ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φόρος τιμής του Γερμανού πρέσβη Γενς Πλότνερ στους εκτελεσθέντες των Καλαβρύτων

foros-timis-toy-germanoy-presvi-gens-plotner-stoys-ektelesthentes-ton-kalavryton-2223053

Φόρο τιμής και μνήμης στους εκτελεσθέντες κατοίκους των Καλαβρύτων απέτισε ο Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Γενς Πλότνερ, με αφορμή την συμπλήρωση 74 χρόνων από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ» είναι το μήνυμα που συνοδεύει τη φωτογραφία του Γερμανού πρεσβευτή στο Twitter, στην οποία καταθέτει στεφάνι στο ιστορικό μνημείο.

Στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 στρατιώτες της γερμανικής 117ης Μεραρχίας Καταδρομών προχώρησαν στη μαζική εκτέλεση του ανδρικού πληθυσμού (περίπου 800 άνδρες) και την ολική καταστροφή  των Καλαβρύτων σε αντίποινα για την εκτέλεση 77 αιχμαλώτων Γερμανών στρατιωτών από τον ΕΛΑΣ, οι οποίοι είχαν συλληφθεί από τους αντάρτες πριν από την έναρξη της «επιχείρησης Καλάβρυτα».

Οι σφαγές ξεκίνησαν από την παράκτια περιοχή της Αχαΐας στη βόρεια Πελοπόννησο, όταν δυνάμεις της «Βέρμαχτ» στην πορεία τους έκαψαν χωριά και δολοφόνησαν τους πολίτες στο δρόμο τους. Η σφαγή των Καλαβρύτων είναι η πιο βαριά περίπτωση πολεμικού εγκλήματος στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.