Γηράσκω αεί… δικτυωμένος

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εστω ότι είστε ηλικιωμένος και ζείτε σε οίκο ευγηρίας. Κάθε απόγευμα, όμως, κάνετε ποδήλατο στην παραλία της Καλαμάτας, τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου ή τους δρόμους των Τρικάλων, όπου έχετε παρεμπιπτόντως μεγαλώσει! Η παραπάνω εμπειρία δεν αποτελεί επιστημονική φαντασία αλλά απτή πραγματικότητα χάρη στην εφεύρεση δύο Βέλγων, Activ84Health Explorer, οι οποίοι απέσπασαν πέρυσι το βραβείο Smart Ageing που είχε πρώτη φορά διοργανώσει ο οργανισμός AAL (Active and Assisted Living Program) από κοινού με το Nesta’s Challenge Prize. O Jan και Roel Smolders συνδύασαν στατικά ποδήλατα εκγύμνασης με την εφαρμογή Google Street και τη χρήση ειδικών γυαλιών 3D. Η ιδέα τους, που γεννήθηκε κατά την επίσκεψή τους σε κάποιο γηροκομείο του Βελγίου, δύναται να αλλάξει σημαντικά την ψυχολογία όσων κάνουν αυτές τις τρισδιάστατες «βόλτες»: θα λάβουν νέα οπτικά ερεθίσματα, πολλά εκ των οποίων θα τους ενεργοποιήσουν τη μνήμη, καταπολεμώντας την άνοια και επανακτώντας το αίσθημα της αυτονομίας.

Στόχος του διαγωνισμού, που διενεργείται εκ νέου δεύτερη χρονιά, είναι να συμβάλει στην ποιότητα των γηρατειών μέσω των νέων τεχνολογιών. «Εως τις 30 Μαρτίου του 2018 αναμένουμε τεχνολογικές προτάσεις από ομάδες όλων των ευρωπαϊκών χωρών που να βοηθούν στην κοινωνικοποίηση και τη δραστηριοποίηση των ατόμων τρίτης ηλικίας», διευκρινίζουν στην «Κ» οι διοργανωτές. Αυτή τη φορά, μάλιστα, δεν θα απονεμηθεί ένα αλλά τρία βραβεία, τα οποία θα μοιραστούν το ποσό των 50.000 ευρώ. Πέρα, όμως, από την οικονομική υποστήριξη ο οργανισμός θα προσφέρει στους νικητές συμβουλευτική, αλλά και ένα πολύ ευρύ δίκτυο για να προωθήσουν τις εφαρμογές τους.

Ο εν λόγω διαγωνισμός πραγματοποιείται σε μια εποχή που η περίφημη silver economy, η οικονομία που αφορά τις ανάγκες των ατόμων άνω των 65 ετών, γνωρίζει λόγω της πληθυσμιακής γήρανσης στον δυτικό κόσμο μεγάλη άνθηση. «Τα υπάρχοντα συνταξιοδοτικά συστήματα και συστήματα υγείας δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις προκλήσεις», παρατηρεί ο δρ Γιάννης Σολδάτος, καθηγητής νέων τεχνολογιών στο Athens Information Technolgy, «καλούμαστε εμείς να δημιουργήσουμε τεχνολογικές λύσεις εύκολες, φιλικές για άτομα τρίτης ηλικίας, προκειμένου αυτά να αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους, να παραμένουν εναργή ή ακόμα και ενεργά στην αγορά εργασίας». Στις περιπτώσεις, όμως, που ο ηλικιωμένος δεν έχει επιβαρυνθεί μόνο από το πέρας των ετών αλλά και από κάποια ασθένεια, οι εφαρμογές οφείλουν ταυτόχρονα να στοχεύουν και στην ελάφρυνση του βάρους των φροντιστών.

«To Stitch είναι ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης για όσους έχουν περάσει τα πενήντα», αναφέρει ενδεικτικά ο ίδιος, «το Lumosity είναι μια εφαρμογή νοητικής εκγύμνασης και ενδυνάμωσης». Στα πρότζεκτ που ήδη υποστηρίζει ο AAL εντάσσονται το ισραηλινό Nostalgia Bits, μια πλατφόρμα όπου οι πρεσβύτεροι θα μπορούν να «ανεβάζουν» τις αναμνήσεις τους (φωτογραφίες, γράμματα, προφορικές ή γραπτές διηγήσεις) με την προοπτική μελλοντικά όλο αυτό το υλικό της oral history να αξιοποιηθεί από τις επόμενες γενιές, αλλά και το γερμανικής σύλληψης silver game, μια συσκευή που προσαρμόζεται στη γνωστή στους μεγαλύτερους τηλεόραση και τους δίνει τη δυνατότητα να παίζουν online παιχνίδια, να οδηγούν αυτοκίνητο σε συνθήκες κίνησης και να συμμετέχουν σε μια χορωδία – από την πολυθρόνα τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή