Αποκαλύψεις για το χασίς

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ρυμουλκό με τους 6,1 τόνους χασίς ανήκε μέχρι πρότινος σε Κύπριο επιχειρηματία. Μεταβιβάστηκε σε Σύρους, οι οποίοι τροποποίησαν το όνομά του, άλλαξαν σημαία και απέπλευσαν από τη Λεμεσό με προορισμό τη τουρκοσυριακή μεθόριο, απ’ όπου φόρτωσαν τα ναρκωτικά. Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα νέα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ» για την υπόθεση κατάσχεσης ποσότητας-μαμούθ κατεργασμένης κάνναβης, την Τρίτη, νότια της Κρήτης. Στην έρευνα μετέχουν εκτός από την κεντρική υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού, η Διεύθυνση Πληροφοριών και Ερευνών των γαλλικών τελωνείων καθώς και η EUROPOL. Διερευνάται, μάλιστα, το ενδεχόμενο τα χρήματα από τη διακίνηση των 6 τόνων επεξεργασμένου χασίς (η αξία τους υπολογίζεται στα 70 εκατ. ευρώ) να χρηματοδοτούσαν τρομοκρατικές ομάδες στη Μέση Ανατολή.

Σε παρόμοια συμπεράσματα, εξάλλου, είχαν καταλήξει –το 2016– αξιωματούχοι ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας, που μετείχαν στην κοινή επιχείρηση «Rose of the Winds», με απολογισμό την κατάσχεση πάνω από 100 τόνων χασίς. «Από τις διαδρομές των χρημάτων και των ναρκωτικών, όπως επίσης και τις εθνικότητες των ναρκεμπόρων προκύπτει ότι τουλάχιστον ένα μέρος των εσόδων από τη διακίνηση κατέληξε στη χρηματοδότηση τρομοκρατικών ομάδων και συνεργών τους», επισημαίνονταν σε ανακοίνωση της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας με αφορμή την κατάσχεση 19,6 τόνων χασίς σε πλοίο ανοικτά της Λιβύης. «Παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι και τα μέλη του πληρώματος ήταν Σύροι, καθώς και το ότι η φόρτωση των ναρκωτικών φέρεται να έχει γίνει στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας», δήλωσε στην «Κ» αρμόδια ευρωπαϊκή πηγή.

Η κοινή επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού και των Γάλλων τελωνειακών ξεκίνησε υπό άκρα μυστικότητα στην αρχή της εβδομάδας και κλιμακώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού με τη συνδρομή αεροσκάφους του Frontex εντόπισαν το ρυμουλκό «Andreas» 50 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης. Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, βατραχάνθρωποι του Λιμενικού έκαναν ρεσάλτο στο πλοίο και το ακινητοποίησαν άμεσα ρίχνοντας μάλιστα προειδοποιητικές βολές στον αέρα. Οι έξι Σύροι συνελήφθησαν και χθες μεταφέρθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, ενώ το ρυμουλκό κατέπλευσε στην Αγία Γαλήνη.

Αλλαγή σημαίας

Καλά ενημερωμένη πηγή αποκάλυψε στην «Κ» ότι μέχρι πριν από λίγο καιρό το ρυμουλκό ονομαζόταν «Αndreas L» και είχε σημαία Μολδαβίας. Ανήκε σε εταιρεία με έδρα τη Λεμεσό. Πρόσφατα, μεταβιβάστηκε σε Σύρους, οι οποίοι τροποποίησαν το όνομά του σε «Andreas» και άλλαξαν τη σημαία (έφερε διακριτικά Τανζανίας). Το ρυμουλκό απέπλευσε από την Κύπρο και εντοπίστηκε από τις γαλλικές υπηρεσίες στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη Λαττάκεια της Συρίας. Δεν έχει προσδιοριστεί εάν «έπιασε» λιμάνι προκειμένου να παραλάβει τα ναρκωτικά ή εάν η διαδικασία έγινε εν πλω. Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι συλληφθέντες και έγγραφα που έδειξαν στους Ελληνες αξιωματικούς, προορισμός τους ήταν η Μάλτα, όπου επρόκειτο –δήθεν– να κάνουν επισκευές. Πίσω από την υπόθεση υπάρχουν υπόνοιες ότι κρύβονται κυκλώματα ναρκεμπόρων με έδρα τον Λίβανο και τη Συρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή