ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταδιώξεις διακινητών στην Εγνατία Οδό

katadioxeis-diakiniton-stin-egnatia-odo-2220929

Θεώρησε ότι μπορούσε να ξεφύγει. Το βράδυ της περασμένης Τρίτης, ο 35χρονος οδηγός δεν σταμάτησε σε σήμα των αστυνομικών. Σκόπευε να παρατήσει το όχημα σε κάποιο χωράφι και να επιχειρήσει να χαθεί τρέχοντας, όπως συχνά πράττουν ανεπιτυχώς δεκάδες άλλοι διακινητές στις καταδιώξεις της Εγνατίας Οδού. Στο ύψος του οικισμού της Νέας Περάμου, όμως, έχασε τον έλεγχο, το αυτοκίνητο έπεσε σε γκρεμό. Ο απεγκλωβισμός κράτησε μία ώρα. Τέσσερις εκ των οκτώ επιβατών ανασύρθηκαν νεκροί – ένας εξ αυτών ήταν κρυμμένος στο πορτμπαγκάζ.

Το τελευταίο διάστημα, τα αστυνομικά μπλόκα στη Θράκη και στην Ανατολική Μακεδονία εντοπίζουν όλο και πιο συχνά οχήματα διακινητών οι οποίοι μεταφέρουν στην ενδοχώρα πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα. Μόνο μέσα στον Νοέμβριο καταγράφηκαν 29 σχετικά περιστατικά, σχεδόν μία καταδίωξη ανά ημέρα.

11 άτομα σε ένα Ι.Χ.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρακτική ή προτίμηση στα οχήματα και στις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι διακινητές σε αυτό το χερσαίο πέρασμα. Στις 23 Νοεμβρίου, οδηγός φορτηγού είχε κρύψει 19 άτομα μέσα σε βυτίο με τον κίνδυνο να πεθάνουν από ασφυξία. Οι κρύπτες και τα φορτηγά, όμως, δεν είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος. Στα δρομολόγια της Εγνατίας Οδού αξιοποιείται κάθε όχημα, ανεξαρτήτως ηλικίας, ταχύτητας και χωρητικότητας. Αλλωστε, στις 10 Νοεμβρίου ο οδηγός ενός ασημί Golf είχε καταφέρει να χωρέσει μέσα στο αυτοκίνητό του 11 ανθρώπους!

Οπως φαίνεται από τα στοιχεία της αστυνομίας, τις περισσότερες φορές οι οδηγοί αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να ξεφύγουν από τα περιπολικά και παρατούν τα οχήματά τους. Συλλαμβάνονται αμέσως χωρίς αντιστάσεις, εκτός από το περιστατικό της 13ης Νοεμβρίου όταν στον κόμβο του Αγίου Σίλα ο 22χρονος διακινητής επιτέθηκε σε αστυνομικό και επιχείρησε να του αφαιρέσει το υπηρεσιακό του όπλο. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να αποτραπεί ο αφοπλισμός έπεσαν προειδοποιητικές βολές αλλά και «βολές ακινητοποίησης», που τραυμάτισαν τον δράστη στον γλουτό και στην παλάμη.

Τον περασμένο Ιούλιο, η «Κ» είχε καταγράψει τη νέα τακτική των κυκλωμάτων διακίνησης, που τοποθετούσαν στη θέση του οδηγού ανηλίκους ή αγόρια που μόλις είχαν ενηλικιωθεί και θα είχαν πιο ευνοϊκή ποινική μεταχείριση σε περίπτωση σύλληψής τους. Ακόμη μπορούσαν να τους χειραγωγήσουν ευκολότερα εξασφαλίζοντάς τους μικρότερη αμοιβή (περίπου 150 ευρώ) από τη συνηθισμένη. Στα περιστατικά αυτού του μήνα, πάντως, οι ανήλικοι ήταν διακινούμενοι. Ενδεικτικά σε ένα δρομολόγιο στις 23/11, διακινητής μετέφερε 14 άτομα κάτω των 18 ετών. Ο δράστης της τελευταίας αιματηρής καταδίωξης νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Καβάλας.