ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πόλεμος και εμφύλιος φαρμακοποιών για το ιδιοκτησιακό

polemos-kai-emfylios-farmakopoion-gia-to-idioktisiako-2224519

Την έντονη δυσφορία τους για την επαναφορά της δυνατότητας και σε μη φαρμακοποιό να ανοίγει φαρμακείο εκφράζουν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ήδη, προανήγγειλε νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εφόσον χρειαστεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η προχθεσινή εξέλιξη δεν αποκλείεται να αποτελέσει την αφορμή για νέο εμφύλιο μεταξύ των εκπροσώπων των φαρμακοποιών, αφού ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και πρώην πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κωνσταντίνος Λουράντος, έσπευσε να κατηγορήσει τον ΠΦΣ ότι είναι σε «αγαστή συνεργασία» με το υπουργείο.

Υπενθυμίζεται ότι, χθες, ψηφίστηκε από τη Βουλή τροπολογία με την οποία το υπουργείο Υγείας ρυθμίζει το νομοθετικό «κενό» που δημιουργήθηκε μετά την ακύρωση από το ΣτΕ Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις προϋποθέσεις ίδρυσης φαρμακείων από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο (φαρμακοποιό ή μη). Το ΣτΕ είχε ακυρώσει την ΚΥΑ, επειδή έκρινε ότι τα θέματα αυτά ρυθμίζονται με προεδρικό διάταγμα.

Με την τροπολογία το υπουργείο δίνει νομοθετική εξουσιοδότηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να υπογραφεί σχετικό διάταγμα. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «τις επόμενες ημέρες θα αντιληφθούν όλοι την κλιμάκωση των αντιδράσεων», ενώ προειδοποιεί όποιον ιδιώτη μη φαρμακοποιό θελήσει να επενδύσει ανοίγοντας φαρμακείο ότι «απλώς θα χάσει τα λεφτά του».

Ο ΠΦΣ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «λέει σε όλα ναι στην τρόικα», ενώ ζητεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα ό,τι ισχύει σε όλη την Ευρώπη (υπενθυμίζεται ότι σε χώρες όπως η Γερμανία ή η Γαλλία, το φαρμακείο ανήκει σε φαρμακοποιό).

Πάντως, φωτιές άναψε η προχθεσινή διευκρίνιση του υπουργείου Υγείας ότι το περιεχόμενο της τροπολογίας και ο συνολικός χειρισμός του θέματος είναι σε γνώση του ΠΦΣ. Ο πρόεδρος του ΦΣΑ, Κωνσταντίνος Λουράντος, σε ανάρτησή του στο Facebook εστιάζει στη συγκεκριμένη διευκρίνιση, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε διάψευση από τον ΠΦΣ, βάζοντας μάλιστα τον τίτλο «σε… αγαστή συνεργασία» στη συγκεκριμένη ανάρτηση.