Προσεχώς, μόνο ηλεκτρονικά οι πλειστηριασμοί

Προσεχώς, μόνο ηλεκτρονικά οι πλειστηριασμοί

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διενέργεια αποκλειστικώς και μόνον ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, προκειμένου να αποφευχθούν οι βιαιότητες εις βάρος συμβολαιογράφων αλλά και να υπάρξει εναρμόνιση με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δρομολογεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζονται ήδη το νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου, σε σύντομο χρονικό διάστημα, εντός του 2018, οι πλειστηριασμοί να γίνονται μόνο ηλεκτρονικά. Παράλληλα, ωστόσο, εξετάζεται το ενδεχόμενο να διατηρηθεί η δυνατότητα διενέργειας πλειστηριασμών και από τα Ειρηνοδικεία σε συγκεκριμένες, εξαιρετικές περιπτώσεις.

Μέχρι τη μετάβαση στην αποκλειστικά ηλεκτρονική διενέργεια των πλειστηριασμών, θα υπάρξει ένα μεσοδιάστημα κατά το οποίο η διαδικασία θα γίνεται παράλληλα – ηλεκτρονικά αλλά και στα Ειρηνοδικεία.

Το ζήτημα των πλειστηριασμών, καθώς και το υπό κατάρτιση νομοθετικό πλαίσιο, απασχόλησε κατά πληροφορίες τη συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με τους θεσμούς την περασμένη εβδομάδα.

Την πλήρη μετάβαση στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς επιθυμούν και οι συμβολαιογράφοι, προκειμένου να αποφευχθούν οι επιθέσεις εις βάρος τους αλλά και τα εν γένει επεισόδια που σημειώνονται εσχάτως.

Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται να εκδοθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας η απόφαση για την αίτηση αναστολής των πλειστηριασμών που έχει υποβληθεί από τη συμβολαιογράφο Λαυρίου, Ελένη Καραγεωργοπούλου. Χθες, τόσο το υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος κατέθεσαν τις προτάσεις τους.

Η συμβολαιογράφος ζητούσε επίσης την έκδοση προσωρινής διαταγής, η οποία απορρίφθηκε από τον πρόεδρο του ΣτΕ Νίκο Σακελλαρίου, ενώ έχει υποβάλει και αίτηση ακύρωσης, η οποία προσδιορίστηκε να συζητηθεί στην Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου τον Οκτώβριο του 2018.

Στην προσφυγή της η κ. Καραγεωργοπούλου προσβάλλει τη νομιμότητα της γενικής συνέλευσης που αποφάσισε την αναστολή της αποχής των συμβολαιογράφων, επισημαίνοντας ότι με αντισυνταγματικό και παράνομο τρόπο ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών επισπεύδει την έναρξη των πλειστηριασμών, χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις, ενώ την ίδια ώρα απειλείται βλάβη των συνταγματικών δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών και ειδικά των ασθενέστερων.

Η προσφεύγουσα μάλιστα επιρρίπτει ευθύνες στον πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργο Ρούσκα, υποστηρίζοντας ότι μεθόδευσε τη διεξαγωγή της τελευταίας, άκυρης όπως υποστηρίζει, έκτακτης γενικής συνέλευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή