Κλειστά πολλά καταστήματα στη Μάνδρα

Κλειστά πολλά καταστήματα στη Μάνδρα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονα παραμένουν ακόμα τα σημάδια των καταστροφικών πλημμυρών σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο στις 15 Νοεμβρίου. Κι αυτό όχι μόνο στις οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους, τη μεγαλύτερη και ανυπολόγιστη απώλεια, αλλά και σε όσους είδαν τα σπίτια τους ή τις επιχειρήσεις τους να καταστρέφονται ή να παθαίνουν μεγάλες ζημιές από τα ορμητικά κύματα νερού και λάσπης. Και μπορεί οι μεγαλύτεροι δρόμοι να έχουν καθαριστεί σε σημαντικό βαθμό, αλλά απομεινάρια της πλημμύρας υπάρχουν σε πολλά σημεία. Οπως για παράδειγμα τα «βομβαρδισμένα» Ι.Χ. αυτοκίνητα, που δεν έχουν αποσυρθεί από αυλές και γωνιές της Μάνδρας. Αλλά κυρίως τα κτυπημένα σπίτια, που δεν έχουν ακόμα επιδιορθωθεί.

Η Μάνδρα μοιάζει ακόμα βομβαρδισμένη, απέχει πολύ από το να ξαναγίνει λειτουργική. «Τα περισσότερα μαγαζιά που επλήγησαν πασχίζουν να ανοίξουν, αλλά δεν τα έχουν καταφέρει ακόμα, καθώς οι ζημιές σε εξοπλισμό και σε προϊόντα είναι τεράστιες. Η λάσπη δεν έχει βγει ακόμα από τα υπόγεια. Οσοι πρόκειται να ξανανοίξουν τα μαγαζιά μιλούν για 2-3 μήνες προσπάθεια, για να φτάσουν σε κανονικό επίπεδο. Υπάρχουν κι αρκετοί που σκέφτονται να τα παρατήσουν», μας λέει ο Βαγγέλης.

Στην περιοχή που κατακλύστηκε από τα νερά, φούρνος δεν υπάρχει ακόμα. Τα σχολεία άνοιξαν, παρότι πολλές ζημιές δεν έχουν ακόμα διορθωθεί. Οι κάτοικοι της περιοχής ζουν σε μεγάλο βαθμό με την αγωνία των αποζημιώσεων. «Καταθέσαμε σήμερα τα χαρτιά μας για αποζημίωση του μαγαζιού μας. Ανησυχούμε, όμως, για το πότε θα πάρουμε το επίδομα. Στα γραφεία της Περιφέρειας οι ίδιοι οι υπάλληλοι μας έλεγαν να μη βιαζόμαστε, γιατί πληγέντες παλιότερων πλημμυρών έκαναν και πέντε και έξι χρόνια μέχρι να πάρουν κάτι», έλεγε χθες στην «Κ» ο κ. Ιορδάνης Παπαθανασίου, που διαθέτει κάβα στη Νέα Πέραμο, που πουλούσε και άλλα σχετικά προϊόντα. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει δεκάρα, το μαγαζί έπαθε πολύ μεγάλη ζημιά. Καταστράφηκαν ποτά, καπνός και τσιγάρα, άλλα είδη, τα έπιπλα, αλλά και οι ηλεκτρικές συσκευές. Υπολογίζω πως η ζημιά μπορεί και να φτάνει τις 50.000 ευρώ. Τι να μας κάνουν οι 8.000 που θα μας δώσουν; Ταυτόχρονα, μέχρι σήμερα ουσιαστικά δεν δουλεύουμε, πώς θα τα βγάλουμε πέρα;», μας λέει ο κ. Παπαθανασίου.

«Με δεμένα τα χέρια»

Ολοι στην περιοχή τα έχουν με τη γραφειοκρατία. «Αφού ήρθε συνεργείο της Περιφέρειας και κατέγραψε τις ζημιές, γιατί μας ζητούν φωτογραφίες και τιμολόγια; Στην κάβα είχαμε στοκ πολλών χρόνων, τι να δείξουν τα τιμολόγια;», αγανακτεί ο κ. Παπαθανασίου, ο οποίος είδε και το επαγγελματικό του φορτηγάκι να καταστρέφεται ολοσχερώς, αλλά καθώς δεν είχε ασφάλιση για φυσικά φαινόμενα, δεν λαμβάνει αποζημίωση από την ασφαλιστική. «Είμαστε με δεμένα τα χέρια. Θα υπάρχει κάλυψη από άλλη πηγή;», αναρωτιέται γεμάτος αγωνία.

Στη Νέα Πέραμο κάποιες οικογένειες έχουν πάρει ήδη το βοήθημα των 5.000 ευρώ, ενώ κάποιες άλλες όχι. «Αρκετός κόσμος μένει ακόμα σε συγγενείς ή φίλους. Οσοι πήραν το επίδομα ξεκίνησαν τις επιδιορθώσεις στα σπίτια τους», μας λέει ο Γιάννης από τη Ν. Πέραμο. Στη Μάνδρα, μεγάλο μέρος των πληγέντων έλαβε το επίδομα των 5.000 ευρώ.

Από χθες ξεκίνησε στον πρώτο όροφο του δημαρχείου Μάνδρας και στο ΚΕΠ της Νέας Περάμου η κατάθεση των αιτήσεων και των δικαιολογητικών για τις αποζημιώσεις των επιχειρήσεων, ύψους 8.000 ευρώ. Αιτήσεις θα παραλαμβάνονται κάθε μέρα (και το Σαββατοκύριακο), με αλφαβητική σειρά των ονομάτων των επιχειρήσεων, μέχρι και τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή