Την επόμενη Τετάρτη η απόφαση για τον «Mr. Bitcoin»

Την επόμενη Τετάρτη η απόφαση για τον «Mr. Bitcoin»

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ερχόμενη Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου θα ανακοινώσει το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου την απόφασή του για την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ γνωστού και ως «Mr. Bitcoin» στις ΗΠΑ.

Στη δίωρη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα οι συνήγοροι του 38χρονου Ρώσου, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Νικόλαος Πατεράκης και Ηλίας Σπυρλιάδης υποστήριξαν ότι πρέπει να απορριφθεί το αμερικάνικο αίτημα έκδοσης επικαλούμενοι, μεταξύ άλλων, κενά στις καταθέσεις των αμερικανών πρακτόρων. Επίσης, επιχείρησαν να διαχωρίσουν το κομμάτι της ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων με τις εμπορικές συναλλαγές υποστηρίζοντας ότι στο πρώτο δεν μπορεί να γίνει νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ωστόσο, η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την έκδοση του Βίνικ στις ΗΠΑ απορρίπτοντας την έφεση των συνηγόρων του.

Οι ΗΠΑ τον κατηγορούν για ξέπλυμα χρήματος μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων και ζητούν την έκδοσή του. Στις 15 Νοεμβρίου, μετά την αναβολή της εξέτασης της υπόθεσής του στον Αρειο Πάγο, ο Βίνικ είχε μιλήσει στην «Κ» προτού μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού. «Φοβάμαι ότι δεν πρόκειται να γυρίσω ποτέ από τις ΗΠΑ εάν εκδοθώ. Θα με χάσουν τα παιδιά μου και η γυναίκα μου», είχε πει. «Θέλουν να μου επιβάλουν ποινή 55 ετών. Ουσιαστικά πρόκειται για ισόβια στέρηση της ελευθερίας μου. Γιατί στις ΗΠΑ μιλάμε για πραγματικά έτη, όχι όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα, όπου μπορείς να εκτίσεις 8 χρόνια φυλάκισης αντί για 100».

Οι αμερικανικές αρχές θεωρούν ότι ο Βίνικ διαχειριζόταν την πλατφόρμα ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων BTC-e, η οποία φέρεται να λειτουργούσε χωρίς αδειοδότηση στις ΗΠΑ. Βάσει του αμερικανικού κατηγορητηρίου, μέσω της συγκεκριμένης ιστοσελίδας έμποροι ναρκωτικών, κυβερνοεκβιαστές, χάκερ και διεφθαρμένοι ομοσπονδιακοί πράκτορες «ξέπλεναν» τα έσοδά τους. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας είχαν νομιμοποιηθεί 4 δισεκατομμύρια δολάρια από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ο Βίνικ πάντως είχε δηλώσει στην «Κ» ότι λειτουργούσε ως εμπειρογνώμονας, δεν ήταν μόνιμος υπάλληλος στην BTC-e και γνωμοδοτούσε σε θέματα κρυπτονομισμάτων διάφορες εταιρείες όποτε εκείνες το ζητούσαν, ενώ είχε χαρακτηρίσει «παραλογισμό» τη δίωξή του από τις αμερικανικές αρχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή