Μια νύχτα στο κελί των «οκτώ»

Μια νύχτα στο κελί των «οκτώ»

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολη την προηγούμενη εβδομάδα οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί ήταν ανήσυχοι. Από την ημέρα που ανακοινώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα, διάβαζαν σε τουρκικές εφημερίδες πως η ελληνική πλευρά είχε υποσχεθεί να στείλει πίσω «δώρο» έξι από αυτούς. Με αγωνία ρωτούσαν τους δικηγόρους τους εάν θα μπορούσε να υπάρξει τέτοια εξέλιξη και εκείνοι προσπαθούσαν να τους καθησυχάσουν. Την Τετάρτη το βράδυ κάποιος τους ενημέρωσε πως η τηλεοπτική συνέντευξη του Ερντογάν είχε αρχίσει να προβάλλεται και εκείνοι, αμίλητοι, άνοιξαν την τηλεόραση που έχουν στο κελί τους για να την παρακολουθήσουν.

«Φοβάστε πως μπορεί να υπάρξει πόλεμος ή είναι κάτι εντελώς αδιανόητο για εσάς», ρωτήθηκε κ. Ερντογάν. Εκείνος επέλεξε να αναφερθεί με ιδιαίτερα σκληρά λόγια στους «οκτώ πραξικοπηματίες» όπως τους αποκαλεί και το γεγονός πως ακόμα δεν έχουν εκδοθεί. Ακούγοντάς το αυτό, ένας από τους οκτώ αξιωματικούς πήγε να κάνει ένα αστείο για να ελαφρύνει το κλίμα μέσα στο κελί αλλά κανείς δεν γέλασε. Μπορεί να έχουν συνηθίσει να ακούν σκληρές δηλώσεις από την τουρκική πλευρά, το να ακούν όμως τον ίδιο τον πρόεδρο σε ελληνικό μέσο μία ημέρα πριν από την επίσκεψη να αποκαλύπτει πως ο κ. Τσίπρας του είχε υποσχεθεί την έκδοσή τους (κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει διαψευστεί από τον Ελληνα πρωθυπουργό) ήταν διαφορετικό.

Περισσότερο ξαφνιάστηκαν με τη χρονική στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε να κάνει τη συγκεκριμένη δήλωση, παρά με την ίδια την παραδοχή. Εχουν καταλάβει, άλλωστε, πως σε έναν μεγάλο βαθμό η καθυστέρηση στην υπόθεσή τους έχει να κάνει με λόγους πολιτικούς. Ενάμιση χρόνο τώρα και παρά τις δύο αποφάσεις των δικαστηρίων να μην εκδοθούν, βρίσκονται ακόμα υπό διοικητική κράτηση σε ένα αστυνομικό τμήμα. Η ανεπίσημη εξήγηση είναι πως αυτό συμβαίνει «για την ασφάλειά τους». Οι τελικές αποφάσεις για το άσυλο, όμως, βάσει διαδικασίας θα έπρεπε να είχαν βγει μέσα στο καλοκαίρι αλλά ακόμα εκκρεμούν. Τον Ιανουάριο συμπληρώνουν 18μηνο κράτησης και ακόμα κανείς δεν μπορεί να τους δώσει μια απάντηση για το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα.

Οταν στη συνέντευξη άκουσαν τον Ερντογάν να υποβαθμίζει τον ρόλο της ελληνικής Δικαιοσύνης, λέγοντας πως κακώς η κυβέρνηση άφησε το θέμα στην κρίση της, «γιατί έτσι κανένα αποτέλεσμα δεν πρόκειται να έρθει», οι οκτώ κάπως αναθάρρησαν. «Είναι μεγάλη η προσβολή για τους Ελληνες δικαστές και αυτό είναι καλό για εμάς», συμφώνησαν μεταξύ τους. Στη συνέχεια τον άκουσαν να τους συγκρίνει με τα μέλη της 17Ν.

«Αν είχαμε εμείς μέλη της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης θα τους είχαμε εκδώσει αμέσως, το ίδιο πρέπει να κάνετε και εσείς», είπε.

Μόνο που στον φάκελό τους, δεν υπάρχει τίποτα το ποινικό ούτε καν ενοχοποιητικό σε σχέση με το πραξικόπημα. Πρόκειται για πιλότους έρευνας και διάσωσης που εκείνο το βράδυ βρίσκονταν εκτός υπηρεσίας. «Οταν μας ειδοποίησαν να πάμε στη βάση, κάποιοι τρώγαμε βραδινό με τις οικογένειές μας, άλλοι παίζαμε με τα παιδιά μας», είχαν καταθέσει στον Αρειο Πάγο. Το επείγον δεν τους παραξένεψε. Λόγω των συχνών τρομοκρατικών επιθέσεων, συχνά τους καλούσαν να συνδράμουν εκτάκτως στη διάσωση τραυματιών. Ετσι, στις 9.30 μ.μ. επιβιβάστηκαν στα ελικόπτερα και ξεκίνησαν για το σημείο που τους είχαν υποδείξει. Δέχθηκαν, όμως, πυρά και έντρομοι αποχώρησαν. Προσγειώθηκαν σε μια στρατιωτική βάση και τότε, σύμφωνα με τις καταθέσεις τους, κατάλαβαν πως γινόταν πραξικόπημα.

Η τουρκική πλευρά δεν αμφισβητεί πως το ελικόπτερο ήταν διασωστικό ούτε πως και οι ίδιοι ήταν άοπλοι. Το μοναδικό ενοχοποιητικό στοιχείο ήταν μία σειρά κλήσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάτι που από την πρώτη στιγμή είχαν πει και οι ίδιοι στις καταθέσεις τους: «Προσπαθούσαμε να επικοινωνήσουμε με τους διοικητές μας, μας διέταξαν να μη μετακινηθούμε και έτσι κάναμε».

«Απόδραση» στην Ελλάδα

Την απόφαση να έρθουν στην Ελλάδα την πήραν αφού είδαν στο Ιντερνετ εικόνες στρατιωτικών να έχουν περικυκλωθεί από εξαγριωμένους άνδρες, να τους μαστιγώνουν, να τους αποκεφαλίζουν και στη συνέχεια να τους πετούν από τη γέφυρα του Βοσπόρου. Ηταν 11 το πρωί όταν τελικά επιβιβάστηκαν ξανά στο ελικόπτερο, θεωρώντας πως δεν θα μπορούσαν να πείσουν κανένα για την αθωότητά τους. Μία ώρα και ένα τέταρτο αργότερα προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη. Από εκεί ξεκίνησαν η ελληνική δικαστική τους περιπέτεια αλλά και η εμμονή του προέδρου Ερντογάν να εκδοθούν: «Σε άλλες χώρες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης, στην Ελλάδα έχει κολλήσει», είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του.

Το… κώλυμα ήρθε από τον Αρειο Πάγο, όπου Ελληνες δικαστές αποφάνθηκαν πως οι οκτώ δεν θα είχαν δίκαιη δίκη στην Τουρκία, ότι θα κινδύνευαν να υποστούν βασανισμούς, ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους. Μάρτυρες είχαν εξηγήσει, με στοιχεία, πως μετά το πραξικόπημα χιλιάδες άνθρωποι έχουν προφυλακιστεί και πως έκτακτα κυβερνητικά διατάγματα περιόρισαν κάθε νομική διαδικασία. «Μπορώ με αυτοπεποίθηση να πω ότι το δικαστικό σώμα στην Τουρκία είναι περισσότερο δίκαιο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα», απάντησε ο Ερντογάν στην κριτική πως στην Τουρκία υπάρχει δικτατορία. Ισως επειδή οι οκτώ Τούρκοι γνωρίζουν καλά την κατάσταση στη χώρα τους, ίσως σαν εκτόνωση στο τέλος μιας δύσκολης ημέρας, στο άκουσμα πάντως αυτής της τελευταίας δήλωσης ξέσπασαν σε γέλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή