«Δραστήριοι» και «μονοθεματικοί» πολιτιστικά οι Αθηναίοι

«Δραστήριοι» και «μονοθεματικοί» πολιτιστικά οι Αθηναίοι

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μουσεία της Αθήνας αναδεικνύονται δημοφιλείς πολιτιστικοί προορισμοί για τους Αθηναίους με πρώτο το Μουσείο της Ακρόπολης, σύμφωνα με έρευνα της Public Issue για τον Δήμο Αθηναίων, ενώ όσοι παρακολουθούν συστηματικά πολιτιστικές εκδηλώσεις και διαβάζουν βιβλία είναι άτομα ανώτερης μόρφωσης με προοδευτική σκέψη. Για τους περισσότερους η ανάγνωση και η τηλεόραση κυριαρχούν στο σπίτι, ενώ έξω πηγαίνουν θέατρο, σινεμά, σε συναυλίες και αναζητούν δωρεάν εκδηλώσεις. Η πλειονότητα αισθάνεται πιο κοντά στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό (49%), πιστεύει ότι στο μέλλον πρέπει να στραφούμε περισσότερο στην ελληνορθόδοξη παράδοση (42%) και εκτιμά ότι η Ελλάδα ανήκει κάπου ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή (58%).

Τα «κοινά» της Αθήνας

Γενικά περίπου έξι στους δέκα ενδιαφέρονται για τα πολιτιστικά δρώμενα της πρωτεύουσας, οι μισοί από τους ερωτηθέντες εκτιμούν ότι γίνονται πολλές εκδηλώσεις και δύο στους τρεις (73%) έχουν δει τουλάχιστον μια φορά τον τελευταίο χρόνο ένα δρώμενο από τις κατηγορίες θέατρο, χορός, μουσική, κινηματογράφο, εκθέσεις (ζωγραφική, φωτογραφία, εικαστικά) και οι περισσότεροι (81%) δηλώνουν ικανοποιημένοι από αυτό που είδαν.

Αυτό το κοινό χωρίζεται, σύμφωνα με την έρευνα, σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες: είναι οι «δραστήριοι» (36%) και οι «υπερδραστήριοι» (22%) Αθηναίοι που παρακολουθούν συστηματικά εκδηλώσεις, διαβάζουν σχεδόν ένα βιβλίο κάθε μήνα, είναι άτομα ανώτερης μόρφωσης, επιθυμούν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και είναι ιδεολογικά προσκείμενοι στην Αριστερά/Κεντροαριστερά και, από την άλλη πλευρά, οι «μονοθεματικοί» (16%) και οι «αμέτοχοι» (27%) που συμμετέχουν ελάχιστα έως καθόλου στα δρώμενα, βλέπουν, π.χ., μόνο θέατρο ή μόνο σινεμά, πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να στραφεί στην ελληνορθόδοξη παράδοση και πρόσκεινται στη Δεξιά/Κεντροδεξιά. Αν και το 40% πιστεύει ότι ο ελληνικός πολιτισμός έχει επηρεαστεί σήμερα από τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, το ποσοστό πέφτει στο 35% στην ερώτηση για το «πού είναι καλύτερα να στραφούμε» στο μέλλον, ενώ η ελληνορθόδοξη παράδοση διατηρεί ένα 42% και στις δύο περιπτώσεις.

Δίκτυο πολιτισμού

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Δικτύου Πολιτισμού Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων και αφορά τον πληθυσμό των επτά δημοτικών κοινοτήτων (547.838 άτομα) σε δείγμα 1.000 ατόμων. Το Δίκτυο Πολιτισμού αποτελείται από 44 φορείς και όπως προκύπτει από την έρευνα τα μουσεία της πόλης συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις του κοινού. Στην επισκεψιμότητα των φορέων πρώτο έρχεται το Μουσείο της Ακρόπολης και ακολουθεί το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Τεχνόπολη, το Μέγαρο Μουσικής, το Μουσείο Μπενάκη, το Εθνικό Αρχαιολογικό, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Βυζαντινό, το Κυκλαδικής Τέχνης και τελευταίο το Εθνικό Θέατρο.

Οπως σημείωσε ο πρόεδρος της Public Issue Γιάννης Μαυρής, το ζήτημα του πολιτισμού είναι αρκετά περίπλοκο για να καλυφθεί σε βάθος από μία μόνο έρευνα. Ετσι, ενώ το 79% δηλώνει ότι διάβασε βιβλία τους τελευταίους 12 μήνες, η έρευνα δεν εξέτασε τι είδους βιβλία ήταν αυτά, αν και έχουμε μια σαφή ένδειξη όταν η λογοτεχνία δηλώνεται ως προτιμητέα τέχνη μόλις από το 8% των ερωτηθέντων. Οπως, επίσης, δεν γνωρίζουμε τι είδε το 26% που επισκέφθηκε το ΚΠΙΣΝ αν και είναι σχεδόν βέβαιο ότι κατευθύνθηκε στις εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο, καθώς μόλις το 1% των ερωτηθέντων δήλωσε πως προτιμά την τέχνη της

Η έρευνα, όπως επισημάνθηκε αρκετές φορές, λειτουργεί κυρίως ως οδικός χάρτης για το δίκτυο των φορέων και αφετηρία για βαθύτερη μελέτη της πολιτιστικής κίνησης στην πρωτεύουσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή