ΚΟΙΝΩΝΙΑ

H Nατάσσα Μποφίλιου και οι «φυλές» των social media

H Nατάσσα Μποφίλιου και οι «φυλές» των social media

Για κάποιους είπε απλώς μια μπαρούφα, μια μεγαλειώδη κοινοτοπία. Γι’ άλλους εξέφρασε με τον καλύτερο τρόπο την ανάγκη να επαναστατήσουμε απέναντι σε όσα μας αδικούν, μας βασανίζουν, μας πνίγουν. Και τέλος, υπήρξαν και αυτοί, οι συνήθεις ύποπτοι, που περιμένουν με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Ετοιμοι να πυροβολήσουν. Ετοιμοι να σε περάσουν από τη μηχανή του κιμά.

Απ’ όλες τις κατηγορίες των ανθρώπων που ασχολήθηκαν με τη Νατάσσα Μποφίλιου, την ερμηνεύτρια που θέλει να πάρει τα βουνά για ένα νέο αντάρτικο, όπως δήλωσε σε συνέντευξή της πριν από λίγες ημέρες στην «Εφημερίδα των Συντακτών», η τελευταία κατηγορία είναι αυτή που πάντα θα με εκπλήσσει κι ας τη «συναντώ» καθημερινά σχεδόν, στα μνημονιακά χρόνια του διάχυτου θυμού, στον πολτό των social media.

Να παραδεχθούμε φυσικά ότι δεν εκφράζουν καμία απολύτως τάση ή οτιδήποτε άλλο. Διότι πολύ απλά, έξω από το Facebook και το Twitter, ο κόσμος ασχολείται με πραγματικά προβλήματα. Εχουν ενδιαφέρον μόνον ως «φυλές» των social media.

Είναι αυτοί που ξεκατινιάζονται και βγάζουν χολή σε κάθε ευκαιρία και αυτοί που κάνουν τους καμπόσους, ενώ «έξω» τρέμουν να ανοίξουν το στόμα τους. Είναι οι εραστές της πολιτικής ορθότητας και όσοι ερμηνεύουν τη ζωή μόνο με όρους αισθητικής.

Είναι αυτοί που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βλέπουν μια ευκαιρία να σκηνοθετήσουν τον εαυτό τους. Να του δώσουν έναν οξύ πρωταγωνιστικό ρόλο, που θα τους φέρει «κοινό». Και, τέλος, είναι και οι «διανοούμενοι» της πιάτσας, που μπορεί να έχουν περάσει και από τα έδρανα της Βουλής –αλλά ούτε εκεί κατάλαβαν το μεγαλείο τους– που τα λένε έξω από τα δόντια, δεν «μασάνε» τα λόγια τους, καθώς κατέχουν τη μοναδική, απόλυτη αλήθεια. Αυτοί, κυρίως, μου προκαλούν τεράστια θλίψη.