Οι αφίξεις «ακυρώνουν» την αποσυμφόρηση

Οι αφίξεις «ακυρώνουν» την αποσυμφόρηση

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης στα νησιά υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, Λέσβο, Χίο και Σάμο, με τη μεταφορά ανθρώπων στην ενδοχώρα, δεν αποδίδει στην πράξη, δεδομένου ότι οι ροές από την Τουρκία συνεχίζονται. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, από τον Ιούλιο του 2016 έως και το τέλος Νοεμβρίου 2017 μεταφέρθηκαν συνολικά 17.764 άτομα από τα νησιά στην ενδοχώρα.

Πάντως, όπως διευκρινίζουν πηγές της Υπατης Αρμοστείας, ο αριθμός όσων αναχώρησαν από τα νησιά για την ενδοχώρα είναι σημαντικά μεγαλύτερος. «Πολλά άτομα για τα οποία γίνεται άρση του γεωγραφικού περιορισμού (ολοκληρώνουν τις διαδικασίες ή κρίνονται ευάλωτοι) αναχωρούν για την ενδοχώρα με δικά τους έξοδα», απάντησαν πηγές της Υπατης Αρμοστείας σε σχετική ερώτηση της «Κ».

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι το 2016 περίπου 40% των μεταφορών γίνονταν από τον οργανισμό, ενώ το ποσοστό αυτό έπειτα από αίτημα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αυξήθηκε στο 80% το 2017. Ωστόσο, στο ίδιο περίπου χρονικό διάστημα από την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας (αρχές Απριλίου 2016) έως και το τέλος Νοεμβρίου έφθασαν στα νησιά 48.600 άτομα, σύμφωνα και πάλι με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας. Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο 2017 έφθασαν στα ελληνικά νησιά 3.800 άτομα από την Τουρκία και την ίδια περίοδο μεταφέρθηκαν 2.128 αιτούντες άσυλο στην ενδοχώρα.

Πάντως, χθες το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής διέψευσε φήμες που διαδόθηκαν στη Χίο για την άμεση μεταφορά 1.000 ατόμων από το hotspot της ΒΙΑΛ, τονίζοντας ότι οι μεταφορές που θα πραγματοποιηθούν θα είναι σταδιακές.

Γερμανικός Τύπος

Δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ χθες αναφέρονταν τόσο στην κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά, όπου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι, όσο και στην αύξηση των περιπτώσεων μεταναστών που παράνομα προσπαθούν να φθάσουν από την Ελλάδα στην Ευρώπη.

Αντιδράσεις

Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε η απάντηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα σε ερώτηση του δημοσιογράφου του Spiegel online: «Οχι, δεν μπορώ να το εγγυηθώ αυτό. Εκείνο που μπορώ να εγγυηθώ είναι: Κάνουμε το παν για να αποτρέψουμε μία τέτοια κατάσταση». Συγκεκριμένα, ο υπουργός, δεδομένων των πολύ άσχημων συνθηκών που επικρατούν στα νησιά αλλά και των θανάτων τον χειμώνα του 2016, ρωτήθηκε για το εάν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν νεκροί. Ο υπουργός, πάντως, ανέλαβε την ευθύνη για την κατάσταση.

Oλο και περισσότεροι πρόσφυγες από αυτούς που βρίσκονται στην Ελλάδα προσπαθούν να φύγουν προς την Ευρώπη χρησιμοποιώντας πλαστά διαβατήρια, αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Bild. Η άνοδος φαίνεται από τα στοιχεία κοινής έκθεσης των Frontex και Europol: από 429 περιπτώσεις το πρώτο τρίμηνο του 2017 (Ιανουάριος – Μάρτιος), ο αριθμός ανέβηκε σε 729 περιπτώσεις το δεύτερο τρίμηνο (Απρίλιος – Ιούνιος). Οπως αναφέρει η εφημερίδα, τα πλαστά έγγραφα βρέθηκαν σε Σύρους, Αφγανούς, Ιρανούς, Τούρκους, Αλβανούς και πολίτες της Ερυθραίας, ενώ οι χώρες προορισμού ήταν η Γερμανία, η Ελβετία, η Ιταλία, η Ολλανδία και το Βέλγιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή