ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γαβρόγλου: Εκσυγχρονιστική η ρύθμιση για τους μουφτήδες

gavrogloy-eksygchronistiki-i-rythmisi-gia-toys-moyftides-2222835

«Η ρύθμιση που προτείνουμε ενισχύει τα ταυτοτικά στοιχεία της μειονότητας και εκσυγχρονίζει το ισχύον καθεστώς», υπογράμμισε κατά την πρωτολογία του ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, για το νομοσχέδιο που προβλέπει τροποποίηση του άρθρου 5 του νόμου 1920/1991 με τον οποίο κυρώθηκε η ΠΝΠ «περί μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών».

Όπως ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου, βασικός στόχος της ρύθμισης είναι να αρθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της προσφυγής στο μουφτή για ζητήματα κληρονομικού και οικονομικού δικαίου και να γίνει υποχρεωτική η ρύθμιση των ζητημάτων αυτών στα αστικά δικαστήρια, εκτός εάν και τα δύο μέρη, παρουσία νομικού, υπογράψουν ότι θέλουν να λύσει τη διαφορά αυτή ο μουφτής, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που έχει. «Αντιστρέφουμε το σημερινό καθεστώς, χωρίς το χαρακτήρα της υποχρεωτικότητας», εξήγησε ο υπουργός, «δίνουμε μία ακόμα δυνατότητα επιλογής στη μειονότητα».

«Η πρότασή μας λέει ότι οι μειονότητες πρέπει να έχουν την αίσθηση του πολίτη της χώρας στην οποία ζουν σε όλα τα επίπεδα και ταυτόχρονα να μην υπονομεύονται τα στοιχεία της ταυτότητάς τους. Είναι μία λεπτή ισορροπία, που η ελληνική Πολιτεία πρέπει να προσδιορίζει υπέρ των δικαιωμάτων και των μειονοτήτων και του κράτους δικαίου», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η εν λόγω ρύθμιση αποτελεί ένα «πρώτο βήμα». «Το επόμενο θα έχει να κάνει με την πλήρη ορθολογικοποίηση των μουφτήδων. Θέλει προσοχή και συναινέσεις. Αλλά αυτό το πρώτο βήμα αποτελεί μία εξαιρετική προϋπόθεση για να προετοιμαστούμε άμεσα για το δεύτερο, που θα είναι η οργάνωση και ορθολογικοποίηση των μουφτειών», κατέληξε ο κ. Γαβρόγλου.

Από τη συζήτηση που ακολούθησε στην Επιτροπή, ήταν εμφανής η διάθεση συναίνεσης από το σύνολο σχεδόν των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Ανδριανός ανέφερε ότι η προτεινόμενη ρύθμιση βελτιώνει την ισχύουσα ρύθμιση, η οποία είχε ψηφιστεί επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. «Η ρύθμιση δείχνει ότι είμαστε προσηλωμένοι στο ευρωπαϊκό δίκαιο και κεκτημένο», ανέφερε και τόνισε ότι επίσης βρίσκει σύμφωνους τους πολίτες της Θράκης, μουσουλμάνους και χριστιανούς, αλλά και νομικούς.

Θετικά σχόλια, παρά κάποιες ενστάσεις εξέφρασαν και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, μέσω του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι η ρύθμιση που προτείνει είναι σε θετική κατεύθυνση, το ΚΚΕ, μέσω του Γιάννη Δελή, ο οποίος ανέφερε ότι το κόμμα θα στηρίξει την προτεινόμενη ρύθμιση, αλλά και η Ένωση Κεντρώων, μέσω του Γιάννη Σαρίδη, ενώ ο Χρήστος Χατζησάββας (Χρυσή Αυγή) τάχθηκε υπέρ της πλήρους κατάργησης της σαρίας.

Τέλος, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κωστας Κατσίκης, υπογράμμισε ότι θα πρέπει η διαχείριση ζητημάτων που μπορεί να έχουν αντίκτυπο στο σύνολο του πληθυσμού των κατοίκων της Θράκης να γίνεται με προσοχή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ