Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά ζητούν οι δήμαρχοι Λέσβου και Χίου

Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά ζητούν οι δήμαρχοι Λέσβου και Χίου

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίθεσή τους στην κατάργηση του μειώμένου ΦΠΑ, ειδικότερα στα μικρά ακριτικά νησιά της χώρας, εκφράζουν οι δήμαρχοι Λέσβου και Χίου.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, δήλωσε τα παρακάτω:

«Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ είναι ένα κεκτημένο ετών όλων των νησιών, για την ανακούφιση των τοπικών κοινωνιών από το αυξημένο κόστος της νησιωτικότητας.

Δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα αντισταθμιστικό μέτρο για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και για την ανθρωπιά των νησιωτών, όπως δείχνει η παράτασή εφαρμογής του μέτρου μόνο για τα 5 νησιά.

Τα πολύ μικρά ακριτικά νησιά, των οποίων οι κάτοικοι φυλούν Θερμοπύλες και επιτελούν εθνικό έργο, αντί να απαλλαχθούν πλήρως από το ΦΠΑ, όπως θα έπρεπε, είναι από τα πρώτα που πλήττονται άμεσα και βάναυσα.

Το κεκτημένο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ πρέπει να διατηρηθεί ως έχει σε όλα τα νησιά. Τα ισοδύναμα μέτρα που θα εφαρμοστούν δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν την τεράστια ζημιά που θα προκληθεί».

Από την πλευρά του , ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, σε ανακοίνωση του αναφέρει:

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει τα νησιά του Αιγαίου με ημίμετρα. Η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για έξι μήνες και μόνο για τα πέντε νησιά που δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών, είναι τουλάχιστον προσβλητική για όλους εμάς τους κατοίκους των ακριτικών νησιών».

«Ο μειωμένος ΦΠΑ» συνεχίζει στην ίδια ανακοίνωση ο δήμαρχος Χίου, «δεν έχει δοθεί χαριστικά. Δεν αποτελεί ούτε προνόμιο, ούτε ελεημοσύνη, που μας έχει δοθεί εξαιτίας των προσφυγικών ροών. Έρχεται σε αντιστάθμισμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες των νησιών, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των νησιών μας, όπως εξάλλου και το μεταφορικό ισοδύναμο, το οποίο επίσης αποτελούσε διαχρονικά αίτημα των νησιών μας και το οποίο ελπίζουμε επιτέλους να υλοποιηθεί.

Αντί η κυβέρνηση να δίνει τις απαιτούμενες λύσεις στα νησιά, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης, αντί να δίνει ερεθίσματα στους κατοίκους να παραμένουν ή και να επιστρέφουν στα νησιά, άστοχα προσπαθεί να συνδέσει το θέμα του ΦΠΑ με την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση, προβαίνοντας σε ένα ακατανόητο διαχωρισμό στην αντιμετώπιση των νησιών. Συνεχίζουμε τον αγώνα όλα τα νησιά ενωμένα. Θα συνεχίσουμε να απαιτούμε τη μόνιμη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για όλα τα νησιά του Αιγαίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή