Περιμένουν να «μιλήσει» το ρήγμα του «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Περιμένουν να «μιλήσει» το ρήγμα του «Αγία Ζώνη ΙΙ»

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα φάντασμα πλανάται πάνω από το Πέραμα το τελευταίο οκταήμερο, μετά τη ναυαγιαιρεσία του «Αγία Ζώνη ΙΙ». Το φάντασμα του πλοίου «Μαντούδι» που ανήκε στον εφοπλιστή, πλοιοκτήτη μικρών εφοδιαστικών Δημήτρη Γκανά. Το πλοίο βρισκόταν στα αβαθή ενόψει καθαρισμού το 1997 όταν, σύμφωνα με καταθέσεις που δόθηκαν έξι χρόνια αργότερα σε τακτικό ανακριτή της Αθήνας, ένας άνδρας της μονάδας υποβρυχίων καταστροφών και ένας θρυλικός πρώην συνάδελφός του, ο Θεμιστοκλής Παπαμάλης, ανέλαβαν για λογαριασμό κακοποιού που ήλεγχε το παιχνίδι των καυσίμων στα δυτικά προάστια να το ανατινάξουν. «Η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο ύψος του μηχανοστασίου και άνοιξε τρύπα στα πλευρά του πλοίου, ώστε να καθίσει στα αβαθή», θυμάται τώρα συνεργάτης του Γκανά, ο οποίος μίλησε στην «Κ». Το «Μαντούδι» –ονομάσθηκε έτσι διότι πριν το αγοράσει ο Γκανάς το πλοίο «δούλευε» για τον Σκαλιστήρη– ήταν 38 ετών πλοίο. Είχε κατασκευασθεί στη Σουηδία και ανεφοδίαζε για λογαριασμό της ΕΚΟ, μεταξύ άλλων, την «Blue Star Ferries».

Στην περίπτωση Γκανά αναφέρεται συχνά πυκνά ο ιδιοκτήτης του «Αγία Ζώνη ΙΙ», Θόδωρος Κουντούρης, που σε ανύποπτο χρόνο είχε υποστηρίξει ότι το πλοίο του βυθίσθηκε από κακόβουλη ενέργεια. Και ενώ ουδείς –ούτε ο γράφων– πίστευε την εκδοχή του Κουντούρη, βίντεο και φωτογραφίες που τραβήχθηκαν κατά την ανέλκυση του πλοίου, η οποία ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή, αφήνουν μια σημαντική πιθανότητα να έχει δίκιο στους ισχυρισμούς του.

Ο πραγματογνώμονας της εισαγγελίας δεν έχει ακόμα καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα, καθώς την εβδομάδα που πέρασε «ασχολιόταν» με την απομάκρυνση υδάτων και λαδιών που υπάρχουν ακόμα στο πλοίο, προκειμένου να εντοπίσει τις γενεσιουργούς αιτίες της δημιουργίας του ρήγματος (ενός επί ενάμισι μέτρου στη δεξιά πλευρά του «Αγία Ζώνη ΙΙ» κάτω από την ίσαλο γραμμή). Στο σημείο αυτό η λαμαρίνα του πλοίου έχει λυγίσει με φορά προς τα μέσα. Ορισμένα μέλη του συνεργείου ανέλκυσης του πλοίου, με μεγάλη εμπειρία σε παρόμοιες επιχειρήσεις, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο το ρήγμα να προκλήθηκε από πρόσκρουσή του σε κάποιον βράχο την ώρα της βύθισης.

Το ρήγμα, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις ειδικών, είναι δυνατόν να οδήγησε στη βύθιση του πλοίου αν προκλήθηκε πριν από την απότομη κλίση που αυτό πήρε τη νύχτα της 9ης προς 10η Σεπτεμβρίου γύρω στη 1.05 π.μ. Ηταν η στιγμή που ο μηχανικός του «Αγία Ζώνη ΙΙ» (Γ.Ρ.), ο οποίος κατέθεσε στο πλαίσιο της προανάκρισης, είπε ότι άκουσε έναν δυνατό θόρυβο «σαν να κλείνει μια πόρτα», κατέβηκε στο μηχανοστάσιο χωρίς να αντικρίσει νερά και στη συνέχεια ανέβηκε στην κουβέρτα, όπου διαπίστωσε ότι το πλοίο έπαιρνε κλίση με μεγάλη ταχύτητα. Ενας ειδικός διαπίστωσε, για λογαριασμό του πλοιοκτήτη Θ. Κουντούρη, ότι αν το ρήγμα της δεξιάς πλευράς προκλήθηκε πριν από τη βύθιση του πλοίου, θα μπορούσε να προκαλέσει και μια κλίση 16 μοιρών ικανή να το βουλιάξει.

Ακόμα και αν αυτή η εκδοχή ενισχυθεί, υπάρχουν ερωτήματα που έχουν μείνει αναπάντητα:

Γιατί έπρεπε να «χτυπηθεί» το «Αγία Ζώνη ΙΙ» γεμάτο; Ποια είναι τα κίνητρα εκείνου που οργάνωσε την ενέργεια; Αποκλείεται το ρήγμα να οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο «κάθισε» το πλοίο σε έναν πυθμένα που είναι βραχώδης σε κάποια σημεία του;

Οσοι πήραν μέρος στην επιχείρηση ανέλκυσης δεν θέλουν να βιασθούν να καταλήξουν σε συμπεράσματα. Σε οποιαδήποτε κατεύθυνση είτε επικροτώντας είτε απορρίπτοντας οποιαδήποτε υπόθεση υποστηρίζεται από στοιχεία στο πεδίο του ατυχήματος.

Οταν καθαρισθεί το πλοίο, ο πραγματογνώμονας θα προχωρήσει σε βαλλιστικά τεστ από τα αποτελέσματα των οποίων θα απαντηθεί το ερώτημα πώς ακριβώς βούλιαξε το «Αγία Ζώνη ΙΙ». Ο ίδιος ο πλοιοκτήτης σε επιστολή του προς τον πραγματογνώμονα της εισαγγελίας ζήτησε να προχωρήσουν οι ενέργειες αυτές, καθώς βιάζεται να πάρει το πλοίο του που είναι αραγμένο στο ναυπηγείο Σπανόπουλου στα Αμπελάκια της Σαλαμίνας. Να σημειωθεί ότι το πρόστιμο για τη θαλάσσια ρύπανση στον πλοιοκτήτη δεν έχει επιβληθεί έως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Το πλοίο βρίσκεται υπό τη μεσεγγύηση του Δημοσίου έως ότου ξεκαθαρίσουν οι ευθύνες για τη θαλάσσια ρύπανση και οι συνθήκες βύθισής του.

Το «Lassea»

Την ίδια ώρα, όχι μακριά από τα Αμπελάκια της Σαλαμίνας, όπου είναι αραγμένο το «Αγία Ζώνη ΙΙ», στη μαρίνα του Περάματος παραμένει επί δύο μήνες αγκυροβολημένο το πλοίο «Lassea» έμφορτο με 800 τόνους μαζούτ, που εξακολουθούν να μην παραλαμβάνουν τα ΕΛΠΕ για επανεπεξεργασία. Τα μέλη του πληρώματος του πλοίου αυτού είχαν κατηγορηθεί από το λιμενικό ότι έκαναν λαθρεμπόριο καυσίμων κατά τη διαδικασία της απάντλησης. Το πλοίο έχει μετατραπεί σε μια μικρή πλωτή αποθήκη πετρελαιοειδών από αυτές που χρησιμοποιούνταν κατά κόρον τις προηγούμενες δεκαετίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή