Σε επιφυλακή ενόψει Γρηγορόπουλου, Ερντογάν

Σε επιφυλακή ενόψει Γρηγορόπουλου, Ερντογάν

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εγρήγορση βρίσκεται η αστυνομία για τον φόβο ταραχών ενόψει της επετείου για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η μυστική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε τη νύχτα της περασμένης Πέμπτης με «στόχο» αντιεξουσιαστές στη Νέα Ιωνία αποτελεί απόδειξη της αυξημένης κινητικότητας των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.

Το βράδυ της Πέμπτης το Κέντρο Επιχειρήσεων της Αμεσης Δράσης έδωσε εντολή σε αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. να ελέγξουν τον επιβάτη ενός Ι.Χ. που εντοπίστηκε να κινείται ύποπτα στην περιοχή της Νέας Ιωνίας. Ο οδηγός φέρεται να κατάλαβε τις κινήσεις των αστυνομικών: πάρκαρε πρόχειρα το αυτοκίνητο στο πλάι του δρόμου και προσπάθησε να «ξεφορτώσει» από μέσα τέσσερα κράνη, κοντάρια, ένα στιλέτο, κατσαβίδι και άλλα αντικείμενα. Προσήχθη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη οπλοκατοχή. Πρόκειται για δραστήριο μέλος του αντιεξουσιαστικού χώρου, καθώς το όνομά του έχει συμπεριληφθεί σε δικογραφίες κατά «μπαχαλάκηδων» της Yποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας.

Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. πήραν εντολή να συνεχίσουν τις έρευνες στην ίδια περιοχή. Λίγο αργότερα εντόπισαν ένα δεύτερο Ι.Χ., μέσα στο οποίο επέβαιναν τέσσερις ακόμα σεσημασμένοι αντιεξουσιαστές. Μάλιστα, ο ένας απ’ αυτούς είχε πρόσφατα συλληφθεί και φυλακιστεί σε εκτέλεση εντάλματος σύλληψης που εκκρεμούσε εις βάρος του ήδη από το 2012 για υπόθεση εμπρησμού στα Εξάρχεια. Κατά πληροφορίες, οι τέσσερις επιβάτες του Ι.Χ. προσήχθησαν και αυτοί στη ΓΑΔΑ, ωστόσο αφέθηκαν ελεύθεροι δίχως εις βάρος τους να σχηματιστεί δικογραφία. Αστυνομικές πηγές αφήνουν υπόνοιες ότι οι νεαροί σχεδίαζαν καταδρομική επίθεση στην περιοχή, δίχως πάντως να υποδείξουν τον πιθανό στόχο. Σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., για την επέτειο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου και την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα η ΓΑΔΑ έχει εκπονήσει ενιαίο σχέδιο ασφαλείας που προβλέπει ενεργοποίηση 2.500 αστυνομικών. Σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις της 6ης Δεκεμβρίου, «υψηλού ρίσκου» χαρακτηρίζεται η διαδήλωση αντιεξουσιαστών που είναι προγραμματισμένη για τις 6 μ.μ. της Τετάρτης. Σύμφωνα με μια εκδοχή, η ρήξη στις τάξεις του αναρχικού – αντιεξουσιαστικού χώρου μετά τα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου και τον τραυματισμό της δικηγόρου Αναστασίας Τσουκαλά ενδέχεται να περιορίσει την ένταση των τυχόν επεισοδίων μετά τη διαδήλωση.

Μεγαλύτερη είναι η ανησυχία για τον φόβο ακτιβιστικής ή ακόμα και τρομοκρατικής ενέργειας εις βάρος του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή στόχου τουρκικού ενδιαφέροντος. Στο δίκτυο ασφαλείας που έχει αναπτυχθεί συμμετέχουν αστυνομικοί «ειδικών» υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., δεκάδες Τούρκοι πράκτορες και μέλη της προσωπικής φρουράς του κ. Ερντογάν που βρίσκονται ήδη από χθες στην Αθήνα. Τα μέτρα περιγράφονται ανάλογα με εκείνα που είχαν ληφθεί τον Νοέμβριο του 2016 για την επίσκεψη Ομπάμα, ενώ τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο επίκεντρο της προσοχής της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται κοινότητες αλλοδαπών που ίσως προτίθενται να διαταράξουν, με όποιον τρόπο, την ομαλή έκβαση της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή