Μεγάλη έκθεση για τα «180 χρόνια ΕΚΠΑ» στη Βουλή

Μεγάλη έκθεση για τα «180 χρόνια ΕΚΠΑ» στη Βουλή

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκαινιάσθηκε σήμερα στη Βουλή η έκθεση «180 χρόνια Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: ο θεσμός – οι άνθρωποι». Την έκθεση, την οποία συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, και το Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΠΑ εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης, ενώ στα εγκαίνια παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη και Δημήτρης Σιούφας.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Βούτσης εξέφρασε την ικανοποίησή του που «το Ίδρυμα της Βουλής με μια άριστη επιστημονική επιτροπή μπόρεσε να προσφέρει στο κοινό αυτή την εξαιρετική έκθεση για τα 180 χρόνια ενός θεσμού ο οποίος αδιαλείπτως, όλα αυτά τα χρόνια, στα εύκολα και στα δύσκολα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και “συζητά” με την κοινωνία, τη χώρα, το έθνος, τη Δημοκρατία την ίδια». Ο κ. Βούτσης υπενθύμισε ότι στη Βουλή και τις εκθέσεις της ξεναγούνται κάθε χρόνο περί τους 110.000 πολίτες, καθώς και 80.000 με 90.000 μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή «με την ιστορία της χώρας μας, την ιστορία των επιστημών, την ιστορία και την παρουσία των ίδιων των ανθρώπων, στις πιο κρίσιμες διαδικασίες και διεργασίες», όπως είπε. Ο Πρόεδρος της Βουλής πρότεινε η συγκεκριμένη έκθεση να μεταφερθεί στη συνέχεια σε όλες τις έδρες των πανεπιστημίων της χώρας.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θάνος Δημόπουλος, ανέφερε ότι «η έκθεση αποτελεί ύψιστη έκφραση τιμής στο παλαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας, το οποίο, με το διδακτικό προσωπικό και τους αποφοίτους του, στελέχωσε τη δημόσια ζωή, αποτέλεσε και αποτελεί σε μεγάλο βαθμό τη ραχοκοκαλιά της πνευματικής και επιστημονικής ζωής της πατρίδας μας. H έκθεση αποτελεί, παράλληλα, υπόμνηση των στενών δεσμών που συνδέουν τους δυο αυτούς κορυφαίους θεσμούς της χώρας, που  εμπνεύστηκαν και οι δύο από τα ίδια ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της μόρφωσης».

Ο πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βαγγέλης Καραμανωλάκης υπογράμμισε πως η συγκεκριμένη έκθεση περιλαμβάνει αντικείμενα από τα 17 μουσεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά. Όπως επισήμανε, στα εκθέματα περιλαμβάνονται σπάνια βιβλία, πρωτότυπα εκθέματα από τα πανεπιστημιακά μουσεία και το Ιστορικό Αρχείο, φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, φοιτητικές ταυτότητες, έργα τέχνης και λογοτεχνικά κείμενα αναδεικνύουν την πολύπλευρη παρουσία του Πανεπιστημίου Αθηνών στην πνευματική, την κοινωνική και την πολιτική ζωή της χώρας μας.

Η έκθεση θα παραμείνει έως τις 31 Μαΐου 2018 και θα είναι επισκέψιμη Σάββατο και Κυριακή (10 π.μ. -2 μ.μ.), ενώ θα υπάρχει ομαδική ξενάγηση στην έκθεση κάθε Σάββατο στις 12.00 και στο κτίριο και την έκθεση κάθε Κυριακή στις 12.00. Για τις ξεναγήσεις είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα 210-3735245 και 3735247 (καθημερινά  9 π.μ. – 4 μ.μ).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή