Η ελπίδα επιστρέφει με λίγο… «Φιλότιμο»

Η ελπίδα επιστρέφει με λίγο… «Φιλότιμο»

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καμία πράξη καλοσύνης, όσο μικρή κι αν είναι, δεν πάει χαμένη». Με σύνθημα τη γνωστή ρήση του Αισώπου, μία ομάδα Ελλήνων φοιτητών επιχειρεί να θέσει τα θεμέλια για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον για τη χώρα μας. Το ξεκίνημα έγινε πριν από λίγες ημέρες και το εγχείρημά τους ονομάστηκε «Το Φιλότιμο». Στόχος των εμπνευστών του είναι να λειτουργήσει ως πλατφόρμα που θα φέρνει σε επαφή φοιτητές και νέους ανθρώπους εντός και εκτός Ελλάδας, πρόθυμους να συνεισφέρουν με κάθε δυνατό τρόπο στη χώρα μας.

«Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί μια συμμαχία νέων που θα συμβάλει σε ένα συλλογικό έργο. Αυτό που πιστεύουμε είναι ότι με τις πράξεις μας μπορούμε να φέρουμε πίσω την ελπίδα», λέει στην «Κ» ο Μίλτος Γιαννακόπουλος, ο άνθρωπος που ίδρυσε την οργάνωση. Ο φοιτητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου, που είναι μόλις 21 ετών, αποφάσισε να υλοποιήσει την ιδέα του το περασμένο καλοκαίρι, έχοντας συμπληρώσει δύο χρόνια σπουδών στο αγγλικό πανεπιστήμιο. «Με τον καιρό διαπίστωσα ότι υπήρχαν πολλοί ταλαντούχοι νέοι της γενιάς μου που ήθελαν να αφιερώσουν χρόνο για να προσφέρουν στην Ελλάδα», μας λέει. «Βαρεθήκαμε να ακούμε ποιος φταίει για το ένα και ποιος φταίει για το άλλο. Ηρθε η ώρα να στρωθούμε στη δουλειά προσπαθώντας για το καλύτερο. Οι νέοι είτε ζουν στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό αγαπούν με πάθος τη χώρα μας και θέλουν να της δώσουν το “φιλί της ζωής”».

Η Εύα Νιάδη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Νομικής στο University College London, δέχθηκε από την πρώτη στιγμή να πάρει μέρος στην οργάνωση. Οπως λέει στην «Κ», έχει πειστεί ότι το εγχείρημα διαθέτει τις βάσεις για να πετύχει και να εδραιωθεί. «Συζητώντας με Ελληνες συμφοιτητές και φίλους μου που εργάζονται στο Λονδίνο, διαπιστώνω ότι, παρότι οι περισσότεροι είναι προβληματισμένοι με την κατάσταση στη χώρα μας, δεν γνωρίζουν πώς μπορούν να βοηθήσουν από μακριά», εξηγεί.

«Ελειπε κάτι τέτοιο»

«Μια τέτοια πρωτοβουλία έλειπε και όσοι βρισκόμαστε στο εξωτερικό μπορούμε όχι μόνο να βοηθήσουμε με δωρεές, αλλά και να κινητοποιήσουμε άλλους συμφοιτητές μας να πάρουν μέρος στις δράσεις μας όταν πλέον θα έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα», μας λέει Εύα Νιάδη.

Ο Σταμάτης Αλιφέρης, που σπουδάζει ηλεκτρολόγος μηχανικός στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Tufts, θα βοηθήσει «Το Φιλότιμο» από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τον Μίλτο Γιαννακόπουλο και τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης και προσπαθεί, αξιοποιώντας τις γνώσεις του σε διαδικτυακές εφαρμογές, να βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη των νησιών που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση. «Βλέπω το “Φιλότιμο” ως μία ευκαιρία για εμάς τους νέους να οργανωθούμε, να σκεφτούμε και να πράξουμε συλλογικά ώστε να βοηθήσουμε άτομα και ομάδες που έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα από την οικονομική κρίση», τονίζει στην «Κ».

«Καμία ξένη λέξη δεν εμπεριέχει όλες τις έννοιες που συγκεντρώνει η λέξη “φιλότιμο” για τους Ελληνες. Εμείς νιώθουμε ότι κουβαλά στις πλάτες της ολόκληρη την ελληνική Ιστορία και σημαίνει πίστη ότι θα πετύχουμε στις προσπάθειές μας, αλλά και καθήκον να υποστηρίξουμε τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη», λέει ο Μίλτος Γιαννακόπουλος, εξηγώντας για ποιον λόγο εκείνος και οι συνεργάτες του «βάφτισαν» έτσι τη μη κερδοσκοπική τους οργάνωση. «Αναζητούσαμε ένα όνομα που να μπορεί να συνδέσει κάθε Ελληνα όπου γης. Πιστέψαμε ότι το “φιλότιμο” είναι η κατάλληλη λέξη, αφού υπάρχει από τις αναφορές του Θαλή ακόμη. Το φιλότιμο είναι κάτι που σήμερα έχει ανάγκη η χώρα μας και σκοπός μας είναι να το επαναφέρουμε στην κοινωνία μέσω της νέας γενιάς».

Οι τέσσερις… φιλότιμες δράσεις της πλατφόρμας

Εδώ και λίγους μήνες οι φοιτητές προετοιμάζουν τις δράσεις τους, αναζητώντας χορηγίες από ελληνικές εταιρείες. Η ανταπόκριση, όπως λένε, είναι θετική και ήδη έχουν κλείσει σημαντικές συμφωνίες που θα τους επιτρέψουν να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους γύρω από τέσσερα διαφορετικά πρότζεκτ. Το πρώτο που ξεκινά μέσα στον Δεκέμβριο, αφορά τη διοργάνωση εκδηλώσεων σε συνεργασία με δήμους της Αττικής, κατά τις οποίες θα διανέμονται τρόφιμα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Σκοπός είναι η δράση αυτή να υλοποιείται κάθε εβδομάδα σε διαφορετικές περιοχές. «Το Φιλότιμο» δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους αστέγους.

Στο δεύτερο κατά σειρά πρότζεκτ, οι φοιτητές συμπράττουν στην έρευνα του οργανισμού ΚΥΑΔΑ για τους αστέγους της Αθήνας, ενώ μέσα στον μήνα ξεκινούν δράσεις με διανομή ρούχων και τροφίμων στους συνανθρώπους μας που ζουν στον δρόμο.

Η τρίτη δράση που ξεκινά τον επόμενο μήνα, αφορά την κοινωνική ένταξη των προσφύγων μέσα από τον αθλητισμό. Σε συνεργασία με το Refugee Nation, θα βοηθήσουν παιδιά που έχουν έρθει στη χώρα μας να αθληθούν και να αναδείξουν το ταλέντο τους στο ποδόσφαιρο μέσα από τη συμμετοχή τους στις προπονήσεις τοπικών ομάδων.

Την ίδια περίοδο θα ξεκινήσει και η τέταρτη δράση της οργάνωσης που αφορά την ενίσχυση επιχειρήσεων σε νησιά που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση. Το σχέδιο «Island outreach» περιλαμβάνει τη δημιουργία διαδικτυακών τουριστικών «χαρτών» μέσα από τους οποίους θα αναδεικνύεται η ομορφιά των νησιών, καθώς και την κατασκευή website για ξενοδοχεία και επιχειρήσεις, με σκοπό να επανενταχθούν στον υγιή ανταγωνισμό. Φιλόδοξο σχέδιο είναι μέσα από ιδιωτικές χορηγίες να χρηματοδοτηθούν ξενώνες και να ανακαινιστούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή