Η ζωή σε σκηνές με κρύο και βροχή στη Μόρια

Η ζωή σε σκηνές με κρύο και βροχή στη Μόρια

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αυτοσχέδιες κατασκευές δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες έξω από τον καταυλισμό της Μόριας προσπαθούν να προστατευθούν από το κρύο και τη βροχή που μπαίνει κάθε βράδυ στην καλοκαιρινή τους σκηνή. Την ενισχύουν με παλέτες, ενώ με μεγάλες πέτρες ελλείψει εργαλείων δημιουργούν χαντάκια περιμετρικά της σκηνής για να γλιτώσουν από το νερό. Δεκάδες παιδιά από ενός έως πέντε ετών είναι εκτεθειμένα κάθε βράδυ στη βροχή και την υγρασία, με τους γονείς τους να προσπαθούν να τα ζεστάνουν με φωτιά. Μάταια απλώνουν τα ρούχα τους στα ελαιόδεντρα για να στεγνώσουν, αφού κάθε τρεις και λίγο ξεκινά να ψιχαλίζει. «Μέσα στο κέντρο είναι πολύ χειρότερα», λέει ο Οσρά Χαγέ, δημοσιογράφος από το Ιράκ που προτιμά να μένει εκτός καταυλισμού γιατί μέσα «πέφτουν όλοι πάνω σου και μυρίζουν οι τουαλέτες» – οι οποίες είναι για 800 άτομα. Ολος ο καταυλισμός φιλοξενεί επισήμως 6.776, ενώ «αντέχει» έως 2.330 άτομα. Κι ενώ υπολογιζόταν ότι το βράδυ της Τετάρτης θα μεταφέρονταν 650 πρόσφυγες προς την ενδοχώρα από Μόρια και Καρά-Τεπέ, τελικά μόνο 250 αναχώρησαν για Πειραιά.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Μπορίς Τσεσίρκοφ, έχουν μεταφερθεί από τον περασμένο Αύγουστο έως τις 24 Νοεμβρίου 9.046 πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα από τα νησιά – οι 3.932 από τη Λέσβο. Ο ρυθμός των επόμενων μεταφορών εξαρτάται από τις ελληνικές αρχές και σχετίζονται με τον «γεωγραφικό περιορισμό» που προβλέπει η δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας των αιτούντων άσυλο.

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να στηρίξει την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προσφέρει επίσης στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής το υπόλοιπο του αποθέματος ανακουφιστικών ειδών, χειμωνιάτικα ρούχα, κουβέρτες, φάρμακα κ.ά. Στη Λέσβο έχει ήδη παραδώσει 25.000 είδη βοήθειας που θα χρησιμοποιηθούν από το υπουργείο στο hotspot της Μόριας. Στην Ελλάδα, η Υπατη Αρμοστεία λειτουργεί επίσης ένα σύστημα στέγασης για ευπαθείς ομάδες αιτούντων άσυλο. Το πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαθέτει 18.500 θέσεις κυρίως σε διαμερίσματα και η UNHCR τις επεκτείνει στις 22.000 μέχρι το τέλος του έτους. Διαθέτει περίπου 1.100 θέσεις σε διαμερίσματα στα νησιά και επιδιώκει να τις επεκτείνει στις 1.400 τις επόμενες εβδομάδες, σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία. Στη Λέσβο προσφέρει 460 θέσεις σε διαμερίσματα.

Και τα επεισόδια του προσφυγικού συνεχίζονται καθημερινά. Μετά τον τραγικό θάνατο 10χρονου αγοριού που ποδοπατήθηκε σε βάρκα, το περασμένο Σάββατο, ακολούθησε το συλλαλητήριο προσφύγων και αλληλέγγυων που κατέληξε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ με κατάληψη η οποία συνεχιζόταν έως χθες. Επόμενο περιστατικό σημειώθηκε τις ίδιες μέρες και έγινε αντιληπτό την Τετάρτη από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Πρόκειται για τη βεβήλωση με μαύρη μπογιά του μνημείου των πνιγμένων προσφύγων στην παραλία της Θερμής Λέσβου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή