ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το πολιτιστικό προφίλ των Αθηναίων

to-politistiko-profil-ton-athinaion-2222836

Το 73% των Αθηναίων αγαπά τον πολιτισμό. Οκτώ στους δέκα Αθηναίους διαβάζουν βιβλία, 56% πηγαίνουν έστω και μια φορά τον χρόνο θέατρο – το προτιμούν ως είδος τέχνης – , 48% ακούν έντεχνη μουσική και παρακολουθούν μουσικές εκδηλώσεις, 50% αγαπούν τον κινηματογράφο, 39% προτιμούν τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, 49% τους εκφράζει περισσότερο ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός έναντι του σύγχρονου (23%). Αλλά γενικότερα είναι διχασμένοι σχετικά με το αν η πολιτιστική έκφραση επηρεάζεται περισσότερο από την ελληνορθόδοξη παράδοση ή τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Αυτό τουλάχιστον δείχνει η γενική έρευνα της Public Issue που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων – Athens Culture Net. Το Δίκτυο αποτελείται από 44 φορείς και λειτουργεί με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσίασε σήμερα ο Γιάννης Μαυρής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, «γενική πεποίθηση των κατοίκων της Αθήνας είναι ότι η πόλη παρέχει ευρύ φάσμα πολιτιστικών επιλογών κι έχουμε πράγματι μια ένδειξη που επιβεβαιώνει μια αγορά αναδυόμενη. Θα έλεγα είμαστε κοντά στην ''απογείωση'' του πολιτισμού».

H έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 24/10 έως 1/11, σε δείγμα 1.004 ατόμων σε πληθυσμό 550 χιλιάδων ατόμων στις επτά δημοτικές κοινότητες του δήμου Αθηναίων. Το 32% των πολιτών δεν βρίσκει ούτε ακριβές ούτε φθηνές τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται στην Αθήνα.

Σχετικά με την επισκεψιμότητα των πολιτιστικών χώρων, δημοφιλέστερος προορισμός αναδεικνύεται από την έρευνα το Μουσείο της Ακρόπολης καθώς το 39% δηλώνει ότι το έχει επισκεφτεί τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο. Ακολουθεί το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο έχει επισκεφτεί το 26%. Στην τρίτη δημοφιλέστερη θέση βρίσκεται η Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων με 24% και ακολουθούν το Μέγαρο Μουσικής με 22% και το Μουσείο Μπενάκη που, τους τελευταίους 12 μήνες, δηλώνει ότι το επισκέφτηκε το 19%.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που μέσα από την έρευνα επιβεβαιώνεται η επιλογή μας να στοχεύσουμε στον πολιτισμό ως στρατηγικό πλεονέκτημα της Αθήνας», είπε στην παρουσίαση της έρευνας ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, τονίζοντας ότι «ο πολιτισμός η Αθήνα αναδεικνύει την Αθήνα σε ανερχόμενο τουριστικό προορισμό ενώ αφήνει παράλληλα μεγάλο οικονομικό αποτύπωμα στη ζωή της πρωτεύουσας».

Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στον θετικό αντίκτυπο της documenta 14 στην Αθήνα με 340 χιλιάδες επισκέπτες στην έκθεση, καθώς και στο μεγάλο στοίχημα της ανακήρυξης της Αθήνας σε Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)