Υποσχέσεις χωρίς δεσμεύσεις στους νησιώτες

Υποσχέσεις χωρίς δεσμεύσεις στους νησιώτες

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Νεότερα και περισσότερα», μετά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα, υποσχέθηκε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους τρεις δημάρχους Λέσβου, Χίου και Σάμου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σε καλό κλίμα, χωρίς ωστόσο οι δήμαρχοι να καταφέρουν να αποσπάσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις όσον αφορά το βασικό τους αίτημα, δηλαδή την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ανέφερε στους δημάρχους ότι προτίθεται να θέσει το ζήτημα της ερμηνείας της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας όσον αφορά τον γεωγραφικό περιορισμό που επιβάλλεται και ο οποίος προκαλεί τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενημέρωσε τους δημάρχους για την πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφέρει σταδιακά από τα νησιά στην ενδοχώρα περίπου 3.000 άτομα ώστε να πραγματοποιηθεί μερική αποσυμφόρηση. Δεσμεύτηκε, επίσης, ότι στο πλαίσιο αυτό θα γίνει προσπάθεια να επιταχυνθεί η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου. Οσον αφορά το θέμα της αλλαγής του καθεστώτος χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φάνηκε πρόθυμος να επανεξετάσει το θέμα ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει στήριξη των νησιών μέσω του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων.

Αργότερα οι κ. Σπύρος Γαληνός, Μανώλης Βουρνούς και Μιχάλης Αγγελόπουλος συναντήθηκαν και με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Το κλίμα σε αυτή την περίπτωση ήταν περισσότερο τεταμένο, με τον υπουργό να επιμένει στην εφαρμογή των κυβερνητικών αποφάσεων όσον αφορά το θέμα της επέκτασης των hotspots.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ήταν παρόντες στη συνάντηση, ο κ. Μουζάλας κατηγόρησε τους δημάρχους ότι «με τη συμπεριφορά τους καίνε τα νησιά», με αποτέλεσμα ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος να αποχωρήσει διαμαρτυρόμενος.

Παρά το γεγονός ότι οι δήμαρχοι δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν κάτι περισσότερο από υποσχέσεις για σταδιακή αποσυμφόρηση (η οποία άλλωστε και στην πράξη εφαρμόζεται εφόσον μόνο τον τελευταίο μήνα 3.500 άτομα έχουν μεταφερθεί από τα νησιά στην ενδοχώρα), εκτιμούν ότι η «κάθοδος στην Αθήνα» ήταν επιτυχημένη. Στη συγκέντρωση που είχε οργανωθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος έξω από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, χθες το μεσημέρι, συγκεντρώθηκαν αρκετοί νησιώτες, μετά την κινητοποίηση και των συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, ενώ και η συνάντηση με τον πρωθυπουργό βοήθησε το αίτημα της αποσυμφόρησης να ακουστεί ξεκάθαρα, εκτιμούν οι διοργανωτές.

Χθες πάντως, από την πλευρά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, κατατέθηκε αίτηση άρσης της προσωρινής διαταγής για διακοπή των εργασιών επέκτασης στη ΒΙΑΛ στη Χίο, ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητα της εγκατάστασης. Η αίτηση του υπουργείου αναμένεται να εκδικαστεί μεθαύριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή