Διαμαρτυρίες πλημμυροπαθών κατά Σκουρλέτη στην Αιτωλοακαρνανία

Διαμαρτυρίες πλημμυροπαθών κατά Σκουρλέτη στην Αιτωλοακαρνανία

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπος με τις διαμαρτυρίες κατοίκων βρέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος περιόδευσε στην Αιτωλοακαρνανία προκειμένου να επισκεφθεί πληγείσες περιοχές από την πρόσφατη, σφοδρή, κακοκαιρία.

Ιδιαίτερα τεταμένο ήταν το κλίμα στο Ζευγαράκι Μακρυνείας, κάτοικοι του οποίου διαμαρτυρήθηκαν για τη διάθεση νερού καθώς και για την έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης. Ο υπουργός βρέθηκε εκεί συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου, ο οποίος επίσης δέχθηκε τα παράπονα των κατοίκων.

«Εκείνο που προέχει αυτή την στιγμή είναι να ενταθούν οι έλεγχοι, που ήδη έχουν ξεκινήσει, ώστε να έχουμε την πλήρη εικόνα των καταγραφών είτε είναι σπίτια, είτε επιχειρήσεις, είτε οικοσκευές, ώστε να μπουν στον δρόμο των αποζημιώσεων, αφού υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο», ανέφερε ο κ.Σκουρλέτης, σε δηλώσεις από το Μεσολόγγι μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του.

Ο κ. Σκουρλέτης εκτίμησε ότι «σε αρκετά σπίτια και σε κάποιες επιχειρήσεις υπάρχουν πολύ σοβαρές ζημιές», αλλά έκρινε ως θετικό το γεγονός πως υπήρξε «άμεση κινητοποίηση και από την Περιφέρεια και από τους δύο Δήμους» προσθέτοντας:

«Βεβαίως η αμεσότητα της κινητοποίησης δεν μπορεί να υπερβεί κάποιες χρόνιες καταστάσεις και την απουσία εδώ και χρόνια κάποιων υποδομών. Αυτά, στις ακραίες καταστάσεις που ζήσαμε με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, έκαναν και την μεγάλη ζημιά», προσέθεσε.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας που συνόδευσε τον υπουργό ανέφερε ότι «υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές, σε κατοικίες σε επιχειρήσεις και στο περιβάλλον»

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται στα γραφεία της περιφερειακής ενότητας στο Μεσολόγγι ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών, του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, των δημάρχων Αγρινίου, Μεσολογγίου και Αμφιλοχίας, εκπροσώπων αρχών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Βίντεο από το Agrinio tv

Μεγάλες ζημιές στην Ηπειρο

Την ίδια στιγμή, η Περιφέρεια Ηπείρου υπέβαλε αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές που επλήγησαν από την πρόσφατη και ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση των ζημιών μηχανικών αλλά και των δήμων.

Οι περιοχές που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές και οι οποίες περιλαμβάνονται στο αίτημα για την κήρυξή τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι, είναι οι εξής:

Στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, καθολικά οι Δήμοι Πρέβεζας, Ζηρού και Πάργας. Στα Ιωάννινα, ο Δήμος Κόνιτσας στο σύνολό του, καθώς και πολλές περιοχές των Δήμων Ιωαννιτών, Βορείων Τζουμέρκων, Μετσόβου, Ζαγορίου, Πωγωνίου και Ζίτσας. Στην Άρτα, περιοχές στους Δήμους Αρταίων, Κεντρικών Τζουμέρκων και Γεωργίου Καραϊσκάκη. Τέλος, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, πολλές περιοχές των Δήμων Σουλίου, Φιλιατών και Ηγουμενίτσας.

Σε σημερινές δηλώσεις του, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία, σημειώνοντας πως με τη συνεργασία των περιφερειακών ενοτήτων και δήμων δόθηκαν αρκετές προσωρινές και μόνιμες λύσεις.

Όπως τόνισε, υπάρχει συνεργασία σε πάρα πολλά θέματα, «που πρέπει όχι μόνο τις προσωρινές αποκαταστάσεις να κάνουμε, αλλά να είμαστε έτοιμοι, όπου μπορούμε, για να μη δημιουργηθούν πάλι προβλήματα από τα φερτά υλικά που κατέκλυσαν το εθνικό, επαρχιακό, δημοτικό και αγροτικό δίκτυο».

Ο περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι σημειώθηκαν υπερχειλίσεις σε αρκετούς ποταμούς, επισημαίνοντας πως τα χειρότερα αποφεύχθηκαν χάρη στις εργασίες που είχαν προηγηθεί για τον καθαρισμό των τάφρων και για την απομάκρυνση των πλατάνων από συνεργεία της Περιφέρειας, στο πλαίσιο προετοιμασίας ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή