Καταδίκη των επεισοδίων στο ΠΑΜΑΚ από Σύνοδο Πρυτάνεων

Καταδίκη των επεισοδίων στο ΠΑΜΑΚ από Σύνοδο Πρυτάνεων

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την καταδίκη του πανεπιστημιακού κόσμου προκάλεσε η τελευταία καταδρομική επίθεση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας την Τετάρτη. Αγνωστοι με κουκούλες εισήλθαν στην είσοδο του ιδρύματος και με λοστούς προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές σε εξοπλισμό, ενώ έσπειραν τον πανικό σε όσους βρίσκονταν στον χώρο.

Παρότι το θέμα της βίας στα ΑΕΙ δεν ήταν στην ατζέντα της 86ης τακτικής Συνόδου Πρυτάνεων που διοργανώνεται στο Ζάππειο, χθες ο προεδρεύων της συνόδου, πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Εμμανουήλ Γιακουμάκης, αναφέρθηκε στην επίθεση λέγοντας ότι «παθογένειες δεκαετιών, σε συνδυασμό με χαλαρές αντιλήψεις περί δημοκρατίας και ανοχής στην παραβατικότητα, επιτρέπουν την εκδήλωση φαινομένων που δεν ευνοούν την πλήρη αφοσίωση της ακαδημαϊκής κοινότητας στη διδασκαλία και στην έρευνα, στην άμιλλα και στη δημιουργία». Η σύνοδος καταδίκασε τα γεγονότα στο ΠΑΜΑΚ, τονίζοντας ότι «οι ενέργειες αυτές δεν συνάδουν με τις αρχές της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και της ακαδημαϊκής δεοντολογίας. Η σύνοδος υπογραμμίζει ότι τέτοιου είδους γεγονότα δεν είναι σε θέση να τα διαχειριστούν τα πανεπιστήμια».

Την έναρξη των εργασιών της συνόδου κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, αλλά σήμερα αναμένεται να τεθούν τα μείζονα ζητήματα, καθώς έχει προγραμματισθεί στη σύνοδο να μετάσχει ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου. Το πάγιο αίτημα των πρυτάνεων για αύξηση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ ο κ. Γαβρόγλου μάλλον θα το προσπεράσει, με τη δικαιολογία περί δημοσιονομικής λιτότητας. Ωστόσο, ο υπουργός Παιδείας σήμερα θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τη συναίνεση των ΑΕΙ στα σχέδιά του για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Το νέο ΑΕΙ θα προκύψει ύστερα από συγχώνευση των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς.

Αντιδράσεις

Το σχέδιο του κ. Γαβρόγλου συναντά μεγάλες αντιδράσεις, καθώς οι πανεπιστημιακοί θεωρούν ότι επιχειρείται «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ. Το σχέδιο του Κώστα Γαβρόγλου αναμένεται να αποτελέσει μία από τις αναφορές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα μιλήσει αύριο στο έκτακτο αναπτυξιακό συνέδριο της Δυτικής Αττικής, στην Ελευσίνα. Ενδεικτικά, η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ έχει αναφέρει ότι «οι σχετικές ενέργειες έως σήμερα είναι αποσπασματικές, χωρίς όραμα και διάλογο και κυρίως χωρίς ακαδημαϊκά και επιστημονικά κριτήρια, οδηγώντας μας στο συμπέρασμα ότι ο υπουργός, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση συνολικά ενδιαφέρονται μάλλον για μια λαϊκιστική, ψηφοθηρική και όχι ουσιαστική διαδικασία. Συγκεκριμένα, υπάρχουν στα ΤΕΙ γνωστικά αντικείμενα που είναι εξ ορισμού πανεπιστημιακού επιπέδου. Υπάρχουν όμως και γνωστικά αντικείμενα τα οποία εξ ορισμού δεν είναι πανεπιστημιακού επιπέδου ή τμήματα τα οποία υπολείπονται σε ποιότητα από το να ονομαστούν πανεπιστημιακά εν μια νυκτί». «Απαιτείται περαιτέρω διάλογος», τόνισε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Στ. Ευσταθόπουλος. Ενδεικτικό είναι ότι για τα πέντε τμήματα του ΤΕΙ Αθηνών που ζητούσαν να μην υποβαθμισθούν στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ο κ. Γαβρόγλου επέλεξε λύση κατά τα πρότυπα του πρώην υπουργού Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλου στο σχέδιο «Αθηνά» το 2012-13. Ετσι, τα πέντε τμήματα θα μετατραπούν σε κατευθύνσεις στο υπό ίδρυση Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή