Στα άκρα η σύγκρουση κυβέρνησης – Δικαιοσύνης για το πόθεν έσχες

Στα άκρα η σύγκρουση κυβέρνησης – Δικαιοσύνης για το πόθεν έσχες

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη έναν γύρο σφοδρότατης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και Δικαιοσύνης, σχετικά με την υπόθεση των δηλώσεων πόθεν έσχες πυροδότησε η σημερινή απόφαση του ΣτΕ να κρίνει άκυρο τον σχετικό κυβερνητικό νόμο, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τους δικαστικούς, αλλά όλους τους υπόχρεους.

Χαρακτηριστική του ιδιαίτερα οξυμένου κλίματος είναι η απάντηση που έδωσαν κύκλοι του Μαξίμου, οι οποίοι, σχολιάζοντας την απόφαση, ανέφεραν: «Να δούμε στο τέλος ποιος θα κουραστεί πρώτος», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να κάνει πίσω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, άλλωστε, κινήθηκαν και πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, δηλώνοντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι «η κυβέρνηση θα επανέλθει στο θέμα και όλοι θα ελεγχθούν για όλα».

Το πόθεν έσχες των δικαστών αποτελεί για μεγάλο χρονικό διάστημα πεδίο ιδιαίτερα σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία αναζωπυρώθηκε τις τελευταίες ημέρες μετά την πρωτοφανή σύγκρουση του προέδρου του ΣτΕ, Νίκου Σακελλαρίου, με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, τον οποίο και κατηγόρησε ευθέως για «ωμή παρέμβαση».

Ακολούθησαν παρεμβάσεις και από τις δύο πλευρές, με πιο πρόσφατη αυτή της Ενωσης Εισαγγελέων νωρίτερα σήμερα, η οποία, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η άσκηση δημόσιας κριτικής σε δικαστικές αποφάσεις, όταν αυτή αποσκοπεί στη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, όπως και κάθε προσπάθεια που τείνει προς τον σκοπό αυτό, δεν προάγει τις αρχές του κράτους δικαίου και καταδεικνύει μία δημοκρατία που νοσεί και δεν εμπνέει, ούτε ενθαρρύνει, τους πολίτες της στον σεβασμό των θεσμών της».

Μάλιστα, στη δημόσια αντιπαράθεση είχε παρέμβει προ ημερών και ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος, μέσω συνέντευξής του στην ΕΡΤ3 είχε εκφράσει τη θέση ότι θα ασκεί κριτική σε αποφάσεις που θεωρεί ότι αντιτίθενται στο περί δικαίου αίσθημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή