Στήριξη του συλλόγου «Οραμα Ελπίδας» από την «ΑΠΟΣΤΟΛΗ»

Στήριξη του συλλόγου «Οραμα Ελπίδας» από την «ΑΠΟΣΤΟΛΗ»

6' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα το μεσημέρι, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στον Κεραμεικό, με πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, συγκεντρώθηκαν 180 ιερείς από ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, για να ενημερωθούν και με τη σειρά τους να ενημερώσουν τους πιστούς στις ενορίες τους, σχετικά με τη σημασία της δωρεάς μυελού των οστών.

Σκοπός αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας είναι η στήριξη της εκστρατείας του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» για αύξηση του αριθμού των εθελοντών δοτών μυελού των οστών στη χώρα μας, από την Εκκλησία. Στους σεβαστούς Πατέρες των ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, μίλησαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βολιώτης η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρος του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ο επιστημονικός διευθυντής της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», Δρ. Στέλιος Γραφάκος, και ο Γενικός Διευθυντής του Φιλανθρωπικού Οργανισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή», κύριος Κωνσταντίνος Δήμτσας, ενώ ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, απηύθυνε θερμό χαιρετισμό. Ιδιαίτερη συγκίνηση στην εκδήλωση προκάλεσε η μαρτυρία της Παναγιώτας Καραφυλλίδου, η οποία έχει η ίδια νικήσει τον καρκίνο με μεταμόσχευση μυελού οστών και πλέον εργάζεται και αγωνίζεται από τις επάλξεις του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», ώστε να έχουν κι άλλοι συνάνθρωποί μας την ίδια τύχη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος χαρακτήρισε τη συνεργασία των ενοριών της Αρχιεπισκοπής με τον Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» «Μεγάλη επανάσταση»,  καθώς όπως είπε ο στόχος αυτής της συνεργασίας είναι θαυμαστός: «Είναι μεγάλο πράγμα, είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, να μπορεί ένας άνθρωπος να σώσει τη ζωή ενός συνανθρώπου του, δίνοντας μονάχα λίγα αιμοποιητικά κύτταρα… Θεωρώ ιδιαίτερη τιμή για μένα προσωπικά αλλά και για την Αρχιεπισκοπή μας, επεσήμανε ο Μακαριώτατος, που εξέχουσες προσωπικότητες του δημόσιου βίου μας, όπως η κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, έρχονται και συνεργάζονται μαζί μας για την βοήθεια των συνανθρώπων μας και μάλιστα σε έναν πολύ ευαίσθητο χώρο, αυτόν της υγείας. Έχω δώσει εντολή σε όλους τους συνεργάτες μου, στην “ΑΠΟΣΤΟΛΗ”, στο Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο, στους ιερείς μας, στους εθελοντές μας, να συστρατευθούν σε ένα προσκλητήριο, το οποίο θα πρέπει να ευαισθητοποιήσει και ευρύτερα την κοινωνία».

«Πορεύου κι εσύ ποιείν ομοίως» ήταν η παρότρυνσή του Αρχιεπισκόπου προς όλους τους παρευρισκόμενους. Η εκδήλωση άρχισε με σύντομη ομιλία του Πρωτοσύγκελλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη, ο οποίος υπογράμμισε ότι στην αγκαλιά του Χριστού χωράει ο κόσμος όλος και ότι αποστολή της Εκκλησίας είναι να φροντίζει να μην μένει κανένας έξω από αυτή την αγκαλιά. Εν συνεχεία καλωσορίζοντας την κυρία Βαρδινογιάννη στη φετινή ετήσια σύναξη των ιερέων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών ζήτησε από τους σεβαστούς πατέρες να της πουν ένα μεγάλο «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» για το έργο που επιτελεί στο πλευρό των άρρωστων παιδιών και των οικογενειών τους, και να το «στολίσουν» με ένα χειροκρότημα. Τέλος, αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος έθεσε κάτω από τις «φτερούγες» του τον αγώνα του «ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ» είπε: «Στις ενορίες της Αρχιεπισκοπής μας εδώ και χρόνια κάτω από την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ. Ιερωνύμου λειτουργούν σε συνεργασία και με τα δημόσια νοσοκομεία τράπεζες αίματος μέσα από τα προγράμματα ενοριακής αιμοδοσίας, τα οποία πραγματοποιούνται με συστηματικότητα, εκπαίδευση των συμμετεχόντων και μεθοδικότητα. Το “ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ” της κ. Μαριάννας Βαρδινογιάννη μας δίνει τώρα την δυνατότητα να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο αυτήν την δράση, για να μπορέσουμε μέσα από τις δομές μας να συνδράμουμε στην εύρεση εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Η αιμοδοσία είναι αγάπη, είναι προσφορά, είναι μετάγγιση ζωής από αδελφό σε αδελφό. Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, η Αποστολή, το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο και κάθε δομή μας δεν μπορεί παρά να πρωτοπορεί σε κάθε έργο αγάπης».

Εν συνεχεία τον λόγο πήρε ο Γενικός Διευθυντής του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κύριος Κωνσταντίνος Δήμτσας: «Σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων κοινωνικοικονομικών προκλήσεων, είπε μεταξύ άλλων ο κύριος Δήμτσας, η ανάγκη για πρωτοβουλίες και συνεργασίες με σκοπό την προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων επιβάλλεται και αποτελεί υψίστης σημασίας προτεραιότητα. Είμαστε τυχεροί και αισθανόμαστε πιο δυνατοί όταν έχουμε αρωγούς και συνοδοιπόρους πρόσωπα και φορείς όπως ο Σύλλογός «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» και η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ώστε να αναλαμβάνουμε νέες πρωτοβουλίες και να αναπτύσσουμε τις ήδη υπάρχουσες, διευρύνοντας με αυτόν τον τρόπο την ΑΠΟΣΤΟΛΗ μας στον πλησίον». Και αναφερόμενος στη δωρεά μυελού των οστών ο κύριος Δήμτσας επεσήμανε: «Φανταζόμουν ότι αποτελεί δύσκολο και περίπλοκο θέμα, όμως όταν ενημερώθηκα σχετικά διαπίστωσα πως πρόκειται για κάτι απλό, και πιστεύω ότι οι σεβαστοί Πατέρες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών μπορούν να σώσουν πολλές ζωές βοηθώντας στην εκστρατεία του «ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ».

Ακολούθησε η ομιλία της κυρίας Βαρδινογιάννη η οποία παρουσίασε εν συντομία στους σεβαστούς Πατέρες το έργο του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» και του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία και αξία της δωρεάς μυελού των οστών και υπογράμμισε ότι από την ίδρυση του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑ» και της Τράπεζας εθελοντών δοτών μυελού των οστών, πριν από τριάμισι χρόνια, μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί 55000 εθελοντές δότες μυελού των οστών και 16 από αυτούς βρέθηκαν συμβατοί με άρρωστους συνανθρώπους μας στους οποίους έδωσαν αιμοποιητικά κύτταρα σώζοντας τους τη ζωή. 

«Υποκλίνομαι με ευλάβεια, είπε η κυρία Βαρδινογιάννη απευθυνόμενη στον Μακαριώτατο και στους σεβαστούς Πατέρες, μπροστά στο μεγαλείο των αξιών και των ιδανικών που υπηρετείτε, καθώς και στον διαρκή ιερό αγώνα σας για την ανακούφιση των συνανθρώπων μας, για την καθοδήγηση των ανθρώπων στον δρόμο του Καλού και την διδαχή του Λόγου του Θεού και της Θείας Βούλησης σε μικρούς και μεγάλους. Η σημερινή ημέρα είναι μια μεγάλη στιγμή για τον Σύλλογο ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ, και κατ’ επέκταση για τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ, γιατί μετά την συγκινητική ανταπόκριση του Μακαριωτάτου στην παράκλησή μας για τη βοήθεια της Εκκλησίας στον αγώνα μας, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών –με όχημα τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό «ΑΠΟΣΤΟΛΗ»- συνάπτει μαζί μας ένα «Συμβόλαιο ελπίδας και ζωής», μια συνεργασία που σκοπό της έχει να συσπειρώσει τους Έλληνες και να τους ευαισθητοποιήσει για την δωρεά μυελού των οστών. Μια δωρεά, τόσο απλή και τόσο σημαντική για συνανθρώπους μας των οποίων η μόνη ελπίδα να ζήσουν είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών. Μια δωρεά, όμως, για την οποία είναι απαραίτητη η σωστή και εμπεριστατωμένη ενημέρωση που λύνει κάθε απορία και εξαφανίζει κάθε δισταγμό… Σημαίνει πολλά για εμάς το γεγονός πως η Εκκλησία θα αγκαλιάσει και αυτή τη φορά τις προσπάθειές μας για να βρούμε εθελοντές δότες μυελού των οστών μέσα από τους κόλπους της και ιδιαίτερα μέσα από την νεολαία που είναι κοντά της. Νοιώθουμε ότι μέσα από την σύμπραξη με την Εκκλησία, όπως και με την Ελληνική Ομογένεια, θα επιτευχθεί κι ένας εθνικός στόχος: Να κάνουμε την Ελλάδα Συμβατή με όλες τις άλλες πολιτισμένες χώρες του κόσμου, στον τομέα της εθελοντικής προσφοράς αιμοποιητικών κυττάρων… Το γεγονός ότι η Εκκλησία της Ελλάδος και προσωπικά ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμος, βάζουν κάτω από τις ‘’φτερούγες’’ τους το ΌΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ με την πρωτοβουλία της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» να διαδώσει μέσω των ιερέων της σ’ όλες τις ενορίες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών το μήνυμά μας, ενθαρρύνοντας τους ιερείς και τους πιστούς να γίνουν εθελοντές δότες, δίνει στο Σύλλογό μας μεγάλη δύναμη: ‘’Αυτή είναι μια ιερή συμμαχία για το καλό’’».

Κλείνοντας την ομιλία της η κυρία Βαρδινογιάννη αφού ευχαρίστησε από καρδιάς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο πρόσθεσε: «Εύχομαι ο Θεός να προστατεύει εσάς, τους Σεβαστούς Πατέρες και τους πανάξιους ανθρώπους που εργάζονται κοντά σας, και να σας χαρίζει υγεία και δύναμη να πραγματοποιείτε τους υψηλούς σας σκοπούς και την ιερή σας αποστολή. Χαρίζετε την ελπίδα, διδάσκετε την αλληλεγγύη, και η κοινωνία μας σας έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ, σε μια εποχή με τόσα προβλήματα και σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται και έχει ανάγκη από καθοδήγηση και πίστη στο Θεό και στις πανανθρώπινες αξίες. Σας παρακαλώ δεχθείτε την ευγνωμοσύνη μου για το θεάρεστο αυτό έργο σας!». 

Σε ανάμνηση αυτής της ημέρας αυτής η κυρία Βαρδινογιάννη πρόσφερε στον Μακαριώτατο ένα συμβολικό δώρο από τον Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ». Αμέσως μετά ο κύριος Δήμτσας και ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, θέλοντας να δείξουν ότι από τον λόγο οφείλουμε να περάσουμε άμεσα στην πράξη, έγιναν εθελοντές δότες μυελού των οστών και ενεγράφησαν στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ».

Το παράδειγμά τους ακολούθησαν πολλοί ιερείς, υπογραμμίζοντας με την πράξη τους αυτή, τη θέλησή τους να στηρίξουν την εκστρατεία του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» για αύξηση του αριθμού των εθελοντών δοτών μυελού των οστών στη χώρα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή