πολύ σοβαρή προσπάθεια για να συγκεντρωθεί η βοήθεια και να ταξιδέψει ο Απόστολος στο Μεξικό. Ολο το σχολείο είναι εδώ, δίπλα του. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία γιατί την αξίζει», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κάπως έτσι ο Απόστολος Τσαούσης, αύριο θα ταξιδέψει για το Μεξικό. Επιβεβαιώνοντας τη δύναμη της θέλησης, την αγάπη για την ζωή και τον αθλητισμό, την αξία της συμμετοχής και της προσπάθειας. Δείχνοντας ότι είναι ξεχωριστός αλλά όχι διαφορετικός. Ένα «μάθημα ζωής» που είχε δώσει σε όλους και πριν από δύο χρόνια, όταν ζήτησε από την τοπική διοικητική επιτροπής του ΙΚΑ Βόλου να αφαιρεθεί από το πιστοποιητικό αναπηρίας του η υποσημείωση «Ανίκανος για κάθε εργασία», που χαρακτήρισε προσβλητική…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή