Προς ένα σύστημα ευρωπαϊκού ασύλου

Προς ένα σύστημα ευρωπαϊκού ασύλου

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το Δουβλίνο όπως το ξέραμε πέθανε. Πέθανε στην πράξη. Γιατί είναι άδικο το μεγαλύτερο φορτίο να το σηκώνουν στους ώμους τους οι χώρες πρώτης γραμμής όπως η Ελλάδα και η Ιταλία», τόνισε ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας χθες στο Euronews.

O επίτροπος απέφυγε να επανέλθει στην αντιπαράθεσή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, όσον αφορά την εφαρμογή των ποσοστώσεων ανάμεσα στα κράτη-μέλη για την υποδοχή προσφύγων. «Αυτό το κεφάλαιο έχει κλείσει. Θέλω να πιστεύω ότι βγήκε ένα χρήσιμο συμπέρασμα και αποτέλεσμα», απάντησε σε σχετικό ερώτημα.

Επέμεινε μάλιστα στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά την εφαρμογή ποσοστώσεων για τα κράτη-μέλη, προσθέτοντας: «Χρειαζόμαστε έναν μόνιμο μηχανισμό, ένα σύστημα ευρωπαϊκού ασύλου, και προς τα εκεί κατευθύνεται και η αναθεώρηση του Δουβλίνου». Εξήγησε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, αν εφαρμοζόταν ο κανονισμός του Δουβλίνου, «θα έπρεπε να γυρίσουν στην Ελλάδα και την Ιταλία 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι». Στο μέλλον, αν έχουμε ακόμα ένα προσφυγικό κύμα, οι πρώτες χώρες υποδοχής μπορεί να είναι η Ισπανία ή ακόμα και η Βουλγαρία και η Ρουμανία, προσέθεσε. «Τότε, με όλα τα σχήματα και τους μηχανισμούς που έχουμε, προστρέχουμε σε βοήθεια των κρατών αυτών, αλλά γνωρίζουμε και ποια είναι τα όρια αντοχής αυτών των χωρών».

Οσον αφορά την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας δεν εξέφρασε καμία ανησυχία, αντίθετα ανέφερε ότι «λειτουργεί πολύ καλά». Ο κ. Αβραμόπουλος απέδωσε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά στις καθυστερήσεις όσον αφορά τη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου, «έτσι ώστε όσοι δικαιούνται διεθνή προστασία να την έχουν και να πάρουν τον δρόμο προς την Ευρώπη, και οι υπόλοιποι να επιστραφούν στην Τουρκία». Επεσήμανε μάλιστα ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη να δεχθεί αυτούς που θα επιστραφούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή