Συνθήκες και «Αλληλέγγυοι» ανάβουν φωτιά στη Μόρια

Συνθήκες και «Αλληλέγγυοι» ανάβουν φωτιά στη Μόρια

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κίνδυνο να «συμβεί ανά πάσα στιγμή το κακό» που καιροφυλακτεί εδώ και μήνες στη Μόρια λόγω του συνωστισμού χιλιάδων ανθρώπων σε άθλιες συνθήκες, επανέφεραν στο προσκήνιο τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν χθες τα ξημερώματα στο hotspot ή ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) της Λέσβου. Ο μεγάλος αριθμός ατόμων (5.400 χθες παρά τις μεταφορές στην ενδοχώρα), οι δύσκολες συνθήκες και οι εθνοτικές διαφορές προκαλούν καθημερινά επεισόδια. Ομως, οι άνθρωποι που εργάζονται στο ΚΥΤ όπως και η αστυνομία εκτιμούν ότι πολλές φορές τα επεισόδια υποκινούνται από «Αλληλέγγυους» που ξεφεύγουν από την επιτήρηση και εισέρχονται στην εγκατάσταση. Χαρακτηριστικά, την προηγούμενη εβδομάδα συνελήφθη ένας Ελληνας και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα για κακούργημα, ενώ και μετά τα χθεσινά επεισόδια, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές προσήγαγαν άτομο που είχε εισέλθει παράνομα στον χώρο.

Οπως επισημαίνει στην «Κ» ο διοικητής του ΚΥΤ, Γιάννης Μπαλμπακάκης, «οι συνθήκες για όλους εμάς που εργαζόμαστε εδώ είναι πολύ δύσκολες. Προσπαθούμε να υποδεχθούμε και να καταγράψουμε τόσο κόσμο σε ένα τόσο μικρό χώρο. Φεύγουν κάθε μέρα για την ενδοχώρα, αλλά παράλληλα έρχονται συνέχεια καινούργιοι. Είναι 20 Δεκεμβρίου και έφθασαν 260 άτομα μέσα σε μια μέρα», εξηγεί. «Φτάνουν με βάρκες οικογένειες, παιδιά, ευάλωτοι άνθρωποι. Κάνουμε ό,τι μπορούμε να συντηρήσουμε κάπως την κατάσταση και να τους βοηθήσουμε», συμπληρώνει. «Είναι περίεργο ότι έγιναν τόσο εκτεταμένα επεισόδια, τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα», σημειώνει.

Η αφορμή για να ξεκινήσουν οι βίαιες συγκρούσεις τη νύχτα της προηγούμενης Τρίτης προς την Τετάρτη, δόθηκε όταν κάποιος πείραξε τη γυναίκα ενός άλλου. Αρκετοί βρίσκονταν υπό την επήρεια αλκοόλ, οπότε τα πνεύματα οξύνθηκαν και γρήγορα στον καβγά ενεπλάκησαν και άλλοι. Οι ταραχές πήραν έκταση με τους μετανάστες να χωρίζονται σε εθνοτικές ομάδες. Φαρσόφωνοι τσακώνονταν με αραβόφωνους, αναφέρει ο διοικητής του ΚΥΤ, οι Αφγανοί εναντίον των Ιρακινών και των Σύρων. Οι μετανάστες έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και μάλιστα εμπόδιζαν την Πυροσβεστική να εισέλθει, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές εντός της εγκατάστασης, ενώ εκτός των άλλων κάηκαν σκηνές όπου διέμεναν οικογένειες. Περίπου 10 άτομα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, εκ των οποίων ωστόσο μόνο ένας παρέμεινε για νοσηλεία.

Εντύπωση προκαλεί, πάντως, το γεγονός ότι οι μετανάστες κατέστρεψαν και τα υποστυλώματα τα οποία είχαν στηθεί για να τοποθετηθούν οικίσκοι και για να στεγαστούν σε καλύτερες συνθήκες όσοι βρίσκονται σε συνθήκες ψύχους στις σκηνές. Αυτό σημαίνει ότι οι συνθήκες μέσα στο ΚΥΤ επιδεινώνονται και για τους 5.500 αιτούντες άσυλο που βρίσκονται εκεί αλλά και ότι εκτός των άλλων εργασιών αποκατάστασης θα καθυστερήσει η αύξηση της δυναμικότητας του ΚΥΤ. Ηδη, χθες, αναζητούνταν μέρος να στεγαστούν οι οικογένειες των οποίων οι σκηνές και τα λιγοστά προσωπικά αντικείμενα που είχαν, κάηκαν.

Κατάθεση τροπολογίας

Παράλληλα, αναβάλλεται για μετά τις γιορτές η κατάθεση της τροπολογίας για την αλλαγή του συστήματος ασύλου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις επιστροφές στην Τουρκία, η οποία είχε προγραμματιστεί για σήμερα. Το κυβερνητικό σχέδιο ήταν να έλθει στη Βουλή η τροπολογία την τελευταία στιγμή, έτσι ώστε να περάσει με όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις λόγω εορταστικής ραστώνης. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν έντονα και απείλησαν να μην ψηφίσουν, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αλλάξει πλάνο.

Πάντως, καθημερινά εκατοντάδες μετανάστες από τα νησιά που έχουν χαρακτηριστεί «ευάλωτοι» και άρα εξαιρούνται από τις επιστροφές στην Τουρκία –αν και όταν αυτές εφαρμοστούν– φτάνουν στην ενδοχώρα. Στόχος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι έως το τέλος της εβδομάδας ο πληθυσμός στη Μόρια να είναι λιγότερος από 4.500 άτομα ώστε να υπάρξει η δυνατότητα βελτίωσης των συνθηκών για όσους θα παραμείνουν. Ωστόσο, οι αφίξεις δεν έχουν σταματήσει παρά την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, οπότε φαίνεται ότι δύσκολα η Μόρια θα αποσυμφορηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή