Και δεύτερος θάνατος λόγω της επιδημίας ιλαράς στην Ελλάδα

Και δεύτερος θάνατος λόγω της επιδημίας ιλαράς στην Ελλάδα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα αγόρι 17 ετών είναι το δεύτερο θύμα της ιλαράς, το οποίο καταγράφεται φέτος στη χώρα μας. Ο 17χρονος Ρομά κατέληξε την περασμένη Παρασκευή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου όπου νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας, που αποτελεί επιπλοκή της ιλαράς. Ο νεαρός ήταν ανεμβολίαστος και κόλλησε ιλαρά από άλλα μέλη της οικογένειάς του. Μία εβδομάδα πριν καταλήξει, απευθύνθηκε στο Νοσοκομείο Πύργου, απ’ όπου διακομίστηκε στο Νοσοκομείο του Ρίου. Εμφάνισε έντονο εγκεφαλικό οίδημα, εισήχθη στη ΜΕΘ, διασωληνώθηκε, αλλά τελικά κατέληξε.

Ο θάνατος του 17χρονου είναι ο δεύτερος που καταγράφεται λόγω της επιδημίας ιλαράς στην Ελλάδα. Ο πρώτος θάνατος σημειώθηκε πριν από περίπου ενάμιση μήνα και αφορούσε ένα βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με γενική εικόνα σηψαιμίας.

Από τον Μάιο του 2017 έως και την προηγούμενη Κυριακή, είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα 690 κρούσματα ιλαράς ή, αλλιώς, 6,4 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Περισσότερα από τα μισά (388 κρούσματα ή 56%) χρειάστηκαν νοσηλεία. Από το σύνολο των περιστατικών, τα 87 (12,6%) παρουσίασαν επιπλοκές, όπως εγκεφαλίτιδα, πνευμονία/πνευμονίτιδα, βρογχίτιδα, ωτίτιδα και ήπια ηπατική διαταραχή. Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το 73,5% επί του συνόλου των περιστατικών ιλαράς ήταν Ελληνες Ρομά, το 17,5% Ελληνες που ανήκαν στον γενικό πληθυσμό και το 9% αλλοδαποί.

Η πλειονότητα των περιστατικών (562) αφορούσε παιδιά ηλικίας 0 έως 14 ετών, εκ των οποίων τα 81 ήταν, όταν νόσησαν, κάτω του ενός έτους. Από τα 690 δηλωθέντα κρούσματα ιλαράς, 589 δηλώθηκαν ως ανεμβολίαστα και 73 είχαν ιστορικό ατελούς εμβολιασμού της ιλαράς. Σχεδόν τα δύο τρίτα των περιστατικών, και συγκεκριμένα 422 ασθενείς, προέρχονται από την Αττική και 186 από την Πελοπόννησο.

Οπως ανέφερε στην «Κ» η υπεύθυνη του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ, παιδίατρος Θεανώ Γεωργακοπούλου, στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή η επιδημία ιλαράς είναι σε πλήρη εξέλιξη και σε ανοδική πορεία, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης όπως η Ιταλία και η Ρουμανία, όπου η επιδημία ξεκίνησε πολύ νωρίς και πλέον εμφανίζει σημάδια ύφεσης. Σημειώνεται ότι στη Ρουμανία, από την αρχή του 2016 έως σήμερα, έχουν καταγραφεί 9.728 κρούσματα ιλαράς και 35 θάνατοι και στην Ιταλία από την αρχή του 2017 έως σήμερα 4.775 κρούσματα και τέσσερις θάνατοι.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το διάστημα Μαρτίου 2016 – Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκαν 27.149 δόσεις εμβολίου ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR) σε πρόσφυγες-μετανάστες που διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας της χώρας. Τον Αύγουστο του 2017, με δεδομένη τη διαφαινόμενη έξαρση της ιλαράς στην Ελλάδα και την επιδημία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το ΚΕΕΛΠΝΟ προχώρησε σε μαζικό εμβολιασμό του παιδικού πληθυσμού Ρομά ηλικίας 12 μηνών έως 18 ετών. Κατά το διάστημα 15 Αυγούστου 2017 έως 7 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκαν 4.400 δόσεις MMR σε καταυλισμούς Ρομά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή