Σε έξαρση η επιδημία ιλαράς

Σε έξαρση η επιδημία ιλαράς

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η επιδημία της ιλαράς στην Ελλάδα. Στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών μεγάλων νοσοκομείων, κυρίως της Αττικής, η αντιμετώπιση «ύποπτων» για ιλαρά περιστατικών από τους ειδικούς γιατρούς είναι σχεδόν σε ημερήσια βάση. Ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς που έχουν δηλωθεί ξεπερνούν τα 700 και περίπου το 60% αυτών χρειάστηκε νοσηλεία. Η εμφάνιση συρροής κρουσμάτων ιλαράς ξεκίνησε στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι και σήμερα μιλάμε πλέον για επιδημία με ανοδική τάση, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη η νόσος εμφανίζει σημάδια ύφεσης. Είναι ενδεικτική η τελευταία μηνιαία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σύμφωνα με την οποία από τα 450 περιστατικά ιλαράς που δηλώθηκαν στις χώρες της Ε.Ε. τον περασμένο Οκτώβριο, τα περισσότερα (167) σημειώθηκαν στην Ελλάδα.

Πιο επιρρεπής ομάδα πληθυσμού στη χώρα μας για εμφάνιση της νόσου εξακολουθούν να είναι τα παιδιά σε κοινότητες Ρομά, ωστόσο ένα στα έξι περιστατικά προέρχονται από τον γενικό πληθυσμό και ανήκουν κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 44 ετών. Μεταξύ αυτών επαγγελματίες υγείας, γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και διασώστες του ΕΚΑΒ. «Η επιδημία εξακολουθεί να αφορά ειδικές ομάδες πληθυσμού όπως οι κοινότητες Ρομά, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή, αλλά και επίνοσους επαγγελματίες υγείας», σημειώνει στην «Κ» ο επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων στο ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας, και συνεχίζει «επειδή η νόσος μεταδίδεται πολύ εύκολα απαιτείται η εγρήγορση του υγειονομικού προσωπικού και η εντατικοποίηση των εμβολιασμών».

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, θα πρέπει να εμβολιαστούν με το τρίδυμο εμβόλιο MMR (ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας) παιδιά, έφηβοι αλλά και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και είτε δεν έχουν ιστορικό νόσου είτε δεν έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου. Για να διαπιστώσει κάποιος εάν έχει ανοσία έναντι της ιλαράς μπορεί να κάνει μία εξέταση αντισωμάτων, η οποία γίνεται σε μικροβιολογικό εργαστήριο. Οπως εξηγεί στην «Κ» η υπεύθυνη του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Θεανώ Γεωργακοπούλου, τα άτομα που έχουν γεννηθεί πριν από το 1970 θεωρείται ότι έχουν νοσήσει από ιλαρά και έχουν αποκτήσει ανοσία. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα το εμβόλιο ιλαράς άρχισε να κυκλοφορεί αρχές της δεκαετίας του ’70 και εντάχθηκε στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού το 1981. Το 1989 εντάχθηκε στο πρόγραμμα εμβολιασμού το τριπλό εμβόλιο MMR και το 1991 καθιερώθηκε και η δεύτερη δόση του εμβολίου που προσφέρει σχεδόν πλήρη προστασία έναντι της ιλαράς.

Η νόσος μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό, συνθήκες δηλαδή που επικρατούν στους καταυλισμούς Ρομά. Για τον υπόλοιπο πληθυσμό, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, η πιο πιθανή εξήγηση για την ιλαρά είναι η παραμονή ατόμου που είναι ατελώς εμβολιασμένο για πολλή ώρα σε μεγάλο νοσοκομείο. Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΕΕΛΠΝΟ εξέδωσε τον περασμένο μήνα οδηγίες προς τα νοσοκομεία για τα μέτρα πρόληψης μετάδοσης της νόσου –ειδικά στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών– αλλά και για τον εμβολιασμό των εργαζομένων.

Τα εμβόλια

Πάντως, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία καταγγέλλουν ότι η διαδικασία εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας δεν είναι σωστά οργανωμένη. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος, τα νοσοκομεία δεν έχουν αντιδραστήρια για την εξέταση αντισωμάτων του προσωπικού που αναγκάζεται να πληρώσει 30-50 ευρώ για να την κάνει σε ιδιωτικό κέντρο. Προσθέτει δε ότι δεν φτάνουν τα εμβόλια ιλαράς που υπάρχουν στην αγορά για να εμβολιαστεί το προσωπικό των νοσοκομείων. Προβλήματα επάρκειας εμβολίων αλλά και μειωμένη ζήτηση ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος. Οπως ανέφερε ενδεικτικά, το δικό του φαρμακείο διαθέτει δύο εμβόλια τα οποία δυσκολεύτηκε ο ίδιος να βρει και τα οποία δεν έχει ζητήσει κανείς εδώ και δύο εβδομάδες. «Εχουμε τη διαβεβαίωση από τις φαρμακευτικές εταιρείες ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων», σημείωσε η κ. Γεωργακοπούλου προσθέτοντας ότι «μικρές παροδικές ελλείψεις σημειώθηκαν αλλά αφορούσαν τη διακίνηση των φαρμάκων από τις εταιρείες στα φαρμακεία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή