Με τοv φόβο νέας πλημμύρας στη Μάνδρα

Με τοv φόβο νέας πλημμύρας στη Μάνδρα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάχη με τις λάσπες εξακολουθούν να δίνουν οι κάτοικοι της Μάνδρας. Κάτοικοι, εθελοντές και συνεργεία του δήμου πασχίζουν να επαναφέρουν την πόλη σε λειτουργική κατάσταση, υπό τον φόβο των συνεπειών μιας νέας νεροποντής. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην περιοχή διαδίδεται πως οι αγνοούμενοι είναι διπλάσιοι των νεκρών, φήμη την οποία διέψευσε χθες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Αμεση ήταν η αντίδραση της πολιτείας στην καταβολή του έκτακτου οικονομικού βοηθήματος στους πληγέντες, η οποία ξεκίνησε προχθές.

Για ακόμα μία ημέρα εκατοντάδες πολίτες συνέχισαν με κάθε μέσον τον καθαρισμό κτιρίων και δρόμων από τις λάσπες, οι οποίες έχουν καλύψει τα πάντα. «Κάθε μέρα κάνουμε και ένα βήμα μπροστά», λέει η δήμαρχος Ιωάννα Κριεκούκη, τη στιγμή που βοηθάει ακόμα ένα φορτηγό να ξεφορτώσει προμήθειες και είδη πρώτης ανάγκης που συνεχίζουν να φθάνουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Οπως εξηγεί, περί τα 200 άτομα έχουν ήδη λάβει την έκτακτη βοήθεια των 600 ευρώ που δίνει ο δήμος.

Χθες συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα και η καταβολή του επιδόματος των 5.000 ευρώ, όπως και η υποβολή δηλώσεων από τους πλημμυροπαθείς στο δημαρχείο της Μάνδρας. Το υπουργείο Υποδομών μάλιστα έσπευσε χθες με νέα ανακοίνωση να διευκρινίσει ότι η διαδικασία είναι απλή και πως οι πολίτες χρειάζονται ουσιαστικά ένα αντίγραφο της ταυτότητάς τους (οι αλλοδαποί και της άδειας παραμονής), έναν λογαριασμό από τον οποίο να αποδεικνύεται η διεύθυνση του πληγέντος και μία φωτογραφία του χώρου που έχει υποστεί ζημιά. Οπως επισημαίνεται, τα υπόλοιπα έγγραφα αναζητούνται και διασταυρώνονται με τη βοήθεια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Η κατάθεση αιτήσεων για αποζημίωση ολοκληρώνεται σήμερα στη Νέα Πέραμο και αύριο στη Μάνδρα. Να σημειωθεί ότι για τους πληγέντες οι οποίοι δεν πρόλαβαν ή δεν θα μπορέσουν να καταθέσουν την αίτησή τους σύμφωνα με το ανωτέρω πρόγραμμα, θα ανακοινωθούν νέες ημερομηνίες αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου κατάθεσης των αιτημάτων των πολιτών. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί και η έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για ιδιοκτήτες πληγεισών επιχειρήσεων, για την καταβολή του επιδόματος των 8.000 ευρώ.

Διάψευση

Πάντως, όπως έχει συμβεί πολλές φορές σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, τις προηγούμενες ημέρες κυκλοφόρησε στη Μάνδρα η φήμη ότι οι αγνοούμενοι από την πλημμύρα είναι διπλάσιοι των (23) νεκρών. Στο θέμα παρενέβη χθες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, διαψεύδοντας τη σχετική πληροφορία. «Ολοι οι συμπολίτες μας που είχαν δηλωθεί από οικείους τους ως αγνοούμενοι, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Δυτική Αττική στα μέσα Νοεμβρίου 2017, έχουν εντοπισθεί δυστυχώς νεκροί και είναι ταυτοποιημένοι. Κατά συνέπεια, διακινούμενες φήμες περί διπλάσιου αριθμού νεκρών είναι ανυπόστατες, προσβάλλουν την εικόνα της χώρας, προξενούν αναστάτωση στη ζωή των πληγέντων, οι οποίοι προσπαθούν να ανακάμψουν, συμβάλλουν σε άγονες πολιτικές αντιπαραθέσεις και σε καμιά περίπτωση δεν επιταχύνουν τις διαδικασίες για την επαναφορά στον κανονικό ρυθμό ζωής της περιοχής», αναφέρει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή