ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέντε σχολές στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής – τι προβλέπεται για τους φοιτητές του

pente-scholes-sto-panepistimio-dytikis-attikis-amp-8211-ti-provlepetai-gia-toys-foitites-toy-2223740

Σε διαβούλευση έθεσε τη  Δευτέρα το υπουργείο Παιδείας το σχέδιο νόμου, με το οποίο ιδρύεται το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Στόχος είναι το νομοσχέδιο να έχει ψηφισθεί μέχρι τέλος Ιανουαρίου και οι διαδικασίες για τη λειτουργία του νέου πανεπιστημίου να ξεκινήσουν από την ακαδημαϊκή χρονιά 2018-19.

Στο υπό ίδρυση πανεπιστήμιο θα υπάρχουν 26 τμήματα, αντί των 42 που έχουν αθροιστικά τα δύο ΤΕΙ, με τα νέα τμήματα να έχουν νέο πρόγραμμα σπουδών και ορισμένα από αυτά να θεραπεύουν νέα γνωστικά πεδία.

Αναλυτικότερα, τα γνωστικά πεδία του νέου πανεπιστημίου, όπως προβλέπονται στο νομοσχέδιο, θα είναι: α) Κοινωνικές, Διοικητικές και Οικονομικές Επιστήμες, β) Επιστήμες Μηχανικού, γ) Επιστήμες Τροφίμων, δ) Επιστήμες Υγείας και Πρόνοιας και ε) Καλλιτεχνικές Σπουδές.

Τα νέα Τμήματα θα έχουν νέο πρόγραμμα σπουδών και κάποια εξ αυτών θα θεραπεύουν νέα γνωστικά πεδία, που, όπως αναφέρει το υπουργείο, «δεν υπάρχουν ακόμη στον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά έχουν δείξει την μεγάλη δυναμική και την προοπτική τους στις εμπειρίες άλλων χωρών».

Ειδικότερα, η Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών θα περιλαμβάνει τα τμήματα α) Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, β) Διοίκησης Επιχειρήσεων, γ) Διοίκησης Τουρισμού, δ) Κοινωνικής Εργασίας και ε) Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.

Η Σχολή Μηχανικών θα συγκροτείται από τα τμήματα: α) Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών, β) Μηχανικών Βιοϊατρικής, γ) Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής, δ) Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών, ε) Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής, στ) Μηχανολόγων Μηχανικών, ζ) Ναυπηγών Μηχανικών και η) Πολιτικών Μηχανικών.

Η Σχολή Επιστημών Τροφίμων θα συμπεριλαμβάνει τα τμήματα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και Επιστημών Οίνου, Αμπέλου & Ποτών.

Η Σχολή Επιστημών Υγείας θα συγκροτείται από τα τμήματα: α) Βιοϊατρικών Επιστημών, β) Δημόσιας Υγείας, γ) Εργοθεραπείας, δ) Μαιευτικής, ε) Νοσηλευτικής, στ) Προσχολικής Αγωγής και ζ) Φυσικοθεραπείας.

Τέλος, η Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, θα περιλαμβάνει τα τμήματα: α) Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας, β) Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, γ) Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, και δ) Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Τεχνών.

Τι προβλέπεται για τους φοιτητές

Επίσης, οι φοιτητές που σπουδάζουν ήδη στα δύο ΤΕΙ, θα ενταχθούν αυτοδίκαια στα τμήματα του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Τα προπτυχιακά μαθήματα τμημάτων των απορροφώμενων ΤΕΙ, συνεχίζονται σύμφωνα με το καθορισμένο πρόγραμμα σπουδών μέχρι την ολοκλήρωση των εξαμήνων και των εξετάσεων για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος (2017-18).

Ωστόσο, από το χειμερινό εξάμηνο του ερχόμενου ακαδημαϊκού έτους (2018-19), θα εφαρμόζονται τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών των τμημάτων του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Από τα παραπάνω προκύπτει, ότι στο μηχανογραφικό δελτίο που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα υπάρχει το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και τα τμήματά του, αλλά όχι τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

Η αντιστοίχιση μαθημάτων του προγράμματος σπουδών των τμημάτων των απορροφώμενων ΤΕΙ με μαθήματα του προγράμματος σπουδών των τμημάτων του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, θα γίνουν ύστερα από σχετική απόφαση της συνέλευσης του κάθε τμήματος.

Σε περίπτωση που κάποιος φοιτητής επιθυμεί να ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο σπουδών του τμήματος ΤΕΙ Αθήνας ή Πειραιά, θα πρέπει να υποβάλλει σχετική υπεύθυνη δήλωση στην γραμματεία του τμήματος, μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2018.

Ο αριθμός των φοιτητών που θα εντάσσονται στα νέα τμήματα, θα προκύψει ύστερα από σχετική πράξη του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής ή του πρύτανη.

Όσον αφορά τα μεταπτυχιακά προγράμματα των δύο ΤΕΙ, αυτά θα συνεχιστούν μέχρι την ολοκλήρωσή τους από τους εγγεγραμμένους φοιτητές. Στους αποφοίτους των ΠΜΣ θα απονέμεται μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης τμήματος ΤΕΙ με τον υφιστάμενο κατά το χρόνο εισαγωγής τους τίτλο και τύπο.

Διοίκηση

Τη διοίκηση του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αντί Συγκλήτου, θα έχει μέχρι τις 31 Αυγούστου η Διοικούσα Επιτροπή του πανεπιστημίου, η οποία θα είναι ενδεκαμελής, αποτελούμενη από μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ. Ο πρόεδρος της Επιτροπής θα ασκεί τις αρμοδιότητες του πρύτανη. Η Επιτροπή θα προκύψει μετά από σχετική απόφαση του υπουργού Παιδείας. Προσωρινοί κοσμήτορες και πρόεδροι Τμημάτων θα οριστούν ύστερα από κλήρωση μεταξύ των αντίστοιχων καταργούμενων μονοπρόσωπων οργάνων, ανά ακαδημαϊκή μονάδα των απορροφώμενων ΤΕΙ.

Βάσει νομοσχεδίου, την 1η Απριλίου 2018 λήγει η θητεία όλων των προσωρινών μονοπρόσωπων και συλλογικών οργάνων των Σχολών και Τμημάτων του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και την 1η Σεπτεμβρίου 2018 λήγει αυτοδικαίως η θητεία των μελών της Διοικούσας Επιτροπής, για να πραγματοποιηθούν εκλογές για την ανάδειξη των μονοπρόσωπων οργάνων του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Η προκήρυξη θα πρέπει να έχει γίνει ως τις 15 Μαρτίου 2018.

Η Διοικούσα Επιτροπή είναι αρμόδια και για την έγκριση του ετήσιου τακτικού οικονομικού προϋπολογισμού και των τροποποιήσεών του, του τελικού οικονομικού απολογισμού του ιδρύματος, καθώς και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων που αφορά στο ίδρυμα.

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)