«Οχι» στα ασφαλιστικά μέτρα για το hotspot στη ΒΙΑΛ της Χίου

«Οχι» στα ασφαλιστικά μέτρα για το hotspot στη ΒΙΑΛ της Χίου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόλεμος ασφαλιστικών μέτρων έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και του Δήμου Χίου για την επέκταση του hotspot ή ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) που βρίσκεται στη ΒΙΑΛ. Μετά την απόρριψη ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει ο δήμος χθες το πρωί, το υπουργείο ξεκίνησε άμεσα την τοποθέτηση κοντέινερ ώστε πρακτικά να αυξηθεί η χωρητικότητα του hotspot, ωστόσο ο δήμος κατέθεσε νέα ασφαλιστικά μέτρα τα οποία αναμένεται να εκδικαστούν σήμερα. Από την πλευρά του υπουργείου αναφέρεται ότι δεν σχολιάζονται οι δικαστικές αποφάσεις, ωστόσο πηγές του υπουργείου κατηγορούν ευθέως τον δήμο για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη ΒΙΑΛ και τις άθλιες συνθήκες φιλοξενίας των ανθρώπων που παραμένουν εκεί. «Αν είχαμε αποφύγει αυτές τις χρονοτριβές, θα ήμασταν σίγουροι ότι όλοι οι άνθρωποι θα ξεχειμώνιαζαν με ασφάλεια σε αξιοπρεπείς συνθήκες μέσα σε οικίσκους».

Χθες το πρωί, το Ειρηνοδικείο Χίου απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει ο Δήμος Χίου προκειμένου να εμποδίσει την τοποθέτηση επιπλέον οικίσκων για τη στέγαση των υπεράριθμων αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στη ΒΙΑΛ. Το συγκεκριμένο ΚΥΤ έχει χωρητικότητα 800 ατόμων, ωστόσο στον χώρο παραμένουν πάνω από 1.950 άτομα εδώ και πολλούς μήνες.

Την έκταση είχε παραχωρήσει ο Δήμος Χίου με χρησιδάνειο στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη δημιουργία του ΚΥΤ. Τώρα ο δήμος ζητεί να επιστραφεί ο συγκεκριμένος χώρος με την αιτιολογία ότι από την πλευρά του κράτους δεν τηρούνται οι όροι της σύμβασης. Οπως διευκρινίζει ο δήμος δεν έχουν πραγματοποιηθεί τα έργα αποχέτευσης και ύδρευσης για τα οποία το κράτος είχε δεσμευθεί.

Ωστόσο, το Ειρηνοδικείο έκρινε χθες το πρωί ότι δεν στοιχειοθετείται παραβίαση των όρων του χρησιδανείου για την παραχώρηση της έκτασης, εφόσον στη σύμβαση δεν αναφέρονταν ούτε ο αριθμός των κοντέινερ που θα τοποθετούνταν ούτε ο αριθμός των φιλοξενούμενων προσφύγων. Μάλιστα, ο δικαστής τονίζει ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη και η παράμετρος της προφύλαξης της ανθρώπινης ζωής που αποτελεί υπέρτατο αγαθό.

Αμεσα ο δήμος, σε έκτακτη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής που πραγματοποιήθηκε χθες, αποφάσισε ομόφωνα να καταθέσει εκ νέου ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αυτή τη φορά στο Μονομελές Πρωτοδικείο, εναντίον της επέκτασης της ΒΙΑΛ για λόγους έκτακτης ανάγκης με το σκεπτικό ότι πλήττονται ο δήμος αλλά και οι κάτοικοι της Χίου. Μάλιστα, από την πλευρά του ο δήμος αναφέρει ότι προτίθεται να καταθέσει αγωγή εξώσεως εναντίον του υπουργείου για τον χώρο ιδιοκτησίας του, ζητώντας να μη χρησιμοποιείται πλέον η έκταση της ΒΙΑΛ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή