ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κομοτηνή: Ανακλήθηκε, μετά τις αντιδράσεις, το έγγραφο της Ασφάλειας προς το Δημοκρίτειο

komotini-anaklithike-meta-tis-antidraseis-to-eggrafo-tis-asfaleias-pros-to-dimokriteio-2223055

Αναστάτωση προκάλεσε  η δημοσιοποίηση εγγράφου με το οποίο το Τμήμα Ασφαλείας Κομοτηνής ζητεί στοιχεία από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για το προσωπικό «του οποίου το επιστημονικό αντικείμενο – πεδίο – ειδικότητα σχετίζεται με το ζήτημα της χρήσης του όρου “τουρκική μειονότητα”», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε αυτό.

Αμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος τόνισε ότι η συνταγματικά προστατευόμενη ακαδημαϊκή ελευθερία δεν απειλείται.

Λίγες ώρες αργότερα, πάντως, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοίνωσε ότι ανακαλείται έγγραφο, και παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια διοικητικής διερεύνησης της υπόθεσης.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο παραγγελίας που έδωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης στο Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ο διοικητής του τμήματος έστειλε στο ΔΠΘ έγγραφο με το οποίο ζητούσε «όπως μας γνωρίσετε πλήρη στοιχεία ταυτότητας –μαζί με διευθύνσεις κατοικίας– του διδακτικού προσωπικού του οποίου το επιστημονικό αντικείμενο – πεδίο – ειδικότητα σχετίζεται με το ζήτημα της χρήσης του όρου “τουρκική μειονότητα”. Επιπλέον, παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε αν υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες ακαδημαϊκών ή άλλων έγκυρων μελετητών, οι οποίες να ασχολούνται με το παραπάνω ζήτημα».

Το έγγραφο παρελήφθη από το Δημοκρίτειο και προκάλεσε αντιδράσεις, με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας να αναφέρει:

«To υπουργείο βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τις αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές, προκειμένου να διευκρινιστούν λεπτομέρειες σε σχέση με το έγγραφο, καθότι όπως είναι διατυπωμένο γεννάει εύλογες αμφιβολίες. Το υπουργείο διαβεβαιώνει την ακαδημαϊκή κοινότητα ότι η συνταγματικά προστατευόμενη ακαδημαϊκή ελευθερία δεν απειλείται και θα προχωρήσει σε νέα ανακοίνωση μόλις έχει τις αναγκαίες διευκρινίσεις», ανέφερε η λιτή ανακοίνωση που ακολούθησε.