Οι ταβέρνες που δεν κατεδαφίζονται

Οι ταβέρνες που δεν κατεδαφίζονται

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναστολή εκτέλεσης… διαβιβαστικών εγγράφων αποφάσισε χθες το Διοικητικό Εφετείο Αθήνας, εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο την κατεδάφιση αυθαίρετης ταβέρνας στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά. Η πρωτοφανής απόφαση είναι μία ακόμα ψηφίδα στην –ούτως ή άλλως εξωφρενική– κατάσταση που επικρατεί επί δεκαετίες στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου και η οποία όπως όλα δείχνουν θα οδηγήσει τη χώρα μας στο Ευρωδικαστήριο.

Στην παραλία του Σχινιά λειτουργούσαν παράνομα εδώ και δεκαετίες οκτώ ταβέρνες, οι οποίες έχουν τελεσίδικα κριθεί κατεδαφιστέες από το 1999. Τρεις από αυτές, οι οποίες είχαν εν τω μεταξύ κλείσει, κατεδαφίστηκαν το 2015. Προ μηνών εξασφαλίστηκαν νέες πιστώσεις για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και δάση και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής προγραμμάτισε την κατεδάφιση ακόμα δύο: των ταβερνών «Κορωπιώτισσα» και «Αύρα». Η πρώτη από τις δύο θα γινόταν σήμερα, αν χθες το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά δεν αποφάσιζε να κάνει δεκτό το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής (σ.σ. «πάγωμα» της υπόθεσης) μέχρι την εξέταση της αίτησης αναστολής που υποβλήθηκε από τη μισθώτρια της παράνομης ταβέρνας.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε έκπληξη (και θυμηδία) στα νομικά τμήματα του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, καθώς το Διοικητικό Εφετείο δεν «πάγωσε» την εφαρμογή κάποιας εκτελεστέας πράξης (όπως το πρωτόκολλο κατεδάφισης) αλλά… δύο «διαβιβαστικών» εγγράφων: ένα ενημερωτικό έγγραφο του δασάρχη Καπανδριτίου και την εντολή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση προς την τεχνική εταιρεία που έχει αναλάβει την κατεδάφιση. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το θέμα έφθασε χθες στην ηγεσία του υπουργείου, καθώς εκκρεμεί η παραπομπή της χώρας στο Ευρωδικαστήριο για την αδυναμία (ή σε κάποιες περιπτώσεις απροθυμία) της να κατεδαφίσει πέντε παράνομες ταβέρνες.

Κάνουν… πάρτι

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, τόσο η «Κορωπιώτισσα» και η «Αύρα» όσο και οι υπόλοιπες τρεις παράνομες ταβέρνες εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά μέχρι και σήμερα. Μάλιστα, το καλοκαίρι μία από αυτές διοργάνωσε «full moon party» με… φωτιές στην παραλία, δίπλα στο προστατευόμενο δάσος, προκαλώντας την οξεία αντίδραση του φορέα διαχείρισης (αλλά όχι και της αστυνομίας, που παρά τις εκκλήσεις του φορέα, δεν εμπόδισε την εκδήλωση). Αξιοσημείωτη είναι και η στάση του Δήμου Μαραθώνα, που εξακολουθεί να παρατείνει τις άδειες λειτουργίας των παράνομων ταβερνών, αγνοώντας τις παρεμβάσεις του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, του υπουργείου Περιβάλλοντος και φυσικά τον νόμο. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι και η ίδια η πολιτεία δεν έχει μείνει αμέτοχη: το 2014, η τότε ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος συμπεριέλαβε στον Ν. 4280/14 ρύθμιση με την οποία «νομιμοποίησε» τη λειτουργία των αυθαιρέτων ταβερνών για έξι μήνες, προκαλώντας την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή