«Ξεκλειδώνοντας» τις καρδιές

«Ξεκλειδώνοντας» τις καρδιές

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ελληνικό επίθετο σε λίστα του περιοδικού Forbes αποτελεί πάντοτε είδηση. Πολύ περισσότερο όταν η λίστα δεν αφορά τα περιουσιακά στοιχεία –όπως συνδέουμε συνειρμικά το εν λόγω περιοδικό– αλλά την επιστημονική αριστεία και το διακεκριμένο πρόσωπο είναι ένας Ελληνας καρδιολόγος, 46 μόλις ετών, με λαμπρή παρουσία στην έρευνα και στη θεραπεία ασθενών. «Δεν περίμενα μια τέτοια διάκριση», λέει με ειλικρίνεια στην «Κ» ο δρ Σταύρος Δράκος, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα και διευθυντής στο Πρόγραμμα Καρδιακής Ανεπάρκειας, Μεταμοσχεύσεων και Μηχανικής Υποστήριξης Καρδιάς, που συμπεριλήφθηκε μεταξύ των 27 καλύτερων καρδιολόγων στις ΗΠΑ. Η επιλογή έγινε μέσω ενός ειδικού αλγόριθμου, προϊόν τεχνητής νοημοσύνης, που συνυπολογίζει το βιογραφικό και τις δημοσιεύσεις ενός επιστήμονα, τις κριτικές ασθενών, ασφαλιστικών εταιρειών, συναδέλφων ιατρών κ.ά.

Την καριέρα του στις ΗΠΑ ο δρ Δράκος, που κατάγεται από την Κερύνεια και πέρασε μέσω των Παγκύπριων Εξετάσεων στην Ιατρική Αθηνών, την οφείλει στην πολυετή συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου της Γιούτα και της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στον τομέα της Καρδιολογίας. Το αμερικανικό πανεπιστήμιο έγινε παγκοσμίως, άλλωστε, γνωστό το 1982, με την τοποθέτηση της πρώτης μόνιμης τεχνητής καρδιά σε άνθρωπο. Τον δρόμο των Ελλήνων γιατρών προς τη Γιούτα και τον τομέα των τεχνητών οργάνων υποστήριξης καρδιάς «άνοιξε» ο καθηγητής Καρδιολογίας και πρώην πρύτανης δρ Σπύρος Μουλόπουλος. «Εκτοτε, δεν σταμάτησε ποτέ η ανταλλαγή τεχνογνωσίας», εξιστορεί ο δρ Δράκος, που μετέβη αρχικά για μέρος της ειδικότητάς του το 2001 και το 2007 μετακόμισε μόνιμα αποδεχόμενος ακαδημαϊκή θέση στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι στην πόλη του 1,3 εκατ. κατοίκων, η ελληνική κοινότητα των 20.000 είναι εξαιρετικά δραστήρια. «Στην ομάδα μου έχω πολλούς Ελληνες γιατρούς», αναφέρει ο 46χρονος, που θεωρεί μέντορά του τον καθηγητή Καρδιολογίας δρ Ιωάννη Νανά, που εξίσου έχει θητεύσει στη Γιούτα. «Αλλοι μένουν, άλλοι επιστρέφουν Ελλάδα, αλλά αυτή η γέφυρα επικοινωνίας είναι αμοιβαίως επωφελής». Αξιοποιώντας την πολυετή εκπαίδευσή του στη Γιούτα, ο δρ Νανάς ξεκίνησε τις μεταμοσχεύσεις καρδιάς στην Ελλάδα το ’90 και ο δρ Δράκος μαζί με τον Sir Magdi Yacoub και τον δρα Νανά ξεκίνησαν το πρόγραμμα χρόνιας υποβοήθησης καρδιάς το 2003. Στο πλαίσιο αυτό, το Πανεπιστήμιο της Γιούτα συμμετέχει στο πρόγραμμα που υλοποιεί ο Παγκόσμιος Βιοϊατρικός Σύλλογος με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη μετεκπαίδευση αριστούχων Ιατρικών Σχολών στο εξωτερικό.

Πλέον, η τεχνητή καρδιά τοποθετείται πλάι σε μία ανεπαρκούσα μέχρις ότου βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα, οπότε πρόκειται για μια μεταβατική περίοδο «συνύπαρξης». «Για την τοποθέτηση της τεχνητής καρδιάς απαιτείται μια μικρή τομή στην υπάρχουσα, έτσι μπορέσαμε να μελετήσουμε καρδιακούς ιστούς ασθενών, πριν από τη θεραπεία και μετά». Από την ανάλυση προέκυψαν σημαντικές πληροφορίες. «Με μεγάλη χαρά διαπιστώσαμε ότι σε μια μειονότητα των ασθενών η ανεπαρκούσα καρδιά ανέρρωσε και μελετώντας αυτούς τους ανθρώπινους ιστούς αρχίζουμε να κατανοούμε τους μηχανισμούς καρδιακής ανάρρωσης», εξηγεί ο δρ Δράκος. «Τώρα, εστιάζω την έρευνά μου στην εξεύρεση φαρμάκων ενεργοποίησης αυτών των μηχανισμών που καθιστούν ικανή την ανάρρωση της καρδιάς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή