Με το βραβείο «Ελένη Βλάχου» τιμήθηκε ο δημοσιογράφος της «Κ» Σταύρος Τζίμας

Με το βραβείο «Ελένη Βλάχου» τιμήθηκε ο δημοσιογράφος της «Κ» Σταύρος Τζίμας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη σύζυγό μου και τα παιδιά μου, για την ιώβειο υπομονή που δείχνουν στην αφοσίωση για το επάγγελμά μου. Μα κυρίως, θα ήθελα να πω και ένα ευχαριστώ στη μητέρα μου, που όταν πήγαινα να καλύψω πολέμους, της έλεγα συνέχεια ψέματα πως είμαι σε καφετέριες στη Θεσσαλονίκη». Ο δημοσιογράφος της «Κ», ο δικός μας Σταύρος Τζίμας, με τριακονταπενταετή διαδρομή στο ρεπορτάζ πήρε χθες το βραβείο «Ελένη Βλάχου», κάνοντας όλους εμάς τους συναδέλφους του εξαιρετικά υπερήφανους. Και αυτά ήταν τα λόγια του, ζεστά και γεμάτα χιούμορ, την ώρα που παρέλαβε την ειδική τιμητική πλακέτα από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

Με τη σοφία της εμπειρίας αλλά και με ακαταπόνητη ενέργεια σαν εικοσάρης, υπογράμμισε ότι η ανάγκη για την καλή, έγκυρη δημοσιογραφία και για τους παθιασμένους λειτουργούς της δεν πρόκειται να χαθεί ποτέ όσο και αν αλλάξει η τεχνολογία τα δεδομένα του επαγγέλματος. Προέτρεψε μάλιστα τους νέους που θέλουν να ακολουθήσουν αυτόν τον επαγγελματικό δρόμο να οπλιστούν με τη γνώση της ιστορίας, της λογοτεχνίας και της ποίησης γιατί, από μόνη της, η πρόσβαση στην πληροφορία δεν αρκεί. Η σωστή αξιολόγησή της προϋποθέτει αυτό το υπόβαθρο της καλλιέργειας, καθώς και τη σκληρή και συνεχή δουλειά. Κυρίως απαιτεί τη διάθεση να βγει κανείς στον δρόμο, να δει και να ακούσει με τα ίδια του τα μάτια ώστε να σχηματίσει τη δική του γνώμη. Στο πλάι του Σταύρου Τζίμα, βραβεύτηκε και ένας νέος που αποφάσισε να επιλέξει τη δημοσιογραφία ενώ είχε αποφοιτήσει από το Πολυτεχνείο. Ο Κώστας Ζαφειρόπουλος, που εργάζεται στην «Εφημερίδα των Συντακτών», διακρίθηκε στην ερευνητική δημοσιογραφία, αποδεικνύοντας ότι οι δυσκολίες και το αβέβαιο οικονομικό μέλλον που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εκπρόσωποι του Τύπου δεν πτοεί ταλαντούχους ανθρώπους σαν και αυτόν. Ο νεαρός δημοσιογράφος παρέλαβε από τα χέρια του Γερμανού πρέσβη Γενς Πλέτνερ έναν ειδικό φάκελο με το χρηματικό έπαθλο.

Το ελληνογερμανικό δημοσιογραφικό βραβείο «Ελένη Βλάχου» απονέμεται κάθε δύο χρόνια από τη γερμανική πρεσβεία για εξαιρετικές επιδόσεις στους τομείς της ειδησεογραφικής κάλυψης και του σχολιασμού ευρωπαϊκών και διεθνών θεμάτων στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και το Διαδίκτυο στην Ελλάδα. Πρώτος τιμηθείς το 2003 ήταν ο Γιάννης Διακογιάννης.

Ο συμπαθέστατος Γερμανός διπλωμάτης ομολόγησε με ειλικρίνεια πως όταν ανέλαβε το πόστο του πριν από λίγο καιρό, αναρωτήθηκε γιατί θα έπρεπε η γερμανική πρεσβεία να εμπλέκεται στην απονομή ενός αμιγώς δημοσιογραφικού βραβείου. Ομως, ως μέλος της κριτικής επιτροπής, αντελήφθη πως σε μια εποχή όπου κυριαρχούν οι ψευδείς ειδήσεις το να ανταμείβει κανείς τη δημοσιογραφία πρώτης γραμμής είναι μια εξαιρετικά σημαντική υπόθεση. «Μη σταματάτε να μας πιέζετε με τα έγκυρά σας ρεπορτάζ», είπε παίρνοντας τον λόγο. Το επόμενο βραβείο θα δοθεί το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή