ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θερμότερα καλοκαίρια έως και 3 βαθμούς προβλέπει για την Ελλάδα ο καθηγητής Ζερεφός

thermotera-kalokairia-eos-kai-3-vathmoys-provlepei-gia-tin-ellada-o-kathigitis-zerefos-2221367

Σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας που κατά τις θερινές περιόδους θα ξεπερνά τους τρεις βαθμούς Κελσίου θα καταγραφεί στην Ελλάδα ως τα τέλη του 21ου αιώνα, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις μελέτης της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ακαδημίας Αθηνών.  

Σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο ακαδημαϊκός και ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός, σε ομιλία του σε πρόσφατη εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών, η παρατηρούμενη μείωση των βροχοπτώσεων του περασμένου αιώνα στη δυτική Ελλάδα, αναμένεται ότι θα συνεχισθεί και στον 21ο αιώνα, με συνέπεια στο τέλος του τρέχοντος αιώνα οι βροχοπτώσεις αναμένεται να έχουν μειωθεί περισσότερο από 15% στη δυτική Ελλάδα.
 
Ο κ. Ζερεφός χαρακτήρισε πιο ανησυχητική την αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης ακραίων καιρικών καταστάσεων, που έχουν σημαντικές επιπτώσεις, όχι μόνο στην αυξημένη πιθανότητα δασικών πυρκαγιών, αλλά επίσης στην αγροτική παραγωγή. Εκτίμησε ότι ορισμένες παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας μας θα γίνουν ακόμη πιο ευάλωτες λόγω της διείσδυσης υφάλμυρου ύδατος, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.
 
Στην ίδια εκδήλωση, ο ακαδημαϊκός Δημήτριος Θάνος, πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου και διευθυντής του Κέντρου Βασικής Έρευνας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, γνωστοποίησε ότι το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών θα επεκτείνει τις δραστηριότητές του στον χώρο της έρευνας και παροχής εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών που στηρίζουν την εξατομικευμένη ιατρική.
 
Προκειμένου να υλοποιήσει αυτό το σχέδιο, θα αναγείρει κτίριο στο οποίο θα στεγάσει τις πλέον εκσυγχρονισμένες εργαστηριακές υποδομές για την ανάπτυξη και την προσφορά απολύτως εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών έρευνας και εφαρμογής εξατομικευμένης ιατρικής, σε συνεργασία με πανεπιστήμια, πανεπιστημιακές κλινικές, ερευνητικά κέντρα, νοσοκομεία-θεραπευτήρια, φαρμακοβιομηχανίες, διαγνωστικά κέντρα και εταιρείες πληροφορικής στον χώρο της Υγείας.
 
Ταυτόχρονα, ένα μέρος του κτιρίου θα προσφέρεται προς εγκατάσταση νεοφυών (start-ups) και άλλων καινοτόμων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της βιοτεχνολογίας, της διαγνωστικής και των ιατρικών εφαρμογών. Οι εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στις υποδομές του κτιρίου και την ευκαιρία διαδραστικής επικοινωνίας με το επιστημονικό προσωπικό.